Cum sa inveti copiii sa doarma in patul lor?

 Cum sa inveti copiii sa doarma in patul lor?

Un scop major al parintilor cu copii mici este acela de a-i obisnui sa doarma toata noaptea, fara sa se trezeasca, indiferent de pat.

Insa, o data ce copiii cresc, parintii trebuie sa-i invete sa doarma singuri, in patul lor.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

Gasiti motivul pentru care copilul nu vrea sa doarma singur, pentru a-l putea ajuta sa se dezobisnuiasca sa doarma in pat cu parintii. Incercati sa aflati daca copilul se teme de intuneric, daca este gelos pe fratele sau mai mic, care primeste mai multa atentie din partea parintilor, daca exista zgomote care il dereanjeaza noaptea sau daca camera sa e prea intunecata si are nevoie de o lumina de veghe.

Creati un ritual inainte de culcare. Unii copii trebuie calmati, inainte de a fi pusi in pat. Puteti incerca sa-i faceti copilului o baie si sa-i cititi o poveste sau sa-i cantati un cantecel. Astfel copilul va stii ca a venit vremea sa mearga la culcare si va fi pregatiti mental pentru acest moment.

Puneti la indemana copilului niste obiecte „protectoare”, care sa-l ajute sa doarma singur. Unii copii dorm mai bine daca au langa ei in pat animale de plus, care sa tina locul parintilor.

Cumparati niste lumini de veghe. Acestea ii pot ajuta pe copii sa-si invinga teama de intuneric, deoarece vor lumina camera, transformand-o intr-un mediu primitor si confortabil pe timp de noapte. O alta alternativa este sa puneti o lanterna langa patul copilului.

Cultivati-va rabdarea. De cele mai multe ori copiii nu se pot obisnui intr-o singura noapte sa doarma singuri in patul lor, insa cu putina rabdare si perseverenta, parintii ii pot ajuta sa-si invinga teama si sa se simta confortabil in aceasta situatie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Uneori este dificil sa faceti un copil sa adoarma. Puteti insa sa incercati sa va puneti in...
Daca va intrebati cum puteti sa va convingeti copiii sa mearga devreme la culcare, iata cateva sfaturi...
Relatia parinte-copil nu e usor de gestionat, indiferent cat de pedagog si autodidact ar fi parintele. Uneori,...