Metode neconventionale de combatere a caniculei:
1. Utilizeaza draperii in culori reci. Conteaza enorm si modul in care percepi temperatura. Daca locuiesti intr-o zona cu perioada lunga de canicula, ar fi bine sa folosesti draperi in culori deschise si reci. Acestea creeaza iluzia de aer rece.
2. Foloseste apa pentru a raci locul. Vara, apa este cel mai bun prieten atat pentru om cat si pentru animalele de companie. Pentru a combate temperaturile ridicate, pune un recipient cu apa si gheata in fata ventilatorului. Astfel, apa rece se evapora si se raspandeste in camera respectiva. Daca nu ai un ventilator, aseaza vasul cu apa pe un pervaz. In acest fel, aerul cald din exterior se va racori.
3. Raceste perna. In perioadele caniculare, este foarte greu sa dormi bine, daca nu ai aer conditionat. Pentru a trece peste disconfortul termic, introdu perna intr-o punga, pe timp de zi, apoi bag-o la rece in congelator. Foloseste-o chiar inainte de a te culca. Te vei simti mai bine si vei adormi mai usor.
4. Evita activitatea fizica. Cand este foarte cald, corpul are nevoie de odihna, deoarece lucreaza foarte mult pentru a combate supraincalzirea. Pe canicula, organismul consumamulta energie pentru a se raci si amentine temperatura. Asadara, e bine sa intrerupi activitatile fizice pana cand temepratura revine la normal.
5. Nu consuma bauturi(sucuri,bere) acidulate si inghetata. Probabil ti se pare ciudat, insa inghetata nu racoreste corpul, ci il incalzeste! Efectul sau de racire este foarte scurt. De fapt, organismul produce caldura atunci cand digera alimente bogate in calorii! Acelasi lucru este valabil si pentru sucurile acidulate sau bere: deshidrateaza! Daca bei una sau mai multe beri, asigura-te ca vei consuma si apa dupa. Astfel , nu te vei deshidrata!
6. Pune o sticla cu apa inghetata in pat. Vei adormi mai usor, daca in pat ai o sticla cu apa inghetata! Ideea este buna si pentur parioada activa din zi: o punga cu gheata pe ceafa te va racori si va mai atenua starea de disconfort.
7. Scapa de textile. In zilele caniculare, renunta la tesaturi groase, perne decorative, covoare , cuverturi etc. E stiu faptul ca tesaturile inchise la culoare atrag caldura. Asadar, foloseste lenjerii in culori deschise, subtiri, create din materiale usoare si organice.
8. Foloseste draperii mai groase. In cazul draperiilor, functioneaza invers. Cu cat sunt mai groase, cu atat sunt mai eficiente in lupta cu canicula! Pe langa draperiile care sa tina departe razele soarelui, e bine sa tii geamurile inchise peste zi! Deschide-le seara, dupa ce soarele apune. Nu uita, de asemenea, sa faci ventilatie in camera!
9. Mentine aerul umed. Poti cumpara un umidificator sau poti folosi o sticla cu pulverizator. Important e sa mentii aerul umed. De asemenea, poti spala podeaua, din cand in cand. Ai grija sa nu o faci prea des, deoarece nici umiditatea excesiva nu produce confort pe timp de canicula.
10. Cumpara plante de interior. Plantele de interior ajuta la reducerea temperaturii din interiorul casei, curatand si hidratand aerul. Ficus Benjamina, Aglaonema si palmierii de casa sunt printre cele mai potrivite specii pentru o locuinta fara aer conditionat!
11. Redu consumul de energie electrica. Pe timp de canicula, este indicat sa folosesti cat mai putine dispozitive. Incearca sa eviti folosirea aragazului, spre exemplu, consumand hrana rece. De asemenea, evita folosirea smart tv-ului, care, la randul sau, incalzeste aerul si asa insuportabil.
Citeste si: Cum sa scapi de canicula, daca nu ai aer conditionat