Cum sa folosesti resturile alimentare

Cum sa folosesti resturile alimentare

Omul modern arunca multa mancare. Doar in tara noastra, fiecare cetatean arunca, in medie, 130 kilograme de alimente in fiecare an! Asta inseamna risipa. Ar trebui sa invatam sa reintroducem in alimentatie resturile. Nu e atat de dificil. La fel de important: bugetul nostru ar avea de castigat destul de mult. Iata cum putem face asta!

Cum sa folosesti resturile alimentare. Pastrarea alimentelor:

1. Pune resturile cat poti de repede la pastrat. Cu cat refrigerezi/congelezi mai rapid alimentele ramase, cu atat acestea vor dura mai mult. Ca regula generala, ar trebui sa planifici refrigerarea resturilor in cel mult doua ore de la terminarea gatitului. Pe canicula, scurteaza aceasta perioada la o ora. Daca intentionezi sa refrigerezi resturile, pune-le in frigider. Pe de alta parte, daca doresti sa le ingheti, lasa-le la temeperatura camerei cateva minute inainte de a le transfera in congelator.

2. Pastreaza alimentele in recipiente etanse. In mod ideal, alimentele ar trebui depozitate in recipiente mici de plastic sau in pungi de plastic cu fermoar. Orice recipient alegi ar trebui sa se inchida etans Mancarea se raceste mai repede in recipiente de mica adancime, ceea ce o face mai sigura pentru consumul ulterior. Aerul poate altera rapid alimentele, de aceea utilizarea unui capac etans sau a unui sigiliu sunt esentiale. Nu uita ca majoritatea resturilor alimentare ar trebui reincalzite o singura data.

3. Lasa suficient spatiu in frigider. Nu ingramadi prea multe in frigider. Daca faci asta, aerul rece nu va mai circula suficient, iar alimentele se vor stricamai repede! Pastreaza resturile alimentare la o temperatura cuprinsa intre 1,7 si 4,4 grade Celsius. Verifica periodic temperatura din frigider.

4. Arunca resturile nesigure. Cele mai multe resturi refrigerate in mod corespunzator vor ramane in siguranta timp de 2-5 zile. Daca un produs incepe sa miroasa ciudat, arunca-l. Verifica, de asemenea, resturile in mod vizual: ar putea avea mucegai!

Cum sa folosesti resturile alimentare. Carnea:

1. Depoziteaza corect. Cam orice tip de carne poate fi pastrata in frigider timp de 2-3 zile. Pune carnea intr-un recipient(punga) ermetic, inainte de a o refrigera. Carnea de pasare, porc sau vita pot fi pastrate doua zile, in timp ce carnea tocata poate fi tinuta in frigider trei zile. De asemenea, cam orice carne gatita poate fi congelata. Pune carnea in pungi de plastic pentru congelator, eticheteaza punga cu data curenta si congeleaz-o . Carnea de pasare si cea tocata pot fi tinute in siguranta timp de trei luni. In schimb, carnea rosie ar trebui folosita in decurs de o luna. Pestele gatit nu trebuie congelat!

2. Reincalzeste corect. Carnea poate fi, de obicei, reincalzita la cuptorul cu microunde, in cuptorul clasic sau la aragaz. Nu reincalzi carnea decat o singura data, la o temperatura interna de 74 grade Celsius! Carnea rosie, carnea de pasare, carnea de porc si carnea tocata se reincalzesc , in mod normal. d fara probleme, indiferent de metoda pe care o folosesti. In schimb, fructele de mare au tendinta de a se usca , daca sunt incalzite la temperaturi ridicate. Evita, asadar, cuptorul cu microunde. Incalzeste pestele sau fructele de mare pe aragaz, timp de circa 15 minute.

3. Adauga carnea cubulete la mesele cu un singur fel. Carnea gatita si peste gatit pot fi taiate in bucati mici si adaugate in mancarea de o masa(cartofi prajiti, spre exemplu). Ai mai putea sa folosesti astfel carnea deja gatita alaturi de risottos, curry sau supe. Alternativ, poti taia carnea rece si sa o amesteci intr-o salata.

4. Taie/marunteste carnea si foloseste-o in sandvisuri . Portiile mai mari de carne deja gatita pot fi taiate felii sau maruntite si adaugate intre 2 felii de paine. Iese un sandvis pe cinste! Daca painea standard nu este suficient de robusta, poti folosi chifle sau paine prajita.

