Cum poti pastra un echilibru intre viata profesionala si cea personala?

Cum poti pastra un echilibru intre viata profesionala si cea personala?

Atat viata profesionala, cat si cea personala implica mult timp si efort. Daca aveti un loc de munca si sunteti parinti trebuie sa faceti fata multor ptovocari pe parcursul unei zile.

Iata cum se poate stabili un echilibru intre viata profesionala si cea personala:

Folositi-va timpul cu cap

- Faceti-va un program atat pentru viata profesionala, cat si pentru cea personala, pentru ca ambele sa fie prioritare si pentru a va putea face planuri tinand cont de amandoua. 

- Urmati o rutina zilnica, cu care copiii sa se poata obisnui, pentru a economisi timp si pentru a reduce stresul pentru ambele parti.

- Pregati hainele, pachetele pentru pranz si ghiozdanele copiilor cu o seara inainte, pentru a evita stresul si graba de adoua zi dimineata.  

Intrebati-va seful daca puteti lucra de acasa, fie si cateva ore pe saptamana, pentru a putea petrece mai mult timp cu copiii si a putea face treburile casnice cu calm.

Implicati-va in educatia copiilor:

- Faceti-va un obicei din a va ajuta copiii la teme. Astfel va veti implica mai mult in educatia lor si veti petrece mai mult timp impreuna.

- Luati-va zile din concediu pentru a participa la activitatile de la scoala sau pentru a va insoti copiii in excursii.

Imbinati meseria cu calitatea de parinte, facand parte din comitetul de parinti. Daca sunteti contabil, puteti sa va oferiti voluntar pentru functia de casier al clasei, de exemplu.

Dezvoltati un parteneriat cu invatatoarea/ dirigintele copiilor. Acest lucru va va ajuta in meseria de parinte. Cu cat va implicati mai mult in activitatile de la scoala ale copiilor, cu atat veti fi mai putin ingrijorati atunci cand acestia sunt la scoala. Este indicat sa participati la toate sedintele cu parintii si sa verificati situatia scoala a copiilor, cel putin o data pe luna. Totodata este indicat sa participati la orele de consilere cu parintii, pentru a intelege mai bine comportamentul si evolutia scolara a copiilor.

Luati-va zile libere de la serviciu, pentru a va ingriji copiii atunci cand sunt bolnavi. Puteti sa va folositi zilele de concediu medical sau cereti permisiunea sefului pentru a munci de acasa, pentru a nu ramane in urma cu munca si a fi aprope de copii atunci cand au nevoie.

Dati diferite sarcini membrilor familiei. Inlesniti-va munca acasa, rugandu-va copiii si sotul/sotia sa va ajute la treburile gospodaresti, invatandu-i pe copii sa faca singuri dus, sa se spele singuri pe dinti sau sa-si aranjeze singuri parul. De asemenea daca copiii sunt suficient de mari puteti sa faceti o regula ca fiecare membru a familiei sa gateasca cina o data pe saptamana.

Planuiti mesele din timp, folosindu-va de urmatoarele tehnici, pentru a economisi timp si a va scuti de efort:

- Folositi o cucta pentru a gati mancarea la foc mic, in timp ce sunteti la serviciu.

- Faceti mai multa mancare cand aveti timp liber si tineti-o la frigider, pentru a o consuma si a 2- a zi.

- Faceti o musaca seara si incalziti-o a doua zi, inainte de a o consuma.

Profitati din plin de timpul petrecut cu familia. Pentru a crea un echilibru intre viata profesionala si cea personala, incercati sa lasati la serviciu problemele legate de acesta si sa va concentrati pe viata de familie, atunci cand sunteti acasa. Astfel, incercati sa va inchideti telefonul de serviciu, sa nu verificati mailurile, sa va faceti un program de activitati in familie, sa luati intotdeauna cina in familie si sa stingeti televizorul atunci cand vorbiti despre intamplarile de peste zi.

Alocati-va un timp personal, in afara de cel petrecut la serviciu sau in familie, pe care sa il folositi pentru a face ceva agreabil. Luand o pauza de la responsabilitatile de zi cu zi, va veti odihni mintea si va veti incarca bateriile pentru a va relua indatoririle de la munca si din familie. 

Ingrijiti-va relatia de cuplu. Daca sunteti casatoriti sau aveti o relatie este important sa intreprindeti activitati cu partenerul de viata, infara celor care ii implica pe copii. Mai mult, este bine de stiut faptul ca socializarea cu persoane de aceeasi varsta constituie un lucru important in mentinerea echilibrului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cu criza financiara existenta, e important sa invatam cum sa ne administram banii cu intelepciune. Nu ne...
Chiar daca mama este adeseori cea care se ingrijeste de copii si de casa in general, in...
Desi criza financiara a lasat un gol adanc in buzunarele oamenilor, dupa valurile de concedieri si scumpiri...