Creierul ne joaca feste! Cele 7 fenomene psihologice de care nimeni nu scapa

Creierul ne joaca feste! Cele 7 fenomene psihologice de care nimeni nu scapa

Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i da crezare! E doar un mit! Creierul uman, in marea lui majoritate, este aproape intotdeauna activ, chiar si in timpul somnului. Acelasi fascinant creier ne joaca feste, iar noi, de cele mai multe ori,  nici nu realizam!

Cele 7 fenomene psihologice de care nimeni nu scapa:

Efectul Barnum/efectul Forer este un fenomen psihologic obisnuit, prin care oamenii acorda evaluari de inalta precizie descrierilor personalitatii lor, presupuse a fi adaptate in mod specific pentru ei. In realitate, aceste descrieri sunt vagi si destul de generale pentru a se aplica unui grup mare de oameni. E cazul horoscopului, spre exemplu. Multe persoane cred in horoscop, deoarece descrierile zodiei par a fi atat de personale, cand , de fapt, sunt chestiuni generaliste, care se epotrivesc unui segment larg de oameni. Asadar, aest efect ofera o explicatie partiala pentru acceptarea pe scara larga a unor credinte si practici paranormale, cum ar fi astrologia, citirea aurei, prezicerea si unele tipuri de teste de personalitate.

Iluzia transparentei. Cand simtim emotii puternice, uneori putem crede ca aceste trairi sunt evidente si pentru altii, in special pentru cei care ne cunosc bine. Diferenta dintre experienta noastra si ceea ce percep cei din jur este cunoscuta sub numele de iluzia transparentei . Altfel spus, supraestimam masura in care credem ca suntem in atentia altor oameni.

Act ratat(parapraxis). Te-ai gandit vreodata sa spui ceva, dar sa iti iasa pe gura ceva total diferit? Se intampla mai des cand vorbesti, dar si cand scrii. Fenomenul poarta numele de act ratat si este un concept al psihanalizei clasice reprezentand o eroare de vorbire, memorie sau actiune atribuita unei interferente cu o dorinta, gand sau conflict inconstient, reprimat. Conform lui Freud, actul ratat are loc atunci cand parti ale mintii inconstiente aluneca in comportamente constiente, iar acest lucru te face sa spui lucruri pe care nu ti le-a propus. De exemplu, un copil care isi numeste profesorul tata, tocmai trece de la petrecerea mai multe zile cu tatal la petrecerea majoritatii timpului cu profesorul respectiv. Un alt exemplu: o femeie vrea sa-i spuna prietenului ei, Daniel, ca este indragostita de el, dar ii greseste numele, rostindu-l pe cel al fostului... Cel mai cunoscut act ratat este lapsusul; alte exemple sunt scrierea, rostirea sau lectura gresita, ratacirea unor obiecte sau incurcarea unor nume.

Euristica de disponibilitate/prejudecata de disponibilitate este o scurtatura mentala care se bazeaza pe exemple imediate care vin in mintea unei persoane date atunci cand evalueaza un anumit subiect, concept, metoda sau decizie. Altfel spus, daca ceva poate fi amintit, trebuie sa fie important sau cel putin mai important decat solutiile alternative care nu sunt atat de usor amintite. Ulterior, sub euristica disponibilitatii, oamenii tind sa-si cantareasca judecatile spre informatii mai recente, facand noi pareri partinitoare fata de cele mai recente stiri. Spre exemplu, dupa ce ai vazut multe stiri legate de furturile de masini, ai tendinta sa crezi ca furtul vehiculelor este mult mai frecvent in zona ta. In realitate, frecventa e mult mai mica.

Memoria falsa. Memoria umana este mai fragila si mai vulnerabila in fata influentelor decat am putea crede. Nu este doar o inregistrare a ceva care a avut loc in trecut! Lucrurile pe care ni le amintim se pot schimba in functie de modul si momentul in care ne amintim. Asa apar falsele amintiri. Concret, amintirea falsa ti se pare reala, insa nu e decat o creatie a mintii tale. Un exemplu: ai convingerea ca ai lasat masina de spalat deschisa, cand ai plecat de acasa. Te intorci din drum pentru a realiza ca masina e pe modul off.

Teoria procesului ironic. Nu exista om care sa nu fi avut ganduri nedorite( poate un eveniment nefericit sau un moment jenant). Uneori, cu cat incerci sa reprimi un astfel de gand, cu atat el se instaleaza in minte! Acest fenomen este cunoscut in psihologie sub numele de teoria proceselui ironic . Un exemplu clasic? Iti impui sa nu te gandesti la un urs polar, insa tocmai asta se intampla! 

Reziduuri de atentie. Uneori, esti incapabil sa duci orice sarcina pana la capat, crezand ca esti prea obosit/a. Fii mai bland, deoarece atentia ti-a fost, probabil, diminuata treptat pe parcursul zilei respective, trecand la sarcina la sarcina, fara sa rezolvi efectiv vreuna dintre ele. Pentru a elimina aceste rupturi de atentie, lucreaza dupa in program clar si stabileste ore pentru diferitele sarcini!

Citeste si: Creierul te pacaleste! Afla in ce moduri 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si in sistemul nervos....
Concentrarea este una dintre actiunile care stimuleaza creierul. Uneori, cand ne concentram , parca simtim cum celulele...
Creierul este un organ esential pentru sustinerea vietii! Un creier sanatos inseamna o viata sanatoasa, cu activitati...