De ce sughitam

De ce sughitam
De ce sughitam

Oamenii sughita de cand se stiu. Tot de la inceputuri se si intreaba de ce o fac, care sunt cauzele. De-a lungul timpului, au aparut diverse explicatii, unele plauzibile, altele amuzante si chiar neverosimile. In zilele noastre, se stiu cu exactitate cauzele. Daca inca nu iti dai seama de ce te apuca sughitul, iti explicam in cele ce urmeaza.

De ce sughitam? Atunci cand apare o perturabre la nivelul cailor nervoase care leaga creierul de diafragma incepe sughitul.

Cauzele sughitului. Situatiile emotionale, schimbarile de tempeeratura, aer prea mult in stomac, alimentatia rapida si prea bogata, consumul de alcool, nelinistea si agitatia sunt, de obicei, declansatori ai sughitului.

Cum apare sughitul? Diafragma muschiul situat intre plamani si stomac, se irita si incepe sa se contracte, cauzand spasme musculare. Fiecare contractie este urmata de o inchidere brusca a corzilor vocale, care produce sughitul.

Cat dureaza sughitul? Intre cateva zeci de secunde si cateva minute, in mosdobisnuit. Daca sughitul dureaza mai mult de 2 zile, prezinta-te la medic, deoarece ar putea fi vorba de o afectiune mai grava.

Sughitul care dureaza mai mult de 48 ore trebuie investigat. Acesta poate fi cauzat de mai multi factori:

- lezarea sau iritarea nervilor care poate fi declaansata de un fir de par care atinge timpanul, o tumora sau un chist la nivelul gatului, reflux gastroesofagian, durere in gat sau laringita;

- afectiuni ale sistemului nervos central. O tumora sau infectie la nivelul sistemului nervos central sau lezarea sistemului nervos central ca urmare a unui traumatism, pot perturba controlul normal al organismului asupra sughitului. In aceasta zona intra encefalita, meningita, scleroza multipla, ccident vascular cerebral si tumori;

- alte cauze ale sughitului de lunga durata: alcool, barbiturice, anestezie, diabet, steroizi, insuficienta renala, dezechilibru electrolitic

Cum sa scapi de sughit:

- tine-ti respiratia in timp ce numeri pana la 10;

- bea apa cu inghitituri mici;

- tine un cub de zahar sub limba;

- in cazul in care cineva te sperie , brusc sughitul va disparea.

Citeste si: Cum sa scapi rapid de tuse. Foloseste aceasta combinatie naturala

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...