Pentru a evita situatiile incordate, care, mai devreme sau mai tarziu, pot duce la despartire, gandeste-te bine ce, cum si cand vorbesti. Nu te lasa prada instinctului, atunci cand ai ceva de transmis persoanei pe care o iubesti. Pentru a-ti usura munca, iti prezentam, astazi, trei reguli simple de comunicare.
1. Evita sa folosesti negatia nu, cand vorbesti despre dorintele tale. Formularile nu vreau sau nu pot iti vor tracasa partenerul/a, ii vor scade nivelul de motivatie. Mai mult, acesta/aceasta va intelege cu greutate ce simti, ce doresti, daca folosesti fraze ambigue precum Nu vreau sa ma controlezi! Varianta optima, intr-o astfel de situatie, este: Vreau sa ai incredere in mine. Afirmatiile aduc energii pozitive. Negatiile, din contra!
2. Foloseste conjunctia si. Evita conjunctia dar. Pare simplu, nu? In realitate, nu este, deoarece exista obisnuinta si in mecanismul de gandire. Daca, in mod uzual, folosesti fraze care includ conjuctia dar, tendinta va fi sa continui pe linia aceasta. Nu e bine! Din punct de vedere gramatical, dar este o conjunctie ADVERSATIVA. Asadar, nu credem ca doresti sa fii in relatie de adversitate cu omul pe care-l iubesti! Nu?
Varianta eronata: Te inteleg, dar, de asemenea, vreau sa ma intelegi.
Varianta corecta: Te inteleg si vreau sa ma intelegi, la randul tau.
3. Nu strica un compliment, folosind constructii negative. Unii oameni sunt pesimisti chiar si atunci cand vor sa multumeasca celui apropiat. Creierul unui astfel de individ este setat, obisnuit sa reactioneze energic la lucruri rele. Daca esti asa, schimba-te! Cand lauzi pe cineva, nu insera critici in context!
Varianta gresita: Cina a fost delicioasa, spre deosebire de ieri.
Varianta corecta: Cina a fost delicioasa. Iti multumesc!
Concluzie. Nu uita niciun moment ca langa tine se afla persoana pe care o iubesti, nu un adversar! Chiar si cand ai pareri diferite, incearca sa le exprimi fara opozitie, fara a crea impresia ca detii adevaruri absolute. Doar asa o relatie se va cimenta si va rezista in timp!