Conceptul de locuinta ecologica se extinde cu rapiditate si in tara noastra. Romanii au inceput sa inteleaga avantajele unei astfel de case. Trendul este unul firesc: se construiesc locuinte mai mici si compacte, astfel incat spatiul ramas sa permita si crearea unei gradini.
O casa ecologica paote fi construita dupa mai multe tipare: din chirpici, din pamant batatorit, din baloti de paie, busteni taiati etc. N-o sa ne oprim, in articolul de fata, asupra metodelor de constructie, ci iti vom prezenta avantajele pe care le ofera o casa ecologica.
1. Apa de ploaie. Casele eco sunt prevazute cu sisteme de colectare a apei de ploaie. Dupa colectare, aceasta este filtrata si poate fi folosita la toalete sau la masina de spalat.
2. Energie electrica ecologica. Locuintele eco detin sisteme de alimentare cu energie electrica ce folosesc surse regenerabile de genul panourilor fotovoltaice sau echipamente de captare a energiei eoliene.
3. Sisteme de iluminare pe baza de lumina solara. Razele soarelui pot fi folosite si pentru iluminarea locuintelor. Exista sisteme care reusesc aceasta performanta prin intermediul tuburilor si oglinzilor. Astfel, se re duce consumul de energie electrica.
4. Energie geotermala. Vorbim despre o sursa de energie ce este disponibila doar in anumite zone si nu poata fi utilizata la toate casele eco.
5. Costuri de intretinere scazute. Toate aceste surse de energie pot reduce costurile de intretinere cu peste 75-80%! Exista chiar solutii de finantare avantajoase pentru romanii care aleg sistemele ecologice!
6. Viata sanatoasa. E lesne de inteles ca traind intr-un mediu cat mai natural, iti protejezi mai mult viata.
Costuri. O casa obisnuita eco(100 mp) ajunge la 35 000 - 40 000 euro. Exista si posibilititatea de a construi o casa ecologica mai moderna. Asta inseamna ca locuinta este facuta tot din materiale naturale, dar ele sunt prefabricate, fapt care garanteaza ca nu vei asista la deteriorari. Aceasta metoda de constructie e mai costisitoare: in jur de 55 000 euro.