5. Ingrosarea sosurilor. Carnea tocata si fulgi de peste sunt excelente in sosuri. Ofera consistenta si un gust minunat.

Cum sa folosesti resturile alimentare. Cereale si produse de panificatie:

1. Depoziteaza pentru cateva zile. Cerealele si produsele de panificatie se pastraza bine in recipiente etanse. Introdu-le la frigider, unde se vor conserva bine maximum 5 zile!Paine si alte produse de brutarie/patiserie ar trebui invelite in folie inainte de a le introduce in pungi. Produsele de panificatie bine pastrate pot rezista pana la 3 luni.

2. Reincalzeste cu grija cerealele. Cerealele si orezul se usuca rapid la reincalzire. Pentru a evita aceasta neplacere, adauga apa inainte. Amesteca putin, apoi reincalzeste mancarea.

3. Adauga cereale in diverse aluaturi. Cerealele gatite pot imbunatati aluatul de paine, spre exemplu. Poti prepara, astfel, o paine de muticereale. Nu trebuie decat sa framanti boabele in aluat.

4. Pentru o masa. Cerealele deja gatite ca si cartofii sau pastele pot fi combinate cu carne si legume pentru a prepara mancarea pentru o masa. De asemenea, pot fi folosite in supe. In schimb, resturile de orez si quinoa pot fi utilizate ca umplutura pentru tortilla. Orezul poate fi, de asemenea, prajit cu diverse legume, iar orezul si pastele pot oferi un gsut minunat in cartofii prajiti.

5. Paine prajita. Painea ramasa care s-a invechit poate fi uscata bine si mancata. Asigura-te doar ca nu e mucegaita! Coace restul de paine in cuptor la o temperatura scazuta, pana cand devine crocanta, dar nu arsa. Poti pune unt si usturoi pe painea uscata pentru o gustare sanatoasa. De asemenea, poti taia painea prajita in cuburi pe care le vei folosi pe post de crutoane.

6. Pesmet. Painea uscata poate fi transformata in pesmet. Tortul maruntit poate fi amestecat cu crema de unt pentru a crea un alt tort. In mod similar, painea maruntita poate fi folosita pentru budinca.

Cum sa folosesti resturile alimentare. Fructe si legume:

1. Depoziteaza pentru cateva zile. Majoritatea legumelor si fructelor gatite pot fi pastrate la frigider timp de 4-5 zile. Chiar daca o anumita leguma/ fruct a fost depozitata la temperatura camerei inainte de a o gati, ar trebui sa introduci resturile in frigider dupa ce au fost fierte. Majoritatea produselor gatite tind sa se inmoaie atunci cand sunt congelate si dezghetate, asa ca refrigrarea produselor ramase va fi o optiune mai buna.

2. Reincalzeste sau foloseste rece. Majoritatea resturilor pot fi refolosite reci sau incalzite. Fructele sunt delicate, astfel incat se vor destrama odata ce sunt reincalzite. Legumele sunt mult mai usor de reincalzit. Cuptorul cu microunde este cea mai simpla optiune, dar le poti reincalzi si la aragaz.

3. Amestec. Foloseste un tocator de legume sau un blender pentru a toca resturile de legume. Foloseste produsul final pentru a imbunatati alte feluri de mancare pe baza de lichide. Terciul de legume poate fi adaugate la ciorba, mancare pe baza de ciuperci, hummus sau chili. Fructele tocate pot fi adaugate la sosurile si piureurile pe baza de fructe.

4. Foloseste legumele in felurile de mancare pentru o masa. Poti folosi resturile de legume in mese calde sau reci. Mancarurile calde includ cartofi prajiti, supe, pizza si omlete. Cum legumele au fost deja fierte, adauga-le in vas pe final de gatit, astfel incat sa nu se distruga la reincalzire. De asemenea, poti adauga legume reci la salate.

5. Adauga fructe in deserturi. Resturile pe baza de fructe pot fi folosite pentru a imbunatati diverse deserturi. De exemplu, puoti reincalzi usor fructele si apoi sa le adaugi peste un tort sau o inghetata. Unele fructe pot fi adaugate direct la aluatul de prajituri, briose, sau alte produse de patiserie, inainte de coacere.

Citeste si: Cum sa mananci sanatos. Top 6 alimente contrafacute

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Designul interior nu reprezinta doar o chestiune de estetica, ci si de sanatate si bunastare. Azi, iti...
Abajurul este un dispozitiv (din metal, de sticla, de hartie etc) fixat in jurul unei lampi. Acesta...
Prosoapele, fie ele de baie sau de bucatarie, pot mirosi urat din mai multe cauze. Spalare inadecvata,...