Incalzire casa

Lista articolelor despre incalzire casa pe AflaCum.ro

Articole despre incalzire casa

Citeste cele mai noi articole despre incalzire casa publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre incalzire casa, pe AflaCum.ro!

Abia te-ai mutat intr-o zona rurala in care inca nu au ajuns gazele? PProbabil te gandesti la solutiile de incalzire. Azi, iti prezentam cele mai eficiente metode de incalzire a locuintei in zone in care nu exista posibilitatea racordarii la reteaua de gaze.

Cum sa incalzesti locuinta. Solutii eficiente in zone fara alimentare cu gaze:

1. Panouri solare termice. Aceste panouri sunt din ce ince mai folosite in Romania. Ele se instaleaza pe acoperisul casei, cu rolul de a capta energia solara. Concret, transforma radiatia solara in caldura, care este transferata intr-un rezervor de apa sau intr-un sistem de incalzire radiant. In zilele insorite de iarna, aceasta sursa de caldura se poate dovedi suficienta pentru a incalzi apa si a furniza incalzirea dorita. Panourile si tot ce tine de acest sistem nu sunt ieftine, insa investitia merita. Facturile vor fi simtitor mai mici, ceea ce inseamna ca, in cativa ani, vei acoperi investitia.

Iarna este normal sa incalzim cumva locuinta. Ideal, insa, este sa o facem peste zi, iar noaptea sa inchidem sistemul de incalzire sau macar sa il dam la temperaturi de maximum 22 grade. Asta daca avem un termostat. Daca, insa, ne incalzim la o sursa electrica(radiator, spre exemplu), in mod clar trebuie sa inchidem dispozitivul pe timp de noapte. Iata de ce nu e bine sa dormim in temperaturi prea ridicate.

Efecte negative ale incalzirii exagerate a dormitorului:

Perturbarea calitatii somnului. Seara, corpul uman experimenteaza o usoara cadere a temperaturii. E semnalul ca trebuie sa dormi. Totusi, atunci cand temperatura camerei este prea ridicata, este posibil ca procesul de termoreglare al corpului sa fie dereglat. Astfel, vei experimenta oboseala, disconfort si neliniste . Temperaturile ambientale calde pot reduce timpul petrecu in somn NREM. Asta inseamna ca te vei simti ametit a doua zi, iar recuperarea fizica , consolidarea memoriei, invatarea si alte procese cor fi afectate. De aceea, e mai bine sa adaugi o patura peste tine inainte de culcare decat sa incalzesti prea tare camera!

Iarna vine cu frumusetea ei speciala, dar si cu frigul pe care nu foarte multi il suportam. In locuinta, e nevoie de un sistem de incalzire eficient, care sa ofere temperaturi potrivite fara sa consume peste masura. Un asemenea sistem este, fara doar si poate, incalzirea in pardoseala.

Incalzirea in pardoseala. Principii de functionare:

- pardoseala devine element radiant si in acest fel caldura se propaga de jos in sus pe o suprafata mai mare. Nu la fel se intampla si in cazul radiatoarelor unui sistem clasic de incalzire, care desi fac un transfer direct de energie catre aerul din incapere, sunt mai mici ca dimensiuni si pot necesita un timp mai mare pentru incalzirea incintei.

Sezonul rece a sosit si o data cu el si nevoia de incalzire a locuintei! Modul in care-ti incalzesti casa iti va aduce costuri mai mari sau mai mici. Depinde de alegerea ta si evident de posibilitatile materiale. Astazi, ne vom axa pe un sistem de incalzire ecologic, utilizat cu predilectie in Europa: incalzirea cu brichete de paie.

Ce sunt brichetele de paie. Brichetele de paie reprezinta un combustibil ecologic. Materia prima poate fi formata din aproape toate tipurile de lemn si deseuri provenite din agricultura primara, cum ar fi paie de grau, pare de orez, stemul, frunzele de porumb, coaja de floarea-soarelui etc.

Cum se obtin brichetele de paie. Transformarea in brichete se face prin presarea paielor tocate marunt si amestecate cu rumegus sau coji de seminte, deoarece o bricheta de paie facuta in totalitate din paie de cereale are o putere calorica de 4,07 kW/kg, adica jumatate din puterea calorica a petrolului!

Incalzirea centralizata este utilizata in proportie covarsitoare pe intreg Mapamondul! Acest regim de distributie a energiei termice este la indemana, insa nu e si cel mai rentabil. Va vine sa credeti sau nu exista tari europene si asiatice fara sistem de incalzire centralizata. In aceste state, oamenii nu sufera de frig! Mai mult, reusesc sa faca economii substantiale.

1. Germania. Sistemul de incalzire centralizata nu exista in aceasta tara pur occidentala. Fiecare neamt se incalzeste de sine statator. In blocuri, exista instalatii speciale de gaz, iar casele detin cazane. Astfel, fiecare cetatean german plateste exact cat consuma. Temperatura din calorifere poate fi reglata dupa bunul plac. Mai mult, autoritatile ofera recomandari de economisire a energiei!

2. Marea Britanie. Dupa modelul german, britanicii isi incalzesc, dupa vointa proprie, casele! Energia termica in aceasta zona a lumii este destul de costisitoare, astfel ca multi cetateni prefera sa inchida incalzirea peste noapte! Pijamaua, plapuma groasa si caldura acumulata peste zi sunt argumente suficiente pentru un somn linistit. Baile britanicilor nu dispun de incalzire, temperatura in aceste incaperi nedepasind 10-12 grade Celsius! Si poate cel mai important: in perioada in care sunt plecati de acasa, britanicii opresc sistemul de incalzire!