In general, dentitia incepe intre 6 si 8 luni si poate dura pana la varsta de 2 ani. Pentru unii copii, dentitia nu poate provoca nici o problema, insa poate crea disconfort si durere pentru multi.
Unele semne si simptome de eruptie a dintilor sunt gingiile inflamate si dureroase, febra usoara, nervozitate, tulburari de somn, plans, tendinta de a musca lucruri, obrajii rosii, dureri de urechi si diaree usoara. Unii copii pot refuza sa manance sa sa suga. Copiii pot fi dificili in perioada dentitiei dar acest lucru poate fi usurat.
Exista mai multe strategii simple chiar si acasa, care pot face procesul de dentitie mai usor pentru micutul tau.
Iata primele 10 moduri de a trata disconfortul eruptiei dintilor la copii.
1. Morcovi reci
In cazul in care copilul dumneavoastra a inceput sa manance alimente solide, o bucata lunga de morcov refrigerat ar putea sa il ajute. Temperatura rece va ajuta la calmarea durerii iar sucul dulce al morcovului il va ajuta de asemenea. Mestecand cu greu morcovul, se va pune presiune asupra gingiilor dureroase, care va oferi ajutor.
Se curata un morcov mare. Se pune in frigider timp de 15 pana la 20 de minute, apoi se da copilului. Stati cu ochii pe copil, fiindca orice bucata de morcov care se rupe reprezinta un risc de sufocare pentru copil.
In plus fata de morcov, puteti oferi copilului in cazul eruptiei dintilor o bucata de castravete refrigerat, telina sau mar.
Nota: Nu da copilului ceva ce este inghetat, deoarece contactul cu temperaturi extrem de scazute pot fi daunatoare.
2. Gumele de masaj
Uneori, un simplu masaj al gingiilor inflamate ajuta foarte mult la relaxarea disconfortului dentitiei. O presiune usoara ajuta la reducerea durerii si a calma copilul agitat.
Utilizati degetul curat sau un prosop moale umezit pentru a freca gingiile bebelusului pentru cateva secunde. Copilul poate opune rezistenta la inceput, dar in curand el sau ea va incepe sa se simta mai bine.
Masati de asemenea, fata si maxilarul copilului intr-o miscare circulara.
3. Musetelul
Musetelul este planta care ajuta la cresterea dintilor inlaturand problema disconfortului la copii mai mari de 1 an. Ea are proprietati anti-inflamatorii, care ajuta la relaxarea nervilor durerosi. Chiar ajuta si la calmarea unui stomac deranjat.
½ lingurita rasa de flori de musetel uscat la o cana de apa fierbinte. Se strecoara si se da copilului 1 lingurita din acest ceai la fiecare ora sau doua ore.
Se amesteca 4 sau 5 picaturi de ulei esential de musetel in 1 lingura de ulei de masline extra virgin. Se incalzeste amestecul in maini, apoi utilizati-l la masarea maxilarului copilului si in jurul urechilor. Se repeta de cateva ori pe zi.
4. Inghetata din suc de legume
Legume, cum ar fi morcovii si sfecla rosie sunt bune pentru copii. Aceste legume au proprietati anti- inflamatorii, care ajuta la reducerea durerii si iritatiei. In plus, morcovii si sfecla rosie ajuta la intarirea sistemului imunitar al copilului tau.
1.Se extrage sucul de la cativa morcovi si o sfecla rosie pentru a obtine 1 cana din fiecare suc.
2.Se amesteca sucurile si se toarna in forme speciale pentru gheata.
3.Pune-le in congelator sa inghete.
4.Scoate inghetata din matrita si da-i copilului tau. Dulceata sucului de legume si temperatura rece a inghetatei va calma copilul.
5.Reflexoterapia
Pentru a calma copilul tau agitat, incearca reflexoterapia la picioare. Ea poate fi eficienta in linistirea copilului in primul rand iar in al doilea rand, bebelusii raspund bine la atingere. Anumite puncte de presiune asupra picioarelor ajuta la atenuarea durerii de dinti si promoveaza un somn mai bun. Pentru copiii cu probleme de dentitie, masajul picioarelor , in special a degetelor de la picioare pot oferi o usurare temporara.
1.Freaca piciorul copilului cu un ulei cald.
2.Aplica o presiune usoara pe degetele de la picioare (partea de jos), cu ajutorul degetului mare.
3.In cele din urma , fa un masaj placut piciorului intreg.
4.Fa acest lucru, nu mai mult de 5 minute, o data sau de doua ori pe zi.
