Cum sa stabilesti reguli pentru copilul tau?

Cum sa stabilesti reguli pentru copilul tau?

Stabilirea unor reguli pentru proprii copii este o sarcina simpla; mai greu este insa sa-i faci pe acestia sa le respecte, ba chiar tu insuti sa tii la ele.

Ca parinte, e greu sa rezisti  santajului emotional dar trebuie sa ai in vedere ca  un pachet de reguli e necesar pentru o educatie sanatoasa.  Trebuie, ca parinte, sa stii cand sa spui “da”, cand  sa spui “nu” si  cand este bine sa  lasi de la tine.

Iata cateva reguli in acest sens:

- Selecteaza programele TV potrivite pentru varsta copilului. Daca de exemplu copilul tau vrea sa vada un film  foarte violent, care nu este recomandat pentru varsta lui, trebuie sa gasesti argumentele cele mai potrivite  pentru a-l convinge pe copil ca ceea ce tu stabilesti este spre binele lui, si nu doar un moft.

- Informeaza-te asupra a ceea ce doreste copilul si nu spune NU din capul locului. Exista, in spatiul filmelor spre exemplu, multe site-uri de informare cu privire la filme si genul acestora  care te pot ajuta sa-ti faci o parere asupra alegerii potrivite.

- Afla ce anume il intereseaza pe copil la un astfel de film. De cele mai multe ori, acesta poate fi atras nu de tema principala a filmului, ci de altceva pe care  il poti gasi in ceva inofensiv.

- Urmareste programul tu insuti. Daca nu te-ai decis, vezi chiar tu filmul inainte, ca sa stii ce alegere sa faci.

- Ia decizia finala si mentine-ti cu argumente punctul de vedere. Spune-i copilului ce ai decis, dar ai grija sa argumentezi alegerea facuta si, cel mai important, fa-l sa inteleaga ca tu chiar esti pus(a) in tema cu filmul respectiv, ca l-ai vazut si ca decizia luata este justificata.

Violenta este intalnita astazi peste tot, chiar si in desenele animate, fapt pentru care iti revine tie sarcina, ca parinte, sa-i explici copilului ca anumite atitudini nu sunt potrivite sau chiar sunt considerate rele, de nedorit.

Nu-l lasa pe el sa aleaga ce sa inteleaga. Nu-i impune tu, caci il depersonalizezi. Discuta cu el pe un ton calm si ghideaza-l spre alegerea celor mai bunr programe atunci cand se uita la televizor.

Fii intelept in alegerile tale.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Stabilirea unor reguli pentru proprii copii este o sarcina simpla; mai greu este insa sa-i faci pe...
Se pot scrie carti despre modul in care supereroii precum Robinson Crusoe sau Rambo(ca sa dam 2...
Miturile au devenit o parte integrantaa cinematografiei moderne. De aceea, uneori, tindem sa credem intamplari din filme...