Sindrom de disfunctie autonoma. Cauze, simptome, tratament

Sindrom de disfunctie autonoma. Cauze, simptome, tratament

Disfunctia autonoma, cunoscuta si sub numele de tulburare a nervilor autonomi sau disautonomie, apare atunci cand sistemul nervos autonom incepe sa functioneze anormal. Acest sistem controleaza functiile involuntare. Asadar, daca suferi de o disfunctie autonoma, este posibil sa ai probleme cu tensiunea arteriala, temperatura corpului, transpiratia, ritmul cardiac, functiile intestinului si vezicii urinare. Disautonomia poate fi cauzata, de asemenea, de alte afectiuni, cum ar fi diabetul sau o infectie.

Sindrom de disfunctie autonoma. Identificarea simptomelor si a cauzelor subiacente:

1. Obtine un diagnostic oficial de la medic. O disfunctie autonoma poate fi rezultatul mai multor boli sau tulburari. Medicul va aplica teste care corespund simptomelor pe care le ai, oferindu-ti, astfel, optiuni de tratament pe baza diagnosticului. Unele disfunctii autonome se pot imbunatati in timp, daca se aplica tratamentul potrivit. Din pacate, in alte cazuri de disfunctii autonome nu exista vindecare, iar scopul tratamentului este de mentinere a standardului de viata si de gestionare a simptomelor. Daca suferi de o afectiune care creste riscul de a dezvolta o disfunctie autonoma, cum ar fi diabetul, medicul va efectua un examen fizic si va pune intrebari despre simptomele. Alte tratamente, cum ar fi tratamentul cancerului cu un medicament ce provoaca leziuni ale nervilor, pot duce la o disfunctie autonoma. In cazul in care ai simptome de disfunctie autonoma, dar nu exista factori de risc evidenti, medicul poate efectua alte teste pentru a confirma diagnosticul. Va fi verificat inclusiv istoricul medical. Daca suferide diabet zaharat de tip 2, ar trebui sa faci un test anual pentru disfunctia autonoma imediat dupa diagnosticare. In cazul diabetului de tip 1, testul se face anual la cinci ani de la prmirea diagnosticului.

2. Simptome asociate cu o disfunctie autonoma. Exista mai multe probleme medicale comune care pot aparea ca urmare a unei disfunctii autonome:

- probleme urinare: este posibil sa ai dificultati la urinare, incontinenta, scurgeri involuntare de urina sau infectii cronice ale tractului urinar;

- probleme digestive: Te poti simti satul dupa doar cativa dumicati, iar pofta de mancare poate disparea. Alte simptome: constipatie, diaree, balonare, greata, varsaturi, dificultati la inghitire sau arsuri la stomac;

- dificultati sexuale: barbatii pot avea dificultati in a obtine sau mentine o erectie, cunoscuta si sub numele de disfunctie erectila sau probleme de ejaculare. Femeile pot prezenta uscaciune vaginala, apetit sexual scazut sau dificultati in a obtine un orgasm;

- probleme cu ritmul cardiac: Se prea poate sa apara ameteli sau lesin atunci cand te ridici din cauza unei scaderi bruste a tensiunii arteriale. Aceasta se numeste hipotensiune ortostatica si este frecventa in disfunctia autonoma. Este posibil, de asemenea, sa apara transpiratia abundenta sau lipsa trasnspiratiei chiar in conditii de efort. Aastfel, temepratura corpului va avea de suferit. Frecventa cardiaca poate ramane aceeasi chiar si in timpul exercitiilor fizice, ceea ce duce la o incapacitate sau intoleranta la activitatea fizica.

3. Optiuni de tratament. Odata confirmat diagnosticul, medicul va recoamnda o combinatie de tratamente la domiciliu si medicamente. El poate recomanda, de asemenea, metode de adaptare pentru un trai cat mai confortabil. Exista, de asemenea, cateva tratamente alternative pe gestionarea simptomele, inclusiv acupunctura si stimularea electrica a nervilor. Medicul va decide ce se potriveste cel mai bine in cazul tau.

