Cand si cum sa complimentam. Efectele nebanuite ale complimentelor

Cand si cum sa complimentam. Efectele nebanuite ale complimentelor

Complimentele reprezinta cuvinte de lauda, magulitoare, care au rolul de a transmite o atitudine prieteneasca, de respect, de stima , de consideratie. De multe ori, insa, ne temem sa complimentam, mai ales cand nu cunoastem suficient de bine persoanele cu care intram in contact. Motivul principal? Teama de a nu crea o impresie gresita!

Nu ar trebui sa avem, insa, rezerve atunci cand simtim nevoia de a complimenta. Daca acele ganduri sunt curate, sincere, persoana pe care o lauzi se va simti foarte bine. Sigur ca nu e de dorit sa complimentezi din complezenta sau de nevoie. Ai fi precum un actor intr-un rol care nu i se potriveste. Chiar daca ai simula foarte bine complimentul, e posibil ca persoana vizata sa simta falsitatea(vocea, privirea, gesticularile ar putea trada)

Efectele complimentelor autentice:

Creeaza buna dispozitie. Laudele sunt cumva ca alimentele. E nevoie de ele zilnic. Cercetarile au aratat ca persoanele care au primit complimente in fiecare zi timp de o saptamana s-au simtit la fel de bine pe intreaga perioada. Nu au simtit ca respectivele complimente au fost fortate sau ca impactul lor s-a diminuat doar pentru ca le-au auzit des. Asadar, un compliment nu se invecheste niciodata, daca e facut cu sinceritate!

Angajatii se simt stimulati. Salariul este absolut necesar in societatea moderna. E principalul motor in carriera, indiferent de domeniu. Nu si singurul, insa! Laudele superiorilor(sefilor) au un rol foarte important: stimularea angajatului, motivarea sa, astfel incat sa aiba loc o evolutie profesionala, ce va aduce implicit beneficii respectivului angajator! In fond, un angajat care primeste complimente pentru reusitele sale profesionale simte ca nu muncete degeaba, se simte apreciat! Specialistii din domeniul neurobiologiei/neurostiintei(studiul stiintific al sistemului nervos) au ajuns, astfel, la concluzia ca laudele din campului muncii au acelasi impact pozitiv precum remuneratia!

Creeaza confort. Complimentele sunt problematice atunci cand sunt facute gratuit, fara convingere si in momente nepotrivite. Cel/cea complimentat/a nu se va simti in largul sau in asemenea momente. Complimentele autentice, in schimb, nu au acest impact. Asadar, lauda cand e cazul chiar si o persoana pe care nu o cunosti foarte bine! Negresit se va simti mult mai bine, iar ziua sa va fi una reusita!

Cresc nivelul de hotarare. Insusirea unei noi abilitati este, fara indoiala, dificila, deoarece te vei confrunta cu multe provocari si/sau esecuri. Acest fenomen poate demotiva pe oricine si astfel ar putea aparea renuntarea. Pentru a contracara demotivarea , e nevoie de un compliment! Laudele sunt printre cele mai bune stimulente in momentele inc are cineva se simte descurajat!

Efect de bine pentru toti cei implicati. Dupa ce faci un compliment veritabil, nu doar ca schimbi starea destinatarului, ci si pe a ta! Te vei simti la fel de bine ca atunci cand donezi in scopuri caritabile!

Citeste si: Cum sa mentii o RELATIE. Invata aceste 3 reguli simple de comunicare

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...
Nu exista nicio metoda 100% sigura prin care va puteti da seama ca cineva va iubeste cu...