Cum sa va jucati cu bebelusii de 3 luni?

Cum sa va jucati cu bebelusii de 3 luni?

La varsta de 3 luni, bebelusii incep sa experimenteze lumea inconjuratoare, prin intermediul dezvoltarii constante a perceptiei senzoriale.

Chiar daca vederea nu le este inca clara, simtul tactil si cel auditiv incep sa se dezvolte. De aceea este foarte important sa va jucati cu bebelusii la aceasta varsta, deoarece orice stimul introdus, contribuie in mod eficient la dezvoltarea lor cognitiva si senzoriala.

Iata niste jocuri simple si educative:  

- Lasati-i sa se joace cu manutele. Este normal ca bebelusii la aceasta vasrta sa gesticuleze mult. Tineti cont de faptul ca incep sa devina constienti de simturile lor si invata sa le foloseasca. Apare insa problema utilizarii manusilor de catre multi parinti, deoarece bebelusii se zgarie din greseala.

Acest lucru nu este benefic dezvoltarii lor, deoarece nu li se acorda suficient timp sa-si analizeze manutele si simtul tactil. Asigurati-va ca macar cateva ore pe zi sa nu poarte manusi.

- Puneti-le la indemana lucruri pe care sa le apuce. Degetele dumneavoastra, o mica jucarie care zornaie, o paturica de bumbac sunt lucruri pe care le puteti lasa la indemana bebelusilor. In timpul procesului de analizare a propriilor manute, ei vor tinde sa apuce tot ce le sta la indemana. Incurajarea acestui tip de comportament ajuta atat la dezvoltarea bebelusilor, cat si la distrarea acestora.

- Dati-le o minge sa se joace. Daca bebelusii sunt treji si foarte energici, puneti-i pe burtica, pe o suprafata curata. Puneti-le in fata o minge mica de material, la o distanta mica. Daca reusesc sa o vada, o vor apuca si se vor juca cu ea. Daca nu vor reusi s-o vada, ajutati-i s-o atinga si s-o prinda. Lasati-i sa se joace singuri, dar stati aproape si supravegheati-le miscarile.

- Dati-le o jucarie care zornaie. Acest fel de jucarii sunt grozave pentru bebelusi in acest stadiu al dezvoltarii, stimulandu-le vederea, auzul si simtul tactil.

Daca bebelusii sunt in patut, puneti-le o zornaitoare la mica distanta de fata. Daca reactioneaza, inseamna ca vederea si auzul le functioneaza la unison. Daca se intind dupa ea, inseamna ca o si simt. Daca o apuca, lasati-i sa se joace cu ea. Urmariti ce fac cu ea si daca au tendinta s-o bage in gura.

Pe langa toate acestea, este bine sa va scoateti bebelusii din casa, din cand in cand.

Puneti-i in carucior si duceti-i la plimbare in parc. Puneti-i sub un copac si lasati-i sa se bucure de natura.  Vor fi fascinati de sunetul frunzelor, crengilor si al vantului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si...
Crizele de furie sunt foarte frecvente in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani....