Comportamente neintentionate prin care indepartezi copilul:
Lasi starea de spirit sa afecteze relatia cu copilul tau. U trebuie sa ascunzi sentimentele si emotiile de copilul/ii tai, insa ar fi bine sa le gestionezi, astfel incat sa nu il indepartezi. Cei mici, contrar credintei populare,pot fi foarte sensibili la dispozitiile parintilor. Stresul continuu, dupa o zi grea, poate declansa o reactie furtunoasa la adresa copilului, cand acesta va abordeaza. Nu iti varsa nervii pe copil pentru ziua ta nereusita! Daca faci asta, il vei determina sa se inchida in sine si sa nu iti mai vorbeasca despre nicio problema pe care o va intampina!
Faci alte lucruri, atunci cand copilul iti vorbeste. Copiii nu sunt intotdeauna dispusi sa se destainuie. De aceea, cand cel mic iti impartaseste ceva, are nevoie de toata atentia! In caz contrar, va crede ca nu reprezinta o prioritate pentru tine. Astfel, s-ar putea, pe viitor, sa isi tina departe de tine emotiile. Asadar, opreste-te din tot ce faceai, atunci cand cel mic te abordeaza!
Insisti sa afli ce il deranjeaza. Daca vrei sa afli cu orice pret ce il deranjeaza pe copilul tau, s-ar putea mai mult sa il indepartezi! Nu il intreba in mod repetat si pe un ton aspru despre ce e vorba. Se va enerva si va dori sa isi rezolve singur problemele! In fond, cu totii facem cu dificultate fata stresului, iar copiii nostri nu fac exceptie. De aceea, incearca o abordare mai calma, mai indirecta, atunci cand cel mic se afla in impas.
Nu iei in serios problemele copilului. Ia-ti copilul in serios, chiar si atunci cand reactiile/sentimentele sale ti se par stupide. In loc sa-l tachinezi pe marginea subiectului, incearca sa il incurajezi, impartasind cu el din propriile experiente asemanatoare.
Impartasesti cu alte persoane problemele copilului tau. Copilul apeleaza la parinti, atunci cand crede ca problemele sale nu pot fi rezolvate fara ajutor. De multe ori, e vorba despre chestiuni intime. Asadar, nu impartasi cu altii problemele copilului tau. Pentru el sunt importante! Daca vede ca nu ii pastrezi secretele, ca nu pui pret pe dificultatile sale, se va feri sa iti mai vorbeasca despre situatii similare! Ii vei rani astfel sentimentele si ii vei crea o stare de anxietate.
Il intrebi, de cate ori vine de la scoala, cum i-a fost ziua. Cand cel mic e coplesit, creierul sau nu mai face fata. Astfel, oboseala si seriozitatea nu se pupa in acele momente. De aceea nu e bine sa tragi de copil, pentru a afla ce a facut pe parcursul zilei la scoala. Pentru a-l relaxa si a-l face sa se deschida, ar f bine sa incepi prin a-i povesti cum a fost ziua ta. Daca tot nu devine comunicativ, poti incerca sa-i pui intrebari precise despre ziua respectiva, cum ar fi sa il intrebi daca profesorului i-a placut desenul sau sau cine l-a facut sa rada la scoala.
Incerci sa ii suprimi independenta. Este sanatos pentru copil sa caute mai multa libertate. Cand se intampla acest fenomen, unii parinti simt ca pierd controlul sau se simt nerespectati. Nu trebuie sa vezi situatia astfel! Nu il pedepsi pe cel mic prea dur, cand iti arata ca vrea sa fie independent. Regulile stricte il vor indeparta de tine! In schimb, permite-i sa stabileasca anumite reguli proprii(sanatoase, evident) si sa urmareasca modul in care gestioneaza responsabilitatea. Cand copilul tau va simti ca ai incredere in el, va dezvolta o latura mai matura si mai responsabila.
Citeste si: Cum sa actionezi cand copilul tau este certat de altcineva