Vaccinul antirujeolic, o necesitate! 8 idei gresite promovate agresiv de miscarea antivaccinare

Vaccinul antirujeolic, o necesitate! 8 idei gresite promovate agresiv de miscarea antivaccinare

Rujeola pare o boala demodata, dintr-un trecut indepartat, care nu ne mai poate face mare rau. Din pacate, nu e chiar asa. Au existat pandemii grave pe intreg Mapamondul, inclusiv in Romania. Epidemiile de rujeola sunt posibile in zonele unde vaccinarea antirujeolica lipseste cu desavarsire. Din pacate, la reticenta oamenilor din ultimii ani au contribuit major  campaniile virulente impotriva acestor vaccinuri. Ele au loc inclusiv in tarile civilizate, iar Romania nu face exceptie.

Am analizat argumentele miscarii antivaccin si am ajuns la concluzia ca acestea nu au la baza nimic de natura stiintifica, fiind doar simple speculatii. Sa vedem despre ce mituri este vorba:

Mitul nr 1. In tara mea nu exista epidemie de rujeola, asa ca nu sunt necesare vaccinurile. Conform statisticilor, intr-un grup de zece persoane in care 9 sunt sanatoase si una e bolnava de rujeola, infectia se va raspandi in proportie covarsitoare! Practic, 9 din 10 persoane se vor imbolnavi si una dintre ele va avea complicatii. Pentru a intelege importanta vaccinurilor, cauta statistici! Spre exemplu, in 1968, Marea Britanie a inceput sa utilizeze vaccinul impotriva rujeolei. Datorita acestuia, 20 milioane de oameni au evitat sa se infecteze si 1500 persoane au evitat moartea! Chiar daca nu exista focare intr-o anumita tara, cum poti fi sigur ca virusul nu va fi adus accidental de un turist, sa zicem?! Ar fi sucient, din pacate, pentru ca rujeola sa se raspandeasca aproape instantaneu. Viceversa e valabila. Vaccineaza-te inainte de a calatori in alta tara, deoarece ai putea nimeri in centrul unui focar!

Mitul nr 2. Te vei imbolnavi, chiar si vaccinat. Este adevarat ca nu exista niciun vaccin care sa creeze imunitate totala. In cazul vaccinului antirujeolic, insa, procentul de succes variaza intre 93 si 97%. Arareori, infectia se poate instala la anumite persoane, deoarece corpurile umane sunt diferite, iar sistemele imunitare pot actiona in mod diferit. Asta, insa, nu inseamna ca trebuie sa renunti la vaccin.

O femeie care este impotriva vaccinurilor a socat internetul cu postarea sa de pe Facebook. In orasul unde locuieste, s-a instalat o epidemie de pojar , iar fiica ei de 3 ani, evident, nu era vaccinata. Mama respectiva a reactionat neverosimil, intreband: Cum imi protejez copilul?

Mitul nr 3. Vaccinurile impotriva rujeolei pot provoca autismul. In 1998, revista de stiinta Lancet a publicat un articol despre legatura dintre vaccinul rujeolic si autism. Mai tarziu, ideile autorului respectiv au fost negate si articolul a fost sters. Totusi, ecoul acelui articol se pastreaza, iar cei care militeaza impotriva vaccinului aduc articolul in discutie, de fiecare data.

Mitul nr 4. Organismul unui copil nu poate suporta acest vaccin. Copiii cu varsta de peste 2 ani fac aproximativ 10 vaccinuri diferite. Unii parinti sunt ingrijorati din cauza numarului mare de vaccinuri si ajung sa creada ca trupurile copiilor nu vor rezista! Acestia sunt convinsi ca fiecare injectare permite miilor de bacterii periculoase sa intre in corpul copilului si sa distruga sistemul imunitar. Eronat! Vaccinurile contin virusi slabi, care nu fac rau. Acestia doar invata sistemul imunitar cum sa dezvolte mecanisme de aparare.

Mai mult, conform imunologului si pediatrului Paul Offit, organismul unui copil poate raspunde la antigeni (exact acest lucru reprezinta un vaccin) inainte ca pruncul respectiv sa se nasca!

Mitul nr 5. Vaccinurile sunt placebo. Fals totalmente! Exista mai multe tipuri de vaccinuri, dar toate functioneaza in acelasi mod. Un vaccin contine un virus slab. Acesta determina organismul sa produca anticorpi, fara sa degradeze in sine. Apoi, cand organismul se loveste de un virus puternic, virusl slab ii aminteste ca trebuie sa produca anticorpi care sa stopeze infectia.

Mitul nr 6. Uleiurile esentiale(eterice) sunt la fel de eficiente precum vaccinurile. Aceasta superstitie are la origine o jumatate de adevar. Oamenii de stiinta au testat uleiurile esentiale de rozmarin si de salvie pentru a vedea daca lupta impotriva rujeolei. Au descoperit astfel ca aceste plante au un potential bun pentru combaterea virusului. In schimb, utilizarea uleiurilor esentiale ca atare nu ajuta in tratarea rujeolei si nici nu poate preveni infectia.

Mitul nr 7. Vaccinul impotriva rujeolei reprezinta doar o modalitate usoara de a face bani. Acest argument nu are nicio baza. Industria vaccinurilor nu a fost niciodata profitabila. De zeci de ani, aceasta parte a pietei farmaceutice nu a fost finantata si nici nu a functionat optim. Multe companii chiar au renuntat la departamentele destinate vaccinurilor, concentrandu-se pe productia de medicamente mai profitabile. Alte companii din domeniu au dat faliment.

Pentru a intelege mai bine situatia, va spunem ca spre exemplu, in 1967, au fost realizate doar 26 de vaccinuri, iar in 1980, doar 17 vaccinuri! A existat chiar temerea ca industria vaccinurilor va disparea. Din fericire, nu s-a intamplat, desi tentatia investitorilor din zona farmaceutica era mare...

Mitul nr 8. Vaccinurile pot contine substante otravitoare. Cele mai populare ingrijorari ale oamenilor care militeaza impotriva vaccinarii sunt legate de mercurul, aluminiul si formaldehida care sunt prezente in vaccinuri. Aceste substante exista, intr-adevar, in reteta vaccinului, insa concentratia lor este atat de mica incat nu poate provoca niciun rau! Vaccinul poate face rau exclusiv persoanelor alergice la unul sau mai multe ingrediente!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Citeste prospectul medicamentului ProQuad, vaccin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ProQuad este...