Copiii tai isi vor putea mari eficienta prin exercitii concentrate, acestia putand ajunge mai repede sau mai tarziu la rezultate. Exista pe internet articole cu planse de lucru, tabele si jocuri online. In plus exista in comert si o selectie variata de jocuri concepute special, carduri, postere, planse etc. care incurajeaza invatarea notiunilor matematicii de baza.
Daca preferi, aceste materiale gata pregatite pot fi cumparate fara a fi nevoit sa-ti bati prea mult capul!
- Afla care sunt notiunile de baza in matematica si cand sunt ele predate. Copilului ii sunt introduse conceptele de baza din matematica, precum numaratul si adunarile, prin folosirea de obiecte reprezentative, in gradinita. In primele doua clase ei vor avea parte de practica extensiva a adunarilor si scaderilor numerelor intregi de o cifra, alaturi de invatarea altor notiuni si deprinderi. In clasa a treia, copilul va invata inmultirile, pe care le vor aprofunda in clasa a patra, cand vor va fi introdusa impartirea.
- Ordinea si maniera exacta a introducerii acestora variaza in functie de curricula scolii si standardele matematice aplicate, care pot varia in functie de tara, dar cele de mai sus reprezinta un ghid general. Articolul trateaza notiuni de baza, cu una si doua cifre, sub forma 5+4=9, 6-3=3, 7x4=28 si 12:4=3. In esenta, copilul tau ar trebui sa stapaneasca aceste operatii pana la sfarsitul clasei a patra, pentru a putea face fata provocarilor unei matematici mai avansate.
- Intelege familiile adunare/scadere. Aceste familii sunt grupuri de trei numere legate intre ele. 4+3=7, 7-3=4, 7-4=3, ca atare, numerele 4, 3 si 7 sunt considerate familii de notiuni, avand o relatie intre ele. Explica-i copilului tau ca 4+3 e la fel cu 3+4(aceasta comutativitate e valabila pentru adunare, dar nu si pentru scadere). Folosirea acestei proprietati in a invata matematica iti va ajuta copilul cu conceptele din spatele numerelor, precum si cu memorarea notiunilor in sine.
- Intelege familiile inmultire/impartire. La fel, familiile se aplica si in cazul inmultirilor si impartirilor. 6x7=42, 42:7=6, 42:6=7. Din nou, 6x7 e la fel cu 7x6. Aceasta comutativitate e valabila pentru inmultire, dar nu si pentru impartire. Tine minte ca inmultirea e introdusa ca notiune inaintea impartirii. Poate fi benefic sa exersezi notiunile de inmultire, inaintea celor de familii inmultire/impartire.
- Creeaza sau cumpara cartonase cu familiile de numere. Poti taia triunghiuri din semne de carte sau carton. Scrie fiecare din numerele familiei in colturi si semnul corespunzator al operatiei. Confectionarea acestora alaturi de copilul tau, va fi in sine un proces de invatare. Foloseste tabele cu adunari/scaderi si inmultiri/impartiri, pentru a face un set complet. Poti genera cartonase de pe anumite site-uri pe internet. Pot fi cumparate si de la articolele educationale.
- Copilul tau ar trebui sa inteleaga conceptele matematice inainte de a trebui sa le memoreze. Cu alte cuvinte, ei ar trebui sa poata vizualiza conceptul si sa-l aplice unor probleme reale, pentru a avea intr-adevar sens pentru ei. Folosind obiecte simple (folosind Cheerios, M&M-uri, creioane sau agrafe de hartie), copilul tau ar trebui sa poata reprezenta 12-3=9 prin mutarea fizica a obiectelor si indentificarea problemelor. La fel, daca stiu ca 8x3=24, atunci ar trebui sa poata conceptualiza(ca intr-un desen), ca daca ai trei pizza, cu opt felii fiecare, vei avea 24 felii in total.
- Creeaza concepte bazate pe numere prin numararea din 2 in 2, din 5 in 5 si din 10 in 10 pana la 100, inainte si inapoi. Acest lucru ajuta copilul ca inteleaga ca numerele au anumite proprietati si cum acestea se leaga. Daca copilul tau poate numara: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, etc, atunci 5x7=35, va fi privit ca o schema logica. Aceste modele pot deveni mai usor de vizualizat prin folosirea lui 100 ca referinta. De asemenea ii poti pune sa completeze fise goale, verificand ulterior acuratetea.
- Cauta pe site-uri astfel de fise goale si completate. Fara sa inteleaga aceste notiuni de baza, ei vor avea o multime de franturi in minte, neconectate cu viata reala. In plus, acest tip de aplicare a notiunilor matematice e necesar pentru a avea succes academic. Se pune accent pe problemele cu cuvinte(cunoscute si ca problemele sub forma de cuvinte), in curiculele matematicii si testele standardizate.
