Cum sa incalzesti locuinta.Variante eficiente in zonele fara alimentare cu gaze

Cum sa incalzesti locuinta.Variante eficiente in zonele fara alimentare cu gaze

Abia te-ai mutat intr-o zona rurala in care inca nu au ajuns gazele? PProbabil te gandesti la solutiile de incalzire. Azi, iti prezentam cele mai eficiente metode de incalzire a locuintei in zone in care nu exista posibilitatea racordarii la reteaua de gaze.

Cum sa incalzesti locuinta. Solutii eficiente in zone fara alimentare cu gaze:

1. Panouri solare termice. Aceste panouri sunt din ce ince mai folosite in Romania. Ele se instaleaza pe acoperisul casei, cu rolul de a capta energia solara. Concret, transforma radiatia solara in caldura, care este transferata intr-un rezervor de apa sau intr-un sistem de incalzire radiant. In zilele insorite de iarna, aceasta sursa de caldura se poate dovedi suficienta pentru a incalzi apa si a furniza incalzirea dorita. Panourile si tot ce tine de acest sistem nu sunt ieftine, insa investitia merita. Facturile vor fi simtitor mai mici, ceea ce inseamna ca, in cativa ani, vei acoperi investitia.

2. Pompe de caldura cu sursa de energie solara. Aceste dispozitive folosesc energia solara pentru a extrage caldura din aerul/solul din jur. Caldura e apoi transferata in interiorul casei pentru incalzire. Aaceste pompe sunt eficiente atat in sezonul rece cat si in cel cald. De asemenea, o investitie destul de mare, care insa merita din plin.

3. Sistemele de incalzire cu biomasa reprezinta o optiune sustenabila si eficienta pentru casele din zonele rurale fara alimentare cu gaz. Ele folosesc materiale organice pentru a produce caldura. Concret, aceste cazane de biomasa ard materiale ca rumegusul, paiele, tulpinile de plante sau chiar namolul pentru a genera caldura. Caldura stocata este imediatdistribuita in casa printr-un sistem de incalzire radiant sau prin calorifere. Sistemele au o eficienta energetica sporita, tocmai de aceea fiind destul de piperate la pret. Te asiguram, insa, ca investitia face toti banii!

4. Sisteme de incalzire pe baza de peleti/ lemne. Centralele pe lemne/peleti sunt deja populare in multe zone rurale si nu numai. Daca locuiesti intr-o zona cu paduri, atunci insemana ca lemnul de foc este mai ieftin, deci merita sa instalezi o centrala care sa functioneze pe acest combustibil. In schimb, daca lemnele sunt scumpe, te sfatuim sa cumperi o centrala pe peleti. Acestia sunt granule mici de lemn comprimat. Un cazan cu peleti incalzeste apa, care circula apoi prin calorifere sau prin podeaua radianta pentru a distribui caldura in toata casa. Sistemele(pe lemne si peleti) sunt eficiente si usor de controlat, oferind confort constant pe tot parcursul sezonului rece. Sfat: achizitioneaza peletii inca din sezonul cald si depoziteaza-i intr-un loc uscat si umbros. Odata cu sosirea toamnei, peletii se scumpesc peste masura(pretul se dubleaza in anumite situatii)!

Citeste si: Cum sa instalezi un sistem de incalzire electrica in pardoseala

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Incalzirea centralizata este utilizata in proportie covarsitoare pe intreg Mapamondul! Acest regim de distributie a energiei termice...
Iarna este normal sa incalzim cumva locuinta. Ideal, insa, este sa o facem peste zi, iar noaptea...
Iarna vine cu frumusetea ei speciala, dar si cu frigul pe care nu foarte multi il suportam....