Cum sa te concentrezi atunci cand inveti

 Cum sa te concentrezi atunci cand inveti

Iata cateva sfaturi utile, daca intampinati probleme de concentrare atunci cand invatati:

1. Creati un spatiu propice concentrarii:

Alegeti un loc potrivit in care sa invatati, cum ar fi o camera linistita si fara distrageri (TV, animale de companie, intreruperi), in care va puteti concentra. Este important de asemenea sa va asezati intr-o pozitie confortabila si sa aveti o lumina buna, pentru a evita durerile de spate, de gat si de ochi, care va pot distrage de la invatat.

Puneti-va la indemana toate obiectele necesare (creioane, pixuri, markere, carti, caiete, hartii), pentru a nu fi distrasi atunci cand invatati. De asemenea faceti ordine in zona de studiu, pentru ca sa va puteti concentra cum trebuie in timpul studiului.

Tineti aproape niste gustari simple (nuci, fructe, ciocolata) si nu uitati de apa, deoarece trebuie sa va hidratati corespunzator, pentru a nu va pierde puterea de concentrare. De asemenea, evitati consumul prea mare de cafea, ceaiuri cu continut de cofeina si bauturi energizante, deoarece acestea creaza senzatie de moleaseala dupa ce le trece efectul.

Notati-va scopurile invatarii, pentru a avea in vedere ce doriti sa realizati si pentru a invata din greu pentru a le atinge.

Inchideti telefonul mobil si alte aparate electronice, pentru a nu fi distrasi in timpul invatatului si pentru a va atinge scopul propus. Folositi doar computerul, daca acest lucru este necesar.

Puneti o muzica de fundal, la un volum redus, daca acest lucru va ajuta sa va concentrati mai bine asupra studiului.

2. Pastrati-va concentrarea:  

Faceti un orar de studiu, care sa cuprinsa reprize de 30-60 de minute, urmate de pauze a cate 5-10 minute, pentru a va reincarca bateriile si pentru a va ajuta creierul sa sintetizeze informatiile acumulate.

Lasati la o parte grijile si gandurile, pentru a va putea concentra in mod corespunzator in timpul studiului.

Impartiti-va informatiile in bucati si autoevaluati-va dupa fiecare repriza de studiu, prin exercitii cu alegere multipla sau prin notarea ideilor principale pe un flipchart. Puteti de asemenea sa invatati prin ascultarea unor informatii de pe CD sau prin implicarea anumitor deprinderi si a diferitelor parti ale creierului, pentru a nu va plictisi.

Acordati-va recompense, pentru a va putea concentra asupra studiului, cum ar fi dulciurile, o sesiune de cumparaturi, un film, un masaj sau un somn bun de dupa-amiaza. Astfel veti stii ca daca invatati ceea ce v-ati propus, va asteapta ceva placut, dupa ce terminati.

Luati notite in timp ce invatati, care sa cuprinda cateva cuvinte, exemple sau idei, abrevieri ale unor concepte-cheie sau numele unor autori, titlurile unor lucrari sau paginile la care puteti gasi ceea ce va este util.

In timpul pauzelor accesati Internetul, intrati pe Facebook, deschideti-va telefonul, verificati-va mesajele si apelurile pierdute, insa nu raspundeti la ele, daca nu sunt urgente. Faceti orice activitate relaxanta doriti, insa numai pentru cateva minute, apoi uitati de orice distragere si concentrati-va asupra invatatului. Va veti simti mult mai bine daca reveniti la activitatile obisnuite, fie si pentru cateva minute. 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mentat este un supliment nutritiv herbomineral. Indicatii: Imbunatatirea deficientelor de memorie; cresterea atentiei si puterii de concentrare;...
O buna putere de concentrare este un lucru absolut necesar pentru elevi si angajati, deoarece ii face...
Unii oameni au probleme atunci cand invata, deoarece nu pot sa se concentreze asupra unei sarcini de...