Sindrom de disfunctie autonoma. Tratarea simptomelor:

1. Schimba dieta si ia medicamente pentru probleme digestive. Pentru a imbunatati digestia, ar trebui sa cresti incet cantitatea de fibre si lichide din dieta. Facand acest lucru, vei reduce senzatia de umflare si de balonare. De asemenea, ar trebui sa mananci mai putin si mai des, pentru a evita supraincarcarea sistemului digestiv. Bea mai multa apa pe parcursul zilei. Va ajuta la functionarea cat mai exacta a sistemului digestiv. De asemenea, medicul specialist iti va recomanda sa iei un supliment de fibre precum Metamucil sau Citrucel pentru a creste cantitatea de fibre din organism. Evita alimentele care contin lactoza si gluten pentru a preveni agravarea problemelor digestive. Pacientii cu disfunctie autonoma a stomacului sau gastropareza diabetica ar trebui sa consume mese mici de 4-5 ori zi. Mancarea trebuie sa fie slaba in grasimi si sa contina numai fibre solubile. De asemenea, medicul poate prescrie un medicament numit metoclopramida (Reglan) care are rolul de a ajuta stomacul sa se goleasca mai repede, incurajand tractul digestiv sa se contracte; totusi, acest medicament poate provoca somnolenta si poate fi mai putin eficient in timp. Exista si alte medicamente anticonstipatie, cum ar fi laxativele fara prescriptie medicala. Alte medicamente, cum ar fi antibioticele, pot ajuta la ameliorarea diareei sau a altor probleme intestinale. Antibioticele pot preveni cresterea excesiva a bacteriilor in intestine, ceea ce duce la o mai buna functionare a sistemului digestiv. Eritromicina determina o functionare crescuta a stomacului si este un agent procinetic care stimuleaza golirea gastrica. Nu in ultimul rand, medicul poate prescrie antidepresive pentru a trata durerile abdominale legate de nervi. Este posibil sa ai reactii adverse precum uscaciunea gurii si retentia de urina atunci cand folodeti aceste medicamente.

2. Ia medicamente pentru probleme urinare. Stabileste un program zilnic de consum al lichidelor. Astfel, vei urina cam in aceeasi perioada. Incearca sa mergi la baie la fiecare ora si antreneaza vezica urinara. Fa asta de macar 4-5 ori pe zi! Medicul poate prescrie medicamente pentru stimulara vezicii urinare, cum ar fi betanecol. Este posibil sa ai reactii adverse dupa acest medicament, precum dureri de cap, crampe abdominale, balonare, greata si inrosire a fetei. Exista si medicamente pentru prevenirea unei vezici hiperactive, cum ar fi tolterodina (Detrol) sau oxibutinina (Ditropan XL). Dupa aceste medicamente pot aparea urmatoarele reactii adverse: gura uscata, dureri de cap, oboseala, constipatie si dureri abdominale. La fel de important: excercitiile pentru muschii podelei pelvine sunt de mare ajutor. Tot medicul iti va oferi instructiunile necesare pentru a pune la munca acesti muschi. Exista, de asemenea, o solutie mai invaziva, cum ar fi asistenta urinara prin cateter. Pentru aceasta procedura, un tub va fi ghidat prin uretra pentru a goli vezica urinara.

3. Foloseste medicamente si alte tratamente pentru a gestiona orice problema sexuala. Daca te confrunti cu disfunctia erectila, medicul iti va prescrie medicamente precum sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) sau tadalafil (Cialis). Aceste medicamente provoaca reactii adverse cum ar fi: dureri de cap usoare, inrosirea fetei, stomac deranjat si modificari ale capacitatii de a distinge culorile. Foloseste stimulentlee sexuale cu prudenta, mai ales daca ai probleme cu inima, aritmie, accident vascular cerebral sau hipertensiune arteriala. Medicul poate recomanda, de asemenea, o pompa de vid externa, care ajuta la vascularizarea penisului prin folosirea unei pompe manuale. Astfel, erectia va fi stimulata circa o jumatate de ora. Pentru femeile cu probleme sexuale, medicul va recomanda lubrifianti vaginali.