6. Fursecurile cu amidon
Fursecurile cu amidon pot ajuta, de asemenea, la atenuarea simptomelor de dentitie. Amidonul fiind fara gluten, ajuta la tratarea unui stomac agitat, problema obisnuita la dentitie. Faina de arorut nu contine alergeni si sunt foarte usor digerabili pentru copii. In plus, bebelusii pot mesteca un fursec cu amidon pentru o lunga perioada de timp, fara a rupe in bucati mai mici. Pentru a calma un copil agitat, el sau ea, ofera-i un fursec de arorut.
7. Sosul de mere
Sosul de mere este una dintre primele alimente pe care multi copii le mananca si pot fi de ajutor pentru cresterea dintilor sugarilor, care se confrunta cu diaree usoara, un simptom frecvent. Pectina din mere ajuta la formarea de scaune pentru a preveni scaunele moi.
1.Dupa spalarea unui mar, curata-l de coaja apoi taie-l in bucati mici.
2.Pune bucatile de mar intr-un vas cu apa suficienta pentru a acoperi merele si fierbe.
3.Fierbe la foc domol pana cand bucatile de mere sunt moi.
4.Omogenizeaza bucatile de mere fierte intr-un blender.
5.Raciti sosul de mere in frigider inainte de hranirea copilului. Sosul de mere rece este mai reconfortant pentru un copil cu probleme de dentitie, decat daca ar fi cald.
8.Uleiul de cuisoare
Pentru copii cu varsta de 1 an sau mai mari, puteti folosi uleiul de cuisoare diluat pentru tratarea gingiilor inflamate. Proprietatile anti-inflamatorii si analgezice ale uleiului de cuisoare reduce inflamatia si durerea. Nu aveti nevoie sa cumparati o sticla de ulei de cuisoare. Puteti face dvs.folosind cuisoare intregi, pe care le aveti acasa, la indemana.
1.Pune o lingura de ulei de cocos si o lingura de ulei extravirgin intr-o tigaie.
2.Adauga o lingura de flori uscate de musetel si cuisoare intregi.
3.Se incalzeste la foc mic, timp de 10 pana la 15 minute.
4.Strecoara cuisoarele si musetelul si lasa sa se raceasca.
5.Maseaza solutia pe gingiile bebelusului dupa cum este necesar. Testeaza intotdeauna solutia pe propriile gingii in primul rand, pentru a te asigura ca nu e prea puternic pentru copilul tau.
9. Alaptarea
Alaptatul la san ofera un confort sigur pentru copilul agitat. Procedeul de supt si chiar si mangaierea distrage atentia de la durere. In plus, laptele matern ofera un echilibru unic de nutrienti care ajuta la recuperarea cat mai rapida. Alapteaza copilul tau mai des atunci cand el sau ea se confrunta cu disconfortul eruptiei dintilor.
In cazul in care copilul tau se simte tentat sa muste in timpul alaptarii, incercati pozitii diferite. Puteti utiliza chiar si degetul curat pentru un masaj scurt pe gingiile bebelusului inainte de a incepe alaptarea.
10.Inelul special pentru dentitie
Un inel special poate fi reconfortant pentru copilul tau cand musca. Atunci cand un copil musca inelul, acesta ajuta la reducerea presiunii exercitate sub gingie. Evita orice produse care contin ingrediente toxice, cum ar fi BPA (Bisfenol A), PVC (polivinil) sau ftalati care pot fi daunatoare. Opteaza pentru un inel facut din siliciu sau lemn, care sunt sigure pentru copii.
Pentru a spori puterile sale calmante, raciti inelul in frigider (nu congelator) timp de 15 pana la 20 de minute inainte de a-l da copilului tau.
Sfaturi suplimentare
Pentru a ajuta sa distragi atentia de la durere, ia copillul la o plimbare scurta.
Uneori, o baie in apa calda , de asemenea, ajuta la relaxarea copilului.
Salivarea excesiva este o parte a procesului de eruptie a dintilor si poate provoca iritarea pielii. Pastrati o carpa moale si curata la indemana pentru a usca barbia bebelusului. Puteti aplica , de asemenea, o crema pe baza de apa pe fata bebelusului pentru a preveni iritarea pielii.
Cand apar primii dinti, utilizati o mica periuta de dinti, cu peri moi pentru a curata dintii. De asemenea, puteti folosi un prosop curat, umed pentru a curata dintii si a preveni orice acumulare de bacterii.
In cazul in care nimic nu ajuta, mergeti la un dentist.