Cum sa incalzesti casa. 5 modele fara incalzire centralizata!

Cum sa incalzesti casa. 5 modele fara incalzire centralizata!

Incalzirea centralizata este utilizata in proportie covarsitoare pe intreg Mapamondul! Acest regim de distributie a energiei termice este la indemana, insa nu e si cel mai rentabil. Va vine sa credeti sau nu exista tari europene si asiatice fara sistem de incalzire centralizata. In aceste state, oamenii nu sufera de frig! Mai mult, reusesc sa faca economii substantiale.

1. Germania. Sistemul de incalzire centralizata nu exista in aceasta tara pur occidentala. Fiecare neamt se incalzeste de sine statator. In blocuri, exista instalatii speciale de gaz, iar casele detin cazane. Astfel, fiecare cetatean german plateste exact cat consuma. Temperatura din calorifere poate fi reglata dupa bunul plac. Mai mult, autoritatile ofera recomandari de economisire a energiei!

2. Marea Britanie. Dupa modelul german, britanicii isi incalzesc, dupa vointa proprie, casele! Energia termica in aceasta zona a lumii este destul de costisitoare, astfel ca multi cetateni prefera sa inchida incalzirea peste noapte! Pijamaua, plapuma groasa si caldura acumulata peste zi sunt argumente suficiente pentru un somn linistit. Baile britanicilor nu dispun de incalzire, temperatura in aceste incaperi nedepasind 10-12 grade Celsius! Si poate cel mai important: in perioada in care sunt plecati de acasa, britanicii opresc sistemul de incalzire!

3. Finlanda. Finlandezii au invatat, mai nou, sa foloseasca resursele pamantului! Mai exact, se incalzesc cu energia generata de...stanci! Acestea inglobeaza caldura vara si iarna o emit. Apoi intervin instalatiile de energie geotermala care colecteaza respectiva energie!

Pompa de caldura reprezinta un alt sistem de incalzire folosit de finlandezi! Aceasta functioneaza pe principiului frigiderului, doar ca schimbul de energie se face in sens invers. Cu o astfel de instalatie, economia lunara poate atinge si 30%.

4. Franta. Cetatenii din Hexagon incalzesc locuintele pe doua cai: a. individual, prin intermediul instalatiilor de curent sau de gaz; b. incalzire generala a blocului - in acest caz, apartamentele nu au sursa de incalzire autonoma.

 Energia electrica e mai avantajoasa in Franta. In intervalul orar 07-23.00, aceasta e mai ieftina de 1,5 ori. Statul francez incearca sa responsabilizeze cetateanul de rand: oricine doreste sa isi izoleze locuinta, poate primi o reducere de pana 50% din investitie! Tot ce trebuie sa faca e sa inregistreze cheltuiala respectiva la Fisc.

5. Japonia. In marea majoritate a cazurilor, niponii se incalzesc cu ajutorul instalatiilor de gaz si de curent. In plus, oamenii obisnuiesc sa se imbrace bine inainte de somn si sa puna peste ei paturi electrice. Un element de traditie nipona il reprezinta kotatsu, o masa speciala care are propria sursa de energie termica.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Inainte de a da drumul la caldura in casa, este foarte important sa cureti caloriferele. Altfel, caloriferele...
Canicula nu se lasa dusa cu una cu doua! Daca locuiesti intr-o casa fara aparat de aer...
Iarna grea cu multa zapada si ger naprasnic da mari batai de cap romanilor! In case, caloriferele...