Rubeola/pojarel - cauze, simptome, tratament

Rubeola/pojarel - cauze, simptome, tratament

Rubeola, cunoscuta in popor si ca pojarel sau pojar german, este o boala infectioasa si contagioasa acuta, provocata de un virus. Aceasta se manifesta, de obicei, prin eruptie cutanata, prin febra, marirea ganglionilor cervicali si tuse. Rubeola nu trebuie confundata cu rujeola/pojarul, chiar daca exista simptome comune precum eruptia rosiatica.

Rubeola vs rujeola. Rubeola este provocata de un virus diferit fata de cel care cauzeaza rujeola. De asemenea, severitatea si rata de transmitere a rubeolei nu sunt la fel de mari precum in cazul rujeolei.

Rubeola/pojarel - prevenire. Exista un vaccin destinat prevenirii rubeolei, rujeolei dar si oreionului. Acesta se cheama MMR sau ROR si este eficient impotriva acestor boli infectioase pe tot parcursul vietii. Pojarelul apare foarte rar la persoanele vaccinate.

Rubeola/pojarel - pericolul nasterii de catre o purtatoare a virusului. Rubeola poate fi agresiva in cazul copiilor nascuti din mame infectate in timpul sarcinii, mai ales in zonele in care vaccinarea nu este pe deplin adoptata. Rubeola se raspandeste prin intermediul secretiilor respiratorii, cum ar fi tusea si stranutul. O femeie gravida infectata cu rubeola poate transmite boala copilului sau, ceea ce poate avea consecinte grave asupra evolutiei sarcinii.

Rubeola/pojarel - nivel de contagiere. Un individ cu rubeola poate fi contagios chiar si cu 7 zile inainte de aparitia simptomelor. De asemenea, poate ramane contagios o saptamana dupa aparitia eruptiei cutanate. Totusi, cifrele arata faptul ca intre 25% si 50% dintre persoanele infectate cu rubeola pot sa nu dezvolte eruptie cutanata sau sa nu prezinte niciun simptom, putand sa transmita virusul altora.

Rubeola/pojarel - simptome la copii:

- eruptie cutanata rosie. Acesta este primul smen in cazul celor care dezvolta simptome, pentru ca, de multe ori, simptomele lipsesc. Eruptia se dezvolta mai intai la nivelul fetei, raspandindu-se apoi pe tot corpul. Dureaza cam 3 zile;

- febra;

- roseata/umflare a albului ochilor;

- migrene;

- stare generala de disconfort;

- secretie nazala(rinoree);

- tuse;

- inflamarea ganglionilor limfatici.

Rubeola/pojarel - simptome la adulti. Cei mai multi adulti cu pojarel prezinta simptome usoare precum febra, dureri in gat si eruptie cutanata care porneste de la nivelul fetei si ajnge sa acopere intreg corpul. In cazuri rare, pot aparea dureri de cap si conjunctivita. 25% si 50% dintre persoanele cu rubeola nu prezinta vreun simptom.

Rubeola/pojarel - tratament. Afectiunea nu se trateaza in cazul adultilor. Persoana bolnava va fi izolata la domiciliu, pentru a nu imprastia virusul. Izolarea ar trebui sa inceapa imediat ce se suspecteaza pojarelul si sa continue cel putin o saptamana dupa disparitia eruptiei cutanate. Tratamentul copiilor nascuti cu sindrom rubeolic congenital variaza in functie de gravitatea problemelor. Copiii cu complicatii multiple au, de obicei, nevoie de tratament timpuriu din partea medicilor specialisti.

Citeste si: Cum se trateaza pojarul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Trimovax, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Vaccin...
Citeste prospectul medicamentului Priorix, vaccin rujeolic, urlian si rubeolic si afla pentru ce este indicat si cum...
M-M-RVAXPRO este un vaccin împotriva pojarului, oreionului si rubeolei (pojar german). Se prezinta sub forma de pulbere...