Iata o lista de 9 sfaturi care te vor ajuta sa ingrijesti mai usor un nou-nascut:
1. Cum sa tii un copil. E normal sa-ti fie teama ca nu stii cum sa tii copilul in brate. E prima oara pentru tine. Dar daca respecti acesti pasi simpli, vei scapa rapid de aceasta stare. Gatul copilului este cel mai delicat, iar atunci cand il ridici, trebuie sa-i tii mana sub capsor. Cum bebelusul nu-si poate sustine capul singur, trebuie sa te asiguri intotdeauna ca ai o mana sub capul sau.Cealalta mana va sprijini cu balndete corpul nou-nascutului. De asemenea, ai grija la fontanelele(zonele moi ale craniului) bebelusului. Evita atingerea acestora. Pentru a oferi protectie si siguiranta bebelusului, tine-l merei la piept.
2. Cum trebuie sa-ti porti de grija in prima luna. Primele treizeci de zile sunt cele mai importante. Copilul interactioneaza cu noua lume si aduna informatii. Asa ca grija pentru propria persoana trebuie sa fie mereu la cote inalte. O mamica sanatoasa inseamna si un bebelus sanatos. Mananca bine si sanatos. Aastfel si laptele pe care il oferi copilului tau va avea o calitate ridicata. incearca sa dormi in perioadele in care doarme si bebelusul.
3. Cum sa infesi un copil. Impacheteaza paturica in forma de triunghi, cu colturile in jos, fara a le suprapune. Partea de paturica de jos trebuie sa fie mai lunga decat cea pe care sta copilul. Pune bebelusul pe latura mai lunga a triunghiului (ipotenuza), cu fata in sus, astfel incat ceafa sa fie exact la margine. Trage coltul lateral stanga peste bebelus, in diagonala. Scoate-i manuta dreapta si roteste-l usor catre stanga, ruland paturica bine sub el. Roteste copilul cu fata in sus si adu coltul de jos al triunghiului paturicii peste bebe.Asaza-i manuta ramasa afara pe langa corp si trage de coltul ramas tot in diagonala, impaturind ferm. Trage acest ultim colt pe sub bebelus pana il inconjori o data si prinde capatul ramas cand il ridici.
4. Cum sa alaptezi un copil. Alaptarea este foarte importanta, mai ales in primele zile. Poate fi un obstacol pentru mama si in anumite situatii si pentru nou-nascut. Laptele este singura sursa de hrana si nutritie pentru copil in primele zile de viata, asa ca mamica trebuie sa se adapteze situatiei. Alege, in primul rand, pozitia cea mai confortabila pentru cel mic. Daca bebelusul tinde sa adoarma frecvent, obosindu-te peste masura, gadila-l pe talpi pentru a-l mentine treaz.
5. Cum sa ajuti bebelusul sa eructeze(ragaie).
A. Copilul se tine ridicat pe pieptul parintelui, cu barbia micutului sprijinita de umar. Una dintre maini trebuie sa fie sub funduletul copilului, pentru a-l tine cat mai comod. Copilul trebui tinut putin mai strans la piept, astfel incat sa existe o mica presiune pe burtica lui. Este necesar un prosopel sau o carpa care absoarbe bine pe umarul pe care se va tine bebelusul, deoarece poate elimina lapte. Foloseste mana de baza pentru a-l bate cu grija pe spate. Locul trebuie sa fie chiar intre umerii lui si il poti bate usor in sus si in jos. Dupa cateva batai pe spate, il poti mangaia, mai ferm, in sensul acelor de ceas. Dupa o perioada, vei ajunge sa stii exact ce tehnica de eructatie este potrivita pentru bebelusul tau.
Citeste si: Cum si unde sa iti adormi BEBELUSUL. Studiul acesta te va surprinde
B. Bebelusul este tinut pe picioare. Prosopul /carpa se pune pe un picior, iar copilul se sprijina in fundulet, pe celalalt picior. Cu una dintre palme i se sustine falca. Degetul mare este pe un obraz, iar celelalte patru pe cel de-al doilea obraz. Restul palmei sprijina pieptul celui mic. Cealalta palma se foloseste pentru a-l lovi pe spate. Corpul copilului trebuie sa fie putin aplecat inainte, deasupra prosopului.
6. Cum sa masezi un bebelus. Masajul are principalul rol de a intari oasele si muschii nou-nascutului. Prima regula este sa nu il masezi pe cel mic inainte sau dupa alaptare. Tine cont de acesti pasi: pune copilul pe un prosopa asezat pe un pat; foloseste ulei vegetal pentru masaj; maseaza usor incepand cu piciorusele si continuand cu bratele, pieptul si incheiand cu spatele. Masajul il va fortifica pe cel mic, dar va stabili si o conexiune afectiva mai puternica intre voi doi.
7. Cum sa-i faci baie bebelusului. Nou-nascutii necesita doar spalarea usoara cu buretele, in prima saptamana a vietii. Baita se va face dupa ce cordonul ombilical cade. Cand ai ajuns la nivelul de imbaiere in cadita, verifica intotdeauna temperatura apei.
8. Cum sa adormi bebelusul. Primele zile sunt deosebit de dure cand vine vorba de somn. Parintii incearca, in general, sa adoarma copilul cat mai repede. sa doarma in acest timp. Venind din intunericul confortabil al pantecului, bebelusul da peste o alta lume, cu multa lumina. E normal sa nu se simta chiar bine la inceput. Pentru a-l adapta cu usurinta, incearca sa pastrezi locuinta luminata peste zi. Noaptea lumina trebuie sa fie slaba. Asa il vei invata pe cel mic diferenta dintre zi si noapte.
9. Cum sa schimbi scutecul. Schimbarea scutec nu este o mare filosofie, dar poate parea pentru o mamica fara experienta. Iata pasii pe care trebuie sa-i atingi:
- asaza copilul pe spate si dezbraca-l de la brau in jos.
- desprinde ariciul scutecului folosit, insa nu il scoate de tot
- pune un prosop curat peste copil, mai ales daca este baietel, pentru a preveni extinderea urinei si a materiilor fecale catre chipul acestuia.
- curata zona cu blandete folosind servetele umede speciale sau carpa umezita, din fata in spate (catre fundulet, nu invers), pentru a nu imprastia bacterii catre organele genitale.
Citeste si: Cum sa ingrijesti UNGHIILE BEBELUSULUI
- deschide scutecul curat, avand grija ca mana pe care o folosesti sa nu se fi atins de murdarie.
- ridica usor piciorusele bebelusului, indeparteaza scutecul vechi si pozitioneaza-l pe cel curat in zona corecta, cu banda adeziva dedesubt.
- aplica lotiunea, pudra pentru bebelusi si crema antiiritanta intre picioruse si la fundulet, pentru a preveni iritatiile suparatoare.
- scoate partea frontala a scutecului printre soldurile micutului si tine-o cu o mana pe abdomen. Cu cealalta mana, indeparteaza sigiliul ariciului si fixeaza-l cu atentie, apoi repeta miscarea si pe partea opusa.
- verifica daca poti introduce doua degete intre partea din fata si burtica puiului tau. Asa iti vei da seama daca scutecul este sau nu prea strans.
- imbraca bebelusul si spala-te bine pe maini cu apa si sapun, pentru a preveni imprastierea bacteriilor.