- E important sa stii cum si cat de des sa exersezi. Cartonasele reprezinta un pilon de baza pentru invatarea notiunilor matematice variaza lucrurile un pic prin folosirea cartonaselor standard si a cartonaselor cu famillile de numere. Fa-ti singur cartonasele sau cumpara-le. Cartonasele standard nu sunt foarte scumpe si le poti gasi relativ usor. Tine-le la indemana. Pastreaza un set acasa si unul in masina. Exerseaza pentru aproximativ 10 minute pe sesiune. Separa lucrurile pe care le stiu de cele pe care nu le stiu. Cu alte cuvinte, scoate cartonasele care sunt usoare pentru ei si focalizeaza-te pe anumite seturi (precum multiplii de 7) pentru un timp. Incepe de unde au ramas ei si construieste-le abilitatile. Nu conteaza ce ar trebui sa stie daca nu incepi de la un nivel care e chiar alaturi de cel la care sunt acum. Construieste pana unde ar trebui ei sa fie. Nu exagera. E nevoie de practica si timp.
- Sunt multe jocuri care ajuta la practicarea matematicii intr-o forma distractiva. Unele sunt gratuite online. Versiunile CD-ROM sunt de asemenea disponibile in magazine de birotica sau calculatoare si sunt mai ieftine decat te-ai astepta. Caietele sunt deasemenea excelente pentru ca aduc beneficiul exercitiului scris. In loc sa cumperi carti intregi, poti imprima fise in functie de nevoi si sa le pui intr-un dosar. Cauta jocuri de carti sau de masa, care aplica aceste concepte sau integreaza-le tu insuti intr-un joc preferat.
- Poti exersa matematica jucand UNO, un joc de carti popular si usor. Spre exemplu, cand pui jos un 3 albastru pe un 4 albastru, jucatorul trebuie sa spuna 7 daca e la notiunile de adunare si 12 daca e la inmultire.
- Bingo este un alt joc distractiv si usor de exersat. Poti confectiona propriile cartonase bingo, cu problemele in ordine aleatorie, scrise pe patrate, iar raspunsurile, pe cartonasele pe care le spui cu voce tare. Poti avea seturi separate pentru adunare, scadere, inmultire si impartire sau le poti combina, daca copilul tau e pregatit pentru evaluare. Poti sa si cumperi aceste seturi de bingo.
- Cauta cazuri reale in care poti folosi notiunile matematice. Magazinul, plata facturilor si folosirea retetelor, sunt doar cateva exemple in care poti sublinia importanta acestor concepte. Fii perseverent, dar nu exagera. Copilul tau se poate plictisi daca vorbesti despre matematica 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana – ceea ce e 168 ore pe saptamana! Of, tocmai am facut eu asta!
- Numararea pe degete arata lipsa automatismului. Daca copilul tau numara pe degete sau deseneaza grupuri mici de linii si le numara pentru a rezolva probleme matematice, inseamna ca nu au memorat notiunile matematice. Daca acest lucru il ajuta la inceput in a intelege conceptele, atunci e benefic. Lasa-l sa treaca prin aceasta faza. Dar ulterior e necesar sa stie; ei trebuie sa memoreze si sa dea raspunsurile aproape imediat.
- Viteza e numele jocului. De ce e important sa poti rezolva o pagina intreaga de probleme in doua minute? Aceasta viteza reflecta rata necesara pentru matematica mai avansata. Spre exemplu, pentru a rezolva o scadere de numere cu trei cifre, necesita nu numai cunoasterea secventei corecte de pasi, dar si aplicarea unor scaderi de cifre de mai multe ori intr-o singura problema. Automatizarea ii face capabili sa turuie aceste notiuni la fel de repede cum ar numara pana la zece. Devine un set de informatii memorate. Repet, ei trebuie sa ramana capabili sa explice conceptele din spatele notiunilor, dat fiind ca problemele de acest gen reprezinta o mare parte a instructiei in matematica.
- Urmareste progresele. Cel mai grozav lucru in practica matematicii e faptul ca depistezi usor imbunatatirile. Profesorul copilului poate sa le dea chiar si saptamanal exercitii cu limita de timp. Lauda-ti copilul pentru progresul facut. In cazul in care copilul tau isi imbunatateste abilitatile, fa rost de chestionare si fa-le acasa. Profesorul de matematica al copilului iti poate da copii, poti printa chestionare de pe internet sau poti cumpara culegeri. Fa ca acestea sa fie distractive. Pune stickere pe chestionare sau fa o plansa care le arata progresele. Pune-l pe frigider acasa.
- Cauta imbunatatiri in alte parti ale matematicii. Pe masura ce copilul tau incepe sa se dezvolte la notiunile elementare, ar trebui sa inceapa si devoltarea altor parti din matematica. Intreaba profesorul copilului de acestea si sarbatoreste toate succesele copilului tau.
Ajutorul pe care-l dai copilului tau sa invete notiunile de baza in matematica e cel mai bun fel de a crea o fundatie solida pe care sa-si dezvolte cunostintele matematice. Cheia progreselor e reprezinta exercitiile repetate si sustinute. Fii creativ sa fa-le cat mai distractive cu putinta, iar copilul tau va ramane cu un mesaj pozitiv legat de invatatura si isi va dezvolta obiceiuri bune care il vor insoti si in alte domenii academice.