Cum sa folosesti fierul de calcat. Alte utilizari

Cum sa folosesti fierul de calcat. Alte utilizari

Un fier de calcat este un electrocasnic mult mai util decat te-ai putea gandi. Nu numai ca iti face hainele sa arate fara cusur, ci poate repara, spre exemplu, micile zgarieturi sau chiar adanciturile din mobila preferata. Iata cum mai poti folosi fierul de calcat, altfel decat in modul clasic.

Cum sa folosesti fierul de calcat. Alte utilizari:

1. Repara zgarieturile, adanciturile din lemn. Pentru a rezolva o zgarietura/adancitura dintr-o masa de lemn sau dintr-o piesa de mobilier, ai nevoie de un fier de calcat, de o bucata de panza si de apa. Pulverizeaza putina apa in zona zgariata. Acopera zona cu bucata de panza umezita, apoi da cu fierul de calcat. Pe masura ce calci, adauga apa si repeta procesul de calcare. O sa vezi ca, dupa cateva repetetii, problema va fi rezolvata!

2. Elimina ceara de lumanare. Daca ai pete de ceara de lumanare pe haine, pe covor sau pe orice tesatura, o poti indeparta cu ajutorul unui fier de calcat. Aseaza un prosop peste zona murdara, apoi calc-o la o temperatura scazuta. Ceara se va lipi de prosop. Acelasi truc poate fi folosit pentru a indeparta ceara de lumanare si de pe suprafetele dure.

3. Elimina guma de mestecat de pe haine. Pune zona cu guma de mestecat pe o bucata de carton, astfel incat partea afectata sa atinga cartonul. Va trebui apoi sa o calci cu fierul partea opusa a tesaturii. Guma se ma inmuia si se va lipi de carton. Asigura-te ca temperatura de calcare nu este prea mare. Altfel, guma se va topi si va fi greu de eliminat.

4. Incalzeste mancarea. Pare un sfat trasnit, dar in lipsa unei alte surse de caldura, e chiar binevenit. Pune mancarea preferata intr-un vas acoperit in folie de aluminiu. Acum aseaza vasul pe fundul fierului de calcat, aflat in funcitune , evident. E lesne de inteles ca va trebui sa tii fierul de calcat invers pentru cateva minute. Merita efortul, daca vrei sa mananci cald!

5. Elimina diverse pete. Daca asezi mancaruri/bauturi fierbinti pe o masa de lemn, pot aparea pete nedorite. Pentru a le indeparta, aseaza mai intai un prosop peste pete, apoi calca zona cu aburul pornit.

6. Indeparteaza adanciturile provocate de mobila in covor. Daca vrei sa muti mobila sau sa o arunci, vei observa ca aceasta a facut ceva urme in covor, acolo unde a stat ceva vreme. Pentru a indeparta astfel de urme, pune un prosop umed peste , apoi da cu fierul de calcat peste prosop, folosind abur. Din cand in cand, ridica prosopul si pufaie pe fibrele din covor. Repeta procesul de cateva ori.

7. Poti presa florile. Dureaza cateva saptamani pentru ca florile sa devina suficient de uscate pentru a le pastra intr-o carte. Cu un fier de calcat, va dura doar cateva minute. Pune floarea intre 2 bucati de hartie si preseaz-o cu un obiect greu. Seteaza fierul la o temperatura scazuta si calca hartia in care se afla floarea pentru 15 secunde. Lasa hartia sa se raceasca pentru cateva secunde. Repeta pana cand floarea este uscata.

8. Lamineaza documentele. Nu trebuie sa cumperi un aparat de laminat pentru documente. Te ajuta fierul de calcat si in aceasta privinta! Pune o bucata de hartie intre 2 foi de plastic laminat, aseaza o bucata de panza deasupra si apoi calca-o. Asigura-te ca temperatura nu este prea mare si ca nu exista apa in fier.

Citeste si: Cum sa cureti plasticul topit de pe talpa unui fier de calcat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pete de vin, de cafea sau de suc pe covorul preferat? Nu te impacienta. Le poti scoate...
Orice om s-a trezit in situatia neplacuta de a avea hainele sifonate, dar nu si un fier...
Fierul de calcat se demodeaza, la fel ca orice aparatura electrocasnica. Totusi, daca ai grija de el,...