Cum ne afecteaza poluarea acustica

Cum ne afecteaza poluarea acustica

Poluare - un cuvant pe buzele majoritatii oamenilor in societatea moderna. Cei mai multi dintre noi, ne temem de poluarea fizica, cea cu substante nocive. Din pacate, nu e singura forma de poluare. Poluarea acustica(sonora, fonica) este, de multe ori, la fel de periculoasa.

Conform ultimelor studii, poluarea acustica are o influenta nefasta asupra sanatatii fizice, dar si psihice. Copii sunt cei mai expusi, existand pericolul sa le fie afectata dezvoltarea.

Poluarea fonica este evident mult mai mare in zonele urbane, insa nici in zonele rurale, la tara, asa cum le place romanilor sa spuna, nu esti ferit de aceasta problema. Telefonul, PC-ul si alte aparaturi moderne pot perturba viata oricui! Sigur, esti norocos ca poti limita sau chiar anihila acest tip de poluare. In schimb, pe cea de la oras nu o poti inlatura!

Cum ne afecteaza poluarea acustica.

Zgomotul din trafic dauneaza inimii, existant riscul aparitiei hipertensiunii arteriale. Un studiu legat de zgomotul aeronavelor din jurul aeroportului Heathrow, Londra, a aratat ca zgomotul puternic al acestora a fost asociat cu un risc mai crescut de accident vascular cerebral, boala coronariana si afectiuni cardiovasculare.

Zgomotele puternice, in special pe timp de noapte, au fost asociate cu o crestere de la 7% pana la 17% a riscului de hipertensiune arteriala, atac de cord sau accident vascular cerebral. In acelasi timp, poluarea fonica poate avea un impact emotional puternic, generand sentimente negative, iritare, nervozitate, lipsa concentrarii, oboseala cronica si anxietate, insomnie!

Circa 65% din populatia europeana este expusa sunetului ambiental la niveluri mai mari de 55 decibeli, iar aproximativ 17% dintre persoane sunt expuse la niveluri mai mari de 65 decibeli, conform Agentiei Europene de Mediu.

Asadar, poluara acustica este foarte periculoasa. Ea creste nivelul de stres, care poate imbolnavi incet si sigur orice organism.

Cum sa ne ferim de poluarea acustica. Ca locuitor al unei urbe e imposibil sa scapi de poluarea fonica. Poti incerca sa o reduci, in schimb. In concluzie, daca traiesti intr-o zona extrem de zgomotoasa, unde exista sunete puternice, trafic chiar si peste noapte, apeleaza la dopurile pentru urechi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...