12 comportamente fascinante ale bebelusilor

12 comportamente fascinante ale bebelusilor

Un nou-nascut pare o fiinta micuta si neajutorata care necesita ajutor constant din partea adultilor. Este adevarat, dar nu in totalitate. De fapt, bebelusii sunt mult mai puternici decat cred cei mari. Spre exemplu, sunt capabili sa isi manipuleze mamele cu ajutorul impulsurilor chimice, dorm cu ochii deschisi si nu se tem de inaltimi.

12 comportamente fascinante ale bebelusilor pe care adultii nu mai sunt capabili sa le puna in practica:

1. Nou-nascutii au un gust mai bun decat adultii. Limba si mucoasele celor mici sunt inzestrate cu mai multe papile gustative decat adulti. Unii oameni de stiinta cred ca acest grup de papile este necesar pentru explorarea lumii inconjuratoare. Poate ca, pe langa gust, bebelusii simt si altceva atunci cand ling obiecte. Conform teoriei sinesteziei, semnalele de la un sistem senzorial pot ajunge intr-un alt sistem. De exemplu, o persoana poate vedea culoarea muzicii sau poate simti mirosul cuvintelor. Ceva similar se intampla, se pare, cu nou-nascutii. Datorita unui numar mare de neuroni si papile gustative, bebelusii obtin mai multe informatii despre obiecte decat adultii, prin simpla lipire a limbii de jucarii, maini si alte lucruri care ii inconjoara. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii intrerup conexiunile neuronale inutile si percep lumea intr-un mod normal.

2. Un bebelus poate ajuta la refacerea organelor interne ale mamei. Cercetatorii au observat ca unele femei cu slabiciune musculara cardiaca se simt mai bine la scurt timp dupa nasterea unui copil. Fatul din pantece le ajuta: activitatea cardiaca a mamei poate fi imbunatatita datorita celulelor stem din cordonul ombilical al bebelusului. Acelasi fenomen se intampla si in cazul altor organe interne. Au fost gasite celule embrionare in plamanii, inimile sau creierele cu probleme ale femeilor insarcinate. Asta inseamna ca fatul incearca sa repare corpul mamei pentru a supravietui.

3. Unii bebelusi dorm cu ochii pe jumatate deschisi. Medicii spun ca nu este nimic de speriat: ochii pe jumatate deschisi indica faptul ca bebelusul se afla in faza miscarii rapide a ochilor (somnul REM - in aceasta faza, percepem visele si procesam informatiile pe care le-am obtinut in timpul zilei). Adultii isi petrec 25% din timp in fiecare noapte in aceasta faza, in timp ce copiii, mai mult de 50%! Faza REM ajuta bebelusii sa-si antreneze memoria si sa-si imbunatateasca sistemele nervoase. Iar pentru ca somnul REM e predominant, multi parinti au dificultati in a-si culca bebelusii.

4. Nou-nascutii nu transpira si plang fara lacrimi. In primele saptamani de viata, bebelusii plang fara lacrimi si aproape ca nu transpira. Exista o explicatie simpla: subdezvoltarea canalelor lacrimale si a glandelor sudoripare. Exista 2 tipuri de glande producatoare de transpiratie in corpul uman: cele apocrine, care sunt activate in adolescenta; ecrine – activate la cateva saptamani dupa nastere. Din acest motiv, este foarte important sa nu infofolesti bebelusul, sa nu il supraincalzesti! Corpul sau, inca, nu are capacitatea sa se raceasca.

5. Bebelusii simt semnalele de caldura ale mamelor lor. Natura a furnizat nou-nascutilor senzori de temperatura. Daca, imediat dupa nastere, bebelusul este pus la sanul mamei, acesta isi va face imediat drum catre sfarc si va incepe sa manance. Temperatura buzelor bebelusului este mai mica decat temperatura sanilor mamei. Datorita acestei diferente, copilul isi poate gasi sursa de hrana. Oamenii de stiinta mai cred ca femeile pot oferi semnale de caldura bebelusilor lor si ca acestia sunt capabili sa le simta.

6. Un nou-nascut are mai multe conexiuni neuronale decat un adult. Copiii se nasc cu 100 miliarde de conexiuni neuronale in creier. De 2 ori mai mult decat adultii! In plus, volumul creierului unui bebelus este mult mai mic. Asta inseamna ca, intr-un fel, bebelusii gandesc mai mult decat parintii lor. Ei au nevoie sa inteleaga o cantitate imensa de informatii, in primul an de viata. Cu toate acestea, creierul taie conexiunile sinaptice suplimentare, pana la varsta de 3 ani, pentru a-si optimiza activitatea. Daca acest fenomen nu se intampla, atunci o persoana poate deveni un geniu, autist sau chiar schizofrenic.

7. Bebelusii nu tremura cand le este frig. Nou-nascutii au un mod special de a realiza reglarea termica. 5% din corp este ocupat de tesut adipos brun. Acest fenomen protejeaza bebelusul de supraracire. Adultii nu au acest tip de reglare termica. Daca observi ca bebelusul tremura, ineamna ca este, cel mai probabil, infometat. Problemele neurologice ar mai putea provoca, din pacate, acest tremurat.

8. Bebelusii isi pot schimba culoarea ochilor. Unii bebelusi se nasc cu ochi albastri, dar asta nu va dura prea mult, deoarece melanina din corp nu este produsa imediat. Pe scurt, copilul isi va schimba culoarea ochilor. Exista si o exceptie: bebelusii cu ochii caprui vor pastra culoarea, deoarece organismele lor secreta suficienta melanina. In acelasi timp, bebelusii cu ochi albastri vor deveni adulti cu ochi verzi/ caprui in 4 din 5 cazuri.

9. Bebelusii isi manipuleaza mamele cu ajutorul impulsurilor chimice. In mod natural, bebelusii pot influenta in mod direct centrele placerii din creierele mamelor. Cand o femeie inhaleaza mirosul copilului, este provocata o reactie chimica complexa: dopamina, o substanta responsabila cu placerea, intra in fluxul sanguin. Mama va simti aproape acelasi tip de placere ca atunci cand mananca sau bea apa. Mai mult, nu doar mamele pot fi manipulate de cei mici, ci si femeile care nu au nascut vreodata. Diferenta: efectul nu este la fel de puternic.

10. Copiii nu se tem de inaltimi, pana la o anumita varsta. Oamenii de stiinta spun ca bebelusii nu se tem de inaltimi, pana la varsta de 9 luni. Ei cunosc aceasta frica doar dupa ce invata sa se tarasca. Bebelusii mai mici nu se tem de inaltime, deoarece nu au informatii despre aceasta. Cand un copil incepe sa se miste independent in spatiu, creierul primeste date si invata ce este echilibrul. In schimb, cand cel mic sta, lumea sa este constanta si previzibila, de aceea nu are nicio teama.

11. Toti bebelusii sunt de aur, literalmente. Aurul se gaseste in sol, apa, plante si chiar in corpul uman in cantitati minuscule. In medie, organismul omului contine aproximativ 0,2 grame de aur pur. Bebelusii stau mult mai bine la acest capitol. Concentratia acestui metal in parul lor este de 2 ori mai mare decat in scoarta pamantului! Expertii considera ca aceasta concentratie de aur se formeaza datorita alaptarii. Pana la 3 luni, continutul metalului revine la normal.

12. Jumatate dintre nou-nascuti au semne speciale. Pete rosii pe nas, pe ochi si pe partea din spate a capului se gasesc la aproape jumatate din nou-nascuti. Aceste semne sunt cunoscute in popor ca muscaturi de berze sau saruturi de inger. Petele devin mai intense atunci cand bebelusul plange sau striga. Vorbim, practic, despre vase de sange extinse, care nu prezinta niciun pericol. De cele mai multe ori, ele dispar de la sine. In unele cazuri, muscaturile de berze se pot manifesta si la adulti, atunci cand acestia se supraincalzesc.

Citeste si: Cum si unde sa iti adormi BEBELUSUL. Studiul acesta te va surprinde

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Candidoza bucala este o infectie cauzata de Candida Albicans, o ciuperca pe care o regasim in mod...
Un mit spune ca o femeie insarcinata care sufera de arsuri stomacale va naste un copil cu...
Daca esti parinte, trebuie sa fie precaut, deoarece chiar si produsele populare pot provoca rani si chiar...