4. Schimba dieta si ia medicamente pentru inima. O dieta bogata in sare si lichide este recomandata, daca suferi de probleme severe cu tensiunea arteriala. Acest tratament poate determina cresterea tensiunii arteriale sau umflarea picioarelor si gleznelor. De asemenea, poti lua medicamente pentru cresterea tensiunii arteriale, cum ar fi fludrocortizon. Astfel organismul va retine mai multa sare, regland astfel tensiunea arteriala. Medicul poate prescrie si alte medicamente, cum ar fi midodrina sau piridostigmina (Mestinon). In problemele de reglare a activitatii inimii, se pot prescrie medicamente beta-blocante. Se va regla in acest fel ritmul cardiac, daca acesta creste prea mult in timpul activitatii fizice. Daca transpiri excesiv, poti lua un medicament numit glicopirolat (Robinul). Este posibil sa apara reactii adverse precum diaree, gura uscata, retentie urinara, vedere incetosata, dureri de cap, pierderea gustului, modificari ale ritmului cardiac si somnolenta.

5. Fa exercitii usoare, cu impact redus, daca ai dificultati de a sta in picioare. Problemele cu inima pot fi asociate cu hipotensiune arteriala ortostatica sau dificultati de a sta in picioare. Este important sa faci exercitii usoare in sezut pentru a-ti construi tonusul muscular fara riscul de a cadea sau de a-ti pierde cunostinta. Aerobicul in apa si joggingul in apa sunt ideale pentru persoanele cu intoleranta ortostatica. De asemenea, poti folosi o bicicleta pentru exercitii. Utilizarea medicamentelor antihipertensive (diuretice tiazidice, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ECA etc) poate agrava hipotensiunea ortostatica, in special la persoanele varstnice.

6. Regleaza postura, daca ai probleme cu tensiunea arteriala. Fa mici ajustari, cum ar fi ridicarea patului, astfel incat capul acestuia sa fie cu 10 cm mai sus. Foloseste perne suplmentar pentru a mentine capul ridicat si a determina, astfel, scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, ar trebui sa stai cu picioarele atarnand peste marginea patului timp de cateva minute inainte de a te ridica. Indoaie picioarele si tine mainile impreuna timp de un minut inainte de a sta in picioare pentru a creste fluxul de sange. De asemenea, ar trebui sa faci exercitii de baza pentru picioare, cum ar fi incordarea muschilor si incrucisarea picioarelor. Vei imbunatati astfel fluxul sanguin.

7. Ia insulina si monitorizeaza constant glicemia, daca esti diabetic. Trebuie sa mentii un control strict al glicemiei, luand insulina inainte sau dupa masa si monitorizand nivelurile de zahar din sange.Vei diminua, in acest fel, simptomele si vei intarzia agravarea situatiei. Pe langa simptome precum problemele urinare si digestive si disfunctia erectila, este posibil sa suferi si de neuropatie periferica (amorteala), daca ai diabet. Medicul te va ajuta sa iei tratamentul potrivit.

Citeste si: Care sunt diferentele dintre autism si ADHD

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tromboza venoasa profunda (TVP) reprezinta producerea unui tromb (cheag de sange) intr-una dintre venele profunde. In cele...
Disfunctia autonoma, cunoscuta si sub numele de tulburare a nervilor autonomi sau disautonomie, apare atunci cand sistemul...
O persoana nevrotica are tendinta de a fi intr-o dispozitie depresiva, facand cu greu fata stresului cotidian....