De ce zambesc nou-nascutii cand dorm adanc

De ce zambesc nou-nascutii cand dorm adanc

Emotia de a-ti vedea copilul zambind pentru prima oara cu greu poate fi egalata ca intensitate. Acel prim zambet, cunoscut si ca zambet angelic, este momentul mult asteptat de parinti, o clipa care compenseaza, cumva, oboseala si orele de insomnie adunate in acele prime luni haotice, dar atat de frumoase. Te-ai intrebat vreodata ce se ascunde in spatele acelui zambet minunat al bebelusului? Ce declanseaza zambetul chiar si cand micutul doarme?

Zambetul magic se intampla frecvent in timp ce bebelusul doarme adanc. Viseaza oare cel mic? Isi aminteste de timpul petrecut in burtica mamei? Sa vedem, asadar, de ce zambesc nou-nascutii cand dorm adanc:

Bebelusii zambesc chiar inainte de a se naste. Fatul parca zambea, atunci cand ai facut ecografia cu ultrasunete? Nu ti s-a parut. Chiar asa s-a intamplat. Un studiu bazat pe observarea a 500 femei insarcinate care au folosit ultrasunete 4D a relevat un aspect uimitor: 31 dintre fetusi au zambit. Fiecare dintre acestia a zambit pentru un timp mediu de 3,21 secunde. Astfel, oamenii de stiinta au stabilit ca zambetele spontane apar inca din perioada in care bebelusii sunt in pantece, cu mult inainte de nastere. In prezent, datorita dezvoltarii de noi tehnologii de observatie, s-au descoperit alte aspecte fascinante: fetusii pot casca la 18 saptamani dupa ce au fost conceputi. In jurul saptamanii cu numarul 26 de gestatie, fetusii pot zambi, clipi si chiar plange din interiorul uterului. Este vorba despre expresii faciale ca niste reflexe involuntare pe care le dezvolta ca un fel de pregatire pentru momentul nasterii.

Primele zambete sunt acte reflexe. Dupa cum am scris mai sus, aceste actiuni efectuate de bebelus in uter sunt considerate acte reflexe, adica raspunsuri imediate la anumiti stimuli. Spre deosebire de oamenii maturi, bebelusii nu constientizeaza ca zambesc. Asadar, vorbim despre o miscare involuntara a muschilor acestora, la fel ca atunci cand dau din picioruse sau sug degetul mare.

Momentul potrivit pentru zambete. Cand doarme, un nou-nascut trece prin doua faze de somn: somn activ si somn profund. Faza activa, cunoscuta si sub denumirea de REM, care este un acronim pentru miscarea rapida a ochilor, se crede ca este produsa de activitatea intensa a creierului. Acest lucru se intampla la aproximativ 60-90 minute dupa adormire, dar somnul functioneaza in cicluri, astfel incat REM va alterna cu somnul profund. In timpul somnului REM, bebelusii zambesc, se stramba si dau din picioare.

Zambetul, un raspuns. Bebelusii nu pot vorbi, asa ca folosesc plansul si zambetul ca mijloace de comunicare de baza. Acest fenomen se intampla, cel putin, in primele lor momente dupa nastere. Totusi, exista studii care au demosntrat ca bebelusii sunt deja fiinte sociale, la cateva zile de la momentul nasterii. De aceea, zambetele lor pot fi, de asemenea, un raspuns la sentimente pozitive sau senzatii linistitoare, cum ar fi o mangaiere pe obraz. Amintirile placute, cum ar fi vocile, aromele si gusturile, pot declansa, de asemenea, zambetul celui mic.

Nou-nascutii nu viseaza, dar au memorie. Daca bebelusul zambeste in somn, nu inseamna ca acesta viseaza. Un nou-nascut nu are inca experiente suficiente pentru a-si aminti si nici nu are capacitatea de a-si imagina, iar creierul sau creste in continuare pentru a dobandi aceste capacitati. Dormitul in primele saptamani de viata are cateva functii specifice, care includ dezvoltarea creierului, procesarea de informatii si consolidarea memoriei, care incepe sa prinda contur in uter. Acest fenomen poate fi dovedit prin observarea modului in care bebelusii pot recunoaste vocea mamei sau a tatalui la cateva ore dupa ce s-au nascut.

Citeste si: Cum si unde sa iti adormi BEBELUSUL. Studiul acesta te va surprinde

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe mamici nasc pe timp de noapte, adica in perioada cand, aparent, sunt mai putin pregatite pentru...
Abia ai devenit tatic? Probabil, e cel mai fericit moment din viata ta. Nu uita, insa, un...
Multe femei trec cu bine de cele 9 luni de sarcina si de nastere, insa o data...