Cum reactioneaza organismul dupa ce pierzi o noapte. Studiu

Cum reactioneaza organismul dupa ce pierzi o noapte. Studiu

Pierzi noptile in mod frecvent? Nu e deloc de dorit. Organismul poate fi afectat atat pe termen scurt, cat si termen lung. Un studiu recent ne arata cat de nociva e lipsa somnului doar intr-o singura noapte.

Care sunt efectele pierderii unei nopti? Un studiu realizat de un grup de cercetatori norvegieni ne ofera raspunsul. Pentru obtinerea rezultatelor au fost recrutati 21 tineri ce au trecut printr-o serie de RMN-uri de difuzie. Acestea indica difuzia apei din organism si in acest mod, sanatatea sistemului nervos.

Subiectii nu au dormit timp de 23 ore si nu au avut voie sa consume alcool,cafeina ori nicotina. De asemenea, inainte de scanare, nu au avut voie sa manance nimic. Conform asteptarilor, rezultatele nu au fost deloc bune. Acestea au indicat schimbari semnificative la nivelul materiei albe din creier. Altfel spus, oamenii de stiinta norvegieni au identificat o degenerare a conectivitatii dintre retelele din interior creierului. Fenomenul se intampla oricarei persoane, asa ca ai experimentat-o si tu cand ai incercat sa-ti aduni gandurile si sa-ti amintesti ce ai facut dupa o noapte de nesomn.

Modificarile au avut loc in copul calos, trunchiul cerebral si talamus. Nu s-a putut stabili, din nefericire, cat dureaza aceasta disfunctie. Se presupune ca organismul poate fi reglat complet dupa o seara nedormita, dormind cateva seri consecutive in mod normal(7-8 ore).

Tot din studiul cercetatorilor norvegieni a reiesit si ca oamenii reactioneaza diferit la lipsa somnului. Practic, doi dintre participanti nu au fost la fel de afectati ca restul voluntarilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oricui i s-a intamplat sa stea treaz o noapte intreaga, pentru a invata sau pentru a petrece....
Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu...
Una dintre marile probleme ale omului din societatea moderna este insomnia. Stresul cotidian, problemele sociale si o...