Cum sa recunosti controlul mintii sau spalarea pe creier

Cum sa recunosti controlul mintii sau spalarea pe creier

Expresia spalare pe creier(controlul mintii/persuasiune coercitiva/conversia credintei) a fost folosita pentru prima data in anii 1950 de catre jurnalistul american Edward Hunter. Acesta facea referire astfel la tratamentul la care au fost supusi soldatii americani in lagare, in timpul razboiului din Coreea. Astfel de tehnici au aparut inca din Egiptul Antic! Spalarea pe creier este folosita de parteneri de viata, parinti abuzivi, lideri de cult, societati secrete, dictatori etc pentru manipularea si impunerea controlului asupra victimelor.

Aceste tehnici de spalare a creierului nu implica arme iesite din comun sau puteri supranaturale, ci implica o intelegere a psihicului uman si o dorinta de a-l exploata. Intelegand mai bine aceste tehnici, poti invata cum sa te protejezi pe tine si pe cei dragi de ele. Pasi in spalarea pe creier:

1. Stabilirea tintelor. Tintele(targetul) sunt persoanele vulnerabile, slabe. Nu toata lumea reprezinta o tinta pentru controlul mintii. Anumiti oameni sunt mai susceptibili la anumite forme de control, in momente diferite. Un manipulator cu experienta stie sa-si aleaga victimele. Acestea sunt persoane care trec prin perioade mai dificile sau printr-o schimbare radicala. Pe scurt, oameni care nu se simt suficient de increzatori in sine! Posibili candidati:

- persoane care si-au pierdut locul de munca si se tem pentru viitorul lor;

- persoane divortate recent si cu psihicul la pamant;

- cei care sufera de o boala de lunga durata(de obicei, grava); mai ales una pe care nu o inteleg;

- persoane ranite in urma disparitiei unei persoane dragi;

- persoane retrase, introverte, fara prea multi prieteni;

- tineri plecati de acasa pentru prima data. Acestia sunt favoriti pe lista liderilor de cult religios;

- oameni considerati incomozi din punct de vedere social de catre colegii lor. Adesea, tind sa fie singuratici, dar cauta oameni care sa le semene.

2. Aflarea informatiilor despre victima si folosirea acestora. Pradatorul afla, mai intai, suficiente informatii despre viitoarea victima si despre sistemul sau de valori, pentru a explica tragedia pe care a trait-o aceasta intr-o maniera compatibila cu acel sistem de valori. Aceasta tactica poate fi mai tarziu extinsa pentru a explica istoria in general prin acel sistem de credinte, modificand-o in acelasi timp subtil pe baza interpretarii manipulatorului/ spalatorului de creier.

3. Folosirea izolarii. Pe masura ce oamenii care se confrunta cu o tragedie personala sau alte schimbari majore se simt mai singuri, un manipulator actioneaza pentru a amplifica acele trairi. Aceasta izolare poate lua mai multe forme:

- tinerii aflati intr-un cult vor fi impiedicati sa-si contacteze prietenii si membrii familiei;

- o persoana abuzata sistematic va ramane permanent in vizorul abuzatorului, fara sa a se permita contactul cu familia si prietenii. Se intampla adesea in familii cu soti abuzivi!

- prizonierii sunt izolati , separati unul de celalalt, apoi supusi torturii pana spun tot ce vrea sa auda cel care spala pe creier!

4. Distrugerea stimei de sine. Spalarea creierului functioneaza numai atunci cand pradatorul este intr-o pozitie superioara victimei. Asta inseamna ca victima trebuie lovita in stima, pana cand nu se va mai opune si va gandi ceea ce se doreste !Acest lucru poate fi realizat prin mijloace mentale, emotionale sau fizice:

- tortura mentala poate incepe cu mintirea victimei si poate ajunge pana la inducerea sentimentului de jena. Daca nu functioneaza, intimidarea e o alta solutie. Aceasta forma de tortura foloseste cuvinte si gesturi, de la o expresie de dezaprobare pana la invadarea spatiului personal al victimei.

- tortura emotionala incepe, de obicei, cu o insulta, apoi se poate ajunge la alte lucruri dezumanizante precum scuipat, dezbracarea victimei etc. Scopul acestor activitati este distrugerea instinctului natural de a riposta;

- tortura fizica. Bataie chinuitoare, mutilare, foamete, frig, privare de somn. Toate acestea tin de tortura fizica!

5. Oferta atractiva. Pe langa distrugerea rezistentei victimei, manipulatorul ofera o alternativa aparent mai atractiva fata de ceea ce victima cunostea. Metode:

- permiterea contactului doar cu persoane deja spalate pe creier. Acest fenomen incurajeaza noua victima sa se simta (sa doreasca sa fie) parte din respectivul grup. Oferta poate fi consolidata prin atingere, sesiuni muzicale, de sex in grup sau prin mijloace mai stricte, cum ar fi un cod vestimentar, o dieta controlata sau alte reguli dure;

- repetarea mesajului prin mijloace care tin de cantatul/intonarea aceleasi fraze iar si iar, prin sublinierea unor cuvinte cheie;

- imitarea batailor inimii prin cadenta de vorbire a liderului sau acompaniamentul muzical. Aceasta tehnica de manipulare poate fi imbunatatita cu un iluminat mediu si o temperatura a camerei suficient de placuta, astfel incat sa se instaleze relaxarea;

- imposibilitatea victimei de a gandi. Manipulatorii nu lasa efectiv victimele sa gandeasca. Bombardarea acestora cu diverse prelegeri repetate pe subiecte dincolo de puterea lor de intelegere este o tehnica des folosita. Astfel, victima va fi descurajata sa intrebe ceva…

- prezentarea scenariului noi vs. ei. In aceasta situatie, liderul are dreptate, iar oamenii din exterior gresesc! Scopul este de a se ajunge la un nivel de credinta oarba. Victima va ajunge in punctul in care va fi total in slujba acestui lider(cu bani, cu resurse, chiar cu viata sa).

5. Sindromul Stockholm. Odata ce victima este complet spalata pe creier si multumita, poate fi destul de usor reeducata. Procesul poate dura de la cateva saptamani la cativa ani, in functie de circumstantele spalarii creierului. O forma extrema a controlului mintii este cunoscuta sub numele de sindromul Stockholm. De unde a plecat denumirea? In 1973, doia spargatori de banci au avut 4 ostatici pe o perioada de 131 ore. Ostaticii au fost salvati, insa doar fizic. Mental, acestia se identificau deja cu rapitorii lor! In consecinta una dintre femeile rapite chiar s-a logodit cu cel care o rapise!!!! Pe scurt, victima este atat de dominata de catre atacator incat ajunge sa impartaseasca sistemul sau de valori sau chiar doreste sa traiasca in preajma lui.

6. Recunoasterea modului de gandire a victimei. Experientele pozitive sunt folosite pentru a recompensa victima pentru ca gandeste asa cum isi doreste cel/cea ce a spalat-a pe creier, in timp ce experientele negative sunt folosite pentru a pedepsi ultimele incercari de rezistenta! O forma de recompensa este acordarea unui nou nume victimei. Acest obicei este asociat adesea cu unele culte.

7. Spalare si repetare. Spalarea creierului este minutioasa si eficienta, insa trebuie testata. Controlul poate fi testat in mai multe moduri, in functie de obiectivele manipulatorului. Stoarcerea de bani este modalitatea foarte cunoscuta de testare a nivelului de control. Mediumul(ghicitoarea) Rose Mark este celebra in acest sens. Ea si-a folosit controlul asupra celebrei scriitoare Jude Deveraux, pentru a o deposeda de 17 milioane dolari in numerar si proprietati. Deveraux ajunsese sa se izoleze intr-un hotel la ordinul si sub influenta lui Rose.

Cum sa identifici persoanele spalate pe creier:

1. Amestec de fanatism si dependenta. Victimele spalarii pe creier sunt concentrate pe grup si/sau pe liderul acestuia pana la obsesie. In acelasi timp, ele par a fi incapabile sa rezolve problemele fara ajutorul grupului sau al liderului acestuia.

2. Aproba tot ce vine dinspre manipulator. Persoanele spalate pe creier nu pun la indoiala niciodata ceea ce zic/cred manipulatorii lor. Nu tin cont nici macar de dificultatile cerintelor acestora sau de posibile urmari! Daca incerci sa le deschizi ochii, te vor da la o parte din viata lor!

3. Se izoleaza. Victimele spalarii creierului tind sa fie apatice, retrase. Acest comportament este foarte vizibil atat la victimele unei secte, cat si la sotiile aflate int relatii abuzive. Unele victime isi interiorizeaza furia, ajungand la depresie si o serie de tulburari fizice, posibil chiar la sinucidere. Altele isi pot descarca furia asupra persoanelor pe care le