Cum sa evacuezi locuinta, in caz de incendiu

Cum sa evacuezi locuinta, in caz de incendiu

Orice incendiu se poate extinde rapid, asa ca nu e de glumit! Daca te afli intr-o asemenea situatie, cu siguranta, te vei speria, oricat de calm ai fi, in general. Asadar, teama, adrenalina iti vor influenta in mod negativ gandirea in acele momente. Astfel, este esential sa stii sa actionezi in caz de incendiu.

Cum sa actionezi in caz de incendiu. Prevenire:

- discuta cu intreaga familie pe marginea unui potential incendiu. Toti membrii familiei trebuie sa constientizeze gravitatea unui astfel de incident;

- stabileste cu toti membrii familiei un loc unde sa tineti chiea de la intrare. Holul este zona ideala. In caz de incendiu, nu vei mai pierde timp pretios cu cautarea cheii!

- nu bloca caile de evacuare (holurile, casa scarii) cu tot felul de materiale, cosuri de gunoi, cutii, biciclete, carucioare etc;

Cum sa actionezi in caz de incendiu. Actiuni:

- daca in timp ce dormi se declannseaza alarma de incendiu sau simti miros de fum(vezi flacari), trezeste pe toata lumea din locuinta si incearca sa le evacuezi cu calm;

- incearca sa stingi incendiul cu mijloacele avute la indemana( stingator, galeata cu apa, prosop ud);

- inchide usile. Astfel, incendiul nu se va propaga rapid.

- deplaseaza-te intre camerele afectate, in genunchi sau taras pe burta, deoarece la nivelul pardoselii este mai putin fum.

- pleaca din apartament si inchide usa;

- utilizeaza scarile pentru evacuare din cladire!

- nu folosi liftul pentru a evacua persoane din bloc! Posibilitatea invadarii cu fum a casei liftului, asociata cu o defectiune a liftului, poate duce la asfixierea cu fum si alte produse de ardere a persoanelor surprinse in acesta.

- nu te intoarce la locul incendiului, indiferent daca ai uitat documente importante sau chiar lucruri de valoare;

- ramai in apropierea cladirii afectate si asteapta pompierii;

- ajuta pompierii cu informatii;

- daca locuiesti intr-un bloc cu mai multe etaje, in cele mai multe cazuri, singura cale de evacuare este casa scarilor. Exceptie face parterul, unde se pot utiliza pentru evacuare si ferestrele). Daca nu poti cobori pe scari:

- inchide usile ce despart camera in flacari de restul apartamentului. Pune carpe, paturi si alte materiale textile umede, in jurul cadrului usii, pentru a impiedica patrunderea fumului in incapere.

- daca incendiul blocheaza iesirea sau daca scarile sunt inundate cu fum, nu te panica si incearca sa ajungi intr-o camera cat mai departata de focar si care sa aiba, daca se poate, telefon si geam ce poate fi deschis.

- deschide geamul si striga dupa ajutor;

- sparge geamul, daca nu il poti deschide;

- daca, din nefericire, hainele ti-au luat foc nu incepe sa alergi! Vei accentua combustia! In schimb, rostogoleste-te si incearca sa stingi flacarile cu un material textil umed.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Soarecii dau tarcoale locuintelor indiferent de zona in care locuiesti. Sigur ca la casa predispozitia sa te...
A invata cum sa faci un foc de tabara, fara a declansa vreun incendiu in natura, presupune...