Oreion - cauze, simptome, tratament

Oreion - cauze, simptome, tratament

Oreionul este o boala contagioasa si epidemica de natura virotica, cu frecventa mai mare la copii, care se manifesta prin inflamarea glandelor parotide(glande salivare din dosul urechilor). Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece oreionul! In schimb, vaccinul antioreion ofera, in mare masura, imunitate impotriva acestui virus! 

Oreion – indentificarea simptomelor:

Obraji umflati. Umflarea obrajilor din cauza inflamarii galndelor parotide este cel mai cunoscut simptom al oreionului! Pe langa umflarea, obrajii esimt fierbinti(febra crescuta).

Stari asemanatoare celor provocate de gripa. Oreionul poate fi conundat cu o raceala sau cu o forma usoara de gripa, mai ales la inceput. In etapa incipenta a infectiei, simptomele comune includ:

- febra si dureri de cap;

- slabiciune, dureri musculare si oboseala;

- durere in gat la mestecat/inghitire si pierderea poftei de mancare;

- testicule umflate, dureroase la baietii adolescenti;

- ovare umflate la fetele adolescente, care pot provoca dureri abdominale.

Cronologia simptomelor. Simptomele virusului apar abia din a doua sau a treia saptamana dupa expunere. Simptomele pot parea destul de usoare si sunt adesea identificate in mod eronat drept gripa sau chiar raceala comuna.

Tratament doar de la medic! Mergi imediat medic, daca prezinti simptomele de mai sus sau daca ai convingerea ca ai intrat in contact cu o perosana bolnava de oreion. Majoritatea oamenilor se vaccineaza pentru a preveni oreionul, dar daca nu esti sigur daca ai primit vaccinul in copilarie, consulta medicul specialist! Exista si alte boli precum amigdalele inflamate, o alta infectie virala sau bacteriana sau blocarea glandelor salivare care ar putea produce simptome similare. Medicul va stabili cu exactitate de ce suferi!

Cum sa previi si sa tratezi oreionul:

Vaccineaza-te! Virusul oreionului nu mai este deosebit de raspandit in zilele noastre, deoarece majoritatea oamenilor sunt vaccinati din copilarie. Acest tip de vaccin este combinat, de obicei, cu cele pentru rujeola si rubeola, in vaccinul ROR. Persoanele care primesc vaccinul devin, de obicei, imune la virus! Vaccinul este furnizat copiilor in doua doze: una la varsta de 12-15 luni si cea de-a doua intre 4 si 12 ani! Adultii nevaccinati in copilarie ar trebui sa faca tot doua doze, pentru o mai buna protectie.

Evita contactul cu saliva persoanelor infectate. Oreionul se transmite cel mai frecvent de la o persoana la alta prin saliva infectata. Oreionul poate fi transmis prin aer prin picaturi mici de saliva eliberate prin tuse sau stranut. De asemenea, e indicat sa nu bei din paharul unei persoane infectate!

Fa-ti testul pentru oreion. Daca medicul suspecteaza ca ai virusul oreionului, adesea se efectueaza un test de sange pentru a confirma diagnosticul. Testul de sange confirma o infectie cu oreion prin identificarea anticorpilor pe care corpul uman ii produce pentru combaterea oreionului.

Constientizeaza ca exista riscul de complicatii. O serie de probleme medicale pot fi cauzate sau agravate de prezenta virusului oreionului. Aceste complicatii sunt rare, dar pot fi extrem de grave:

- inflamatia testiculelor, sanilor, ovarelor, pancreasului si a unor parti ale creierului poate duce la probleme semnificative de sanatate si chiar la deces;

- pierderea auzului, in unele cazuri;

- avort spontan.

Ai grija de tine! Din pacate, oreionul este o infectie virala, deci antibioticele nu pot ajuta la combaterea virusului. Totusi, exista mai multe tratamente eficiente in timp ce persoana cu oreion este simptomatica, inclusiv odihna, hidratare, febra sau controlul durerii si timp:

- aplica comprese calde/reci pe obraji pentru a reduce umflarea si durerile. De asemenea, consuma alimente moi si evita-le pe cele acre;

- bolnavii de oreion nu mai sunt contagiosi la o saptamana dupa un test verificat pentru virus;

- persoanele care sufera de orieon se recupereaza, adesea, in doua saptamani de la un test pozitiv la oreion, cu conditia sa nu apara complicatii.

Citeste si: Cum se trateaza pojarul

Etichete: oreion, oreion simptome

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...