Cum sa identifici din ce lemn este facuta mobila

Cum sa identifici din ce lemn este facuta mobila

Te-ai mutat la casa noua? Vrei sa achizitionezi mobila cea atat de necesara? Daca da, trebuie sa stii ce cumperi! Nu toti producatorii de mobila fixeaza preturi in raport cu calitatea produselor...Asadar, pentru a nu-ti lua teapa, asa cum zicem noi, romanii, ar fi bine sa stii cum sa identifici lemnul din care e facut respectivul mobilier.

Pe piata, exista doua mari categorii de lemn pentru mobilier: de esenta moale si de esenta tare. Sa le analizam pe rand!

Mobila din lemn de esenta moale. Cum s-o recunosti. Examineaza lemnul. O piesa de mobilier care are multe adancituri si zgarieturi este din lemn de esenta moale. Sunt folositi, din aceasta categorie, pentru mobila: bradul, pinul, sequoia si cedrul.


Mobila din lemn de esenta moale. Pinul. Daca piesa de mobilier e creata din lemn de pin, ar trebui sa aiba culoarea galbena, textura neteda si o abundenta de noduri. In cazul in care mobila este patata sau deteriorata, va fi mai greu de de identificat lemnul in functie de culoare. Poti, in schimb, sa afli ce lemn a folosit producatorul, verificand alte caracteristici, cum ar fi modelul de granulatie. Finisajul cel mai folosit pe acest lemn este cel cu ulei sau cearw. Pinul este folosit frecvent pentru mobilierul rustic de interior, cum ar fi mese si comode. De asemenea, e utilizat in constructia de case.

Mobila din lemn de esenta moale. Cedrul. Lemnul din cedru folosit pentru crearea mobilierului are nuante de rosu, o textura fina si miros unic, dulce. Atinge si miroase, asadar, mobilierul pentru a identifica aceste caracteristici. Lemnul de cedru este folosit in mod obisnuit pentru producerea mobilierului de exterior, datorita rezistentei sale la intemperii. De asemenea, e folosit si pentru crearea mobilei de interior, cum ar fi sifonierele. Cedrul e un repelent natural impotriva moliilor! Nu e usor de prelucrat, asa ca poate fi destul de scump.

Mobila din lemn de esenta moale. Sequoia are nuanta rosu inchis si o textura incretita. Culoarea acestui lemn trece de la nuante maronii rosiatice la cele de maro. E asemanator cu cedrul, dar in nuante mai inchise, considerate mai elegante. In plus, nu are mirosul pe care il simtim in cazul mobilei din cedru. Sequoia se foloseste, de obicei, pentru mobilierul de exterior, deoarece este foarte rezistent la intemperii.

Mobila din lemn de esenta moale. Bradul Douglas e de esenta moale, maro deschis, cu fibra densa, uniform texturat. Poate avea nuante de rosu sau galben intre inelele de crestere. Granulatia(aranjarea longitudinala a fibrelor de lemn sau modelul rezultat dintr-o astfel de aranjare) este de obicei foarte subtila si are noduri in inelele de crestere. Bradul Douglas este folosit pentru corpuri mai ieftine. Mobilierul pictat este adesea facut din lemnul acestui brad, datorita faptului ca nu are o granulatie foarte proeminenta. Se prelucreaza usor, dar nu are o rezistenta sporita la atacul insectelor. 

Mobila din lemn de esenta tare. Cum s-o recunosti. Inspecteaza granulatia. Mobila din lemn de rasinoare are, de obicei, granulatie neteda. In schimb, lemnul de esenta tare are o granulatie mai aspra, mai poroasa. Se simte imediat la mana! Lemnul de esenta tare destinat mobilierului provine de la nuc, stejar, frasin, fag, mahon paltin, cires etc. Unele lemn de esenta tare, cum ar fi artarul, au textura neteda, la fel ca rasinoasele.

Mobila din lemn de esenta tare. Stejarul are o nuanta maro deschis, granulatie dreapta si inelele de crestere vizibile. Mobila facuta din acest lemn ar trebui sa se simta poroasa la atingere. Verifica, de asemenea, daca lemnul are inele de crestere mai intunecate si foarte putine noduri. Atat stejarul rosu, cat si stejarul alb sunt utilizati pentru crearea diferitelor obiecte de mobilier, cu predilectie pentru mobila, podele, birouri si butoaie. 

Mobila din lemn de esenta tare. Artarul e galben si are o textura aparte, fina si uniroma, care se simte usor la mana. Lemnul acestui copac se utilizeaza pentru mobilier de interior. De exemplu, mesele si scaunele de sufragerie de ultima generatie sunt adesea facute din artar. De asemenea, avand  rezistenta la abraziune si la soc, este utilizat pentru crearea de podele, blaturi, instrumente muzicale si piste de bowling. Lemnul de artar este dur, rigid si foarte greu.

Mobila din lemn de esenta tare. Nucul. Lemnul de nuc e usor de identificat dupa culoarea maro inchis sau maro ciocolatiu si textura fina. Cel mai comun tip de nuc folosit in industria mobilei este nucul negru, care uneori are dungi de violet sau verde, printrefibrele maro inchis. Daca lemnul provine de la un nuc tanar, poate avea inele de crestere galben pal care contrasteaza cu inelele de crestere intunecate. Nucul este un lemn scump, fiind folosit doar pentru mobilierul de lux. E si normal avand in vedere rezostenta sporita la contragere si arcuire. 

Mobila din lemn de esenta tare. Mahonul. Lemnul acestui arbore de esenta tare are nuante de roz sau maro-roscat si textura neteda, delicata. Mahonul are o granulatie fina, cu putine noduri. Este folosit ca o alternativa mai ieftina la lemnul de nuc! Lemnul de mahon este foarte durabil, rezistand la umflare, contragere si curbare.

Mobila din lemn de esenta tare. Frasinul tinde sa fie bej sau maro foarte deschis. Inelele de crestere sunt , in genere, maro deschis, amestecandu-se printre fibrele din jur. Lemnul de frasin poate fi confundat cu cel de stejar. Poti face diferentierea, urmarind nuantele de maro mai putine prezente in cazul frasinului. De asemenea, frasinul nu are niciodata nuante de rosu. De retinut si faptul ca lemnul de frasin are capacitatea de a prelua socurile.

Mobila din lemn de esenta tare. Fagul are o nuanta alb-rosiatica sau crem deschis spre cenusiu. Se pot observa pe fibra sa pete gri. Lemnul de fag este adesea folosit pentru a face piese de mobilier curbate, precum scaunele, deoarece se indoaie usor la abur.

Citeste si: Cum sa scapi de GANDACII de LEMN si de CARII

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Petele de sange de pe haine pot fi indepartate cu usurinta, atunci cand sunt proaspete. Cu cat...
Exista mai multe optiuni de finisare a mobilierului din lemn. Cei mai multi oameni stiu ca pentru...