Cum sa te cunosti mai bine. 6 curiozitati despre creierul uman

Cum sa te cunosti mai bine. 6 curiozitati despre creierul uman

Creierul uman a fost, este si va ramane un subiect de studiu pentru oamenii de stiinta de pe intreaga planeta. De ce? Pentru ca in ciuda analizelor serioase, acest organ fascinant ramane, in general, o necunoscuta. Nu se stie nici macar modul in care functioneaza si potentialul pe care acesta il poate avea. Stim putine, asadar, despre creierul uman, dar incercam sa-l cunoastem mai bine in fiecare zi.

6 curiozitati despre creierul uman:

1. Curiozitatea. Da. O curiozitate despre creierul omului este...curiozitatea acestuia. Altfel spus, curiozitatea este o proprietate innascuta a creierului uman. Cand ceva atrage atentia unei persoane, chimia respectivului creier se modifica. Astfel, persoana in cauza se pregateste sa retina mai multe informatii. Se intampla datorita datorita secretiei dopaminei. Nu degeaba, la scoala si nu numai, oamenii invata mai suor ceea ce le place/ii intereseaza.

2. Supravietuirea fara oxigen. Creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona. In caz de hipoxie cerebrala( incapacitatea creierului de a primi suficient oxigen), exista un scurt interval de rezistenta pentru creier. Unele celule ale creierului incep sa moara la mai putin de 5 minute de la intreruperea fluxului de oxigen. Se poate intampla in conditii speciale, precum sufocare la la altitudini mari, strangulare sau inspirare de fum.

3. Marimea. Ca medie, creierul unui barbat este cu aproximativ 10% mai mare decat cel al unei femei. E firesc, deoarece intregul organism masculin e mai mare. Chiar si in aceste conditii, o parte a creierului tinde sa fie mai mare la femei: hipocampul. E un fenomen legat de capacitatea de memorie. La fel de fascinant si inexplicabil este si faptul ca , in evolutia sa, omul a avut creierul cel mai mare in perioada neanderthalienilor.

4. Creierul uman vs GPS-ul. Cu totii ne bucuram de GPS mai ales atunci cand conducem. Ne arata calea cea mai scurta si , in cazul Waze, ne poate anunta unde exista o masina de politie. Totusi, acest accesoriu online nu face bine creierului uman. Acesta este inzestrat din vechime cu simtul directiei si orientarii. Or acest simt este in mod cotidian omorat de GSP, care inlocuieste practic functia. Explicatia? Aceasta abilitate innascuta se bazeaza pe anumite conexiuni neuronale. Daca omul nu foloseste in mod regulat aceasta parte a creierului, nu mai are nevoie de ea, iar rezultatul este disparitia acesei functii. Acelasi lfenomen nedorit se poate intampla si cu alte abilitati care sunt inlocuite de diferite aplicatii tehnologice.

5. Varsta la care inceteaza evolutia. Creierul incepe sa incetineasca la varsta de 24 de ani. De asemenea, abilitatile cognitive au varste diferite in punctul lor culminant. In gneral, cam de pe la 24 ani apare o scadere a timpului de reactie. Practic, creierul incepe incet si sigur sa imbatraneasca.

6. Misterul persista. Creierul reprezinta circa 2% din greutatea totala a corpului, insa utilizeaza o cincime din consumul de energie si oxigen. De asemenea, creierul contine trei sferturi apa. Daca se atinge o deshidratare in proportie de 2%, persoana respectiva va incepe sa aiba dificultati cognitive. Concluzie: nu bei suficienta apa in fiecare zi, nu vei functiona la parametri optimi!

Citeste si: Creierul ne joaca feste! Cele 7 fenomene psihologice de care nimeni nu scapa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Creierul uman este unul dintre cele mai misterioase organe din corpul uman. Oamenii de stiinta il studiaza...
Acidul gamma-aminobutiric(GABA) este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si in sistemul nervos....
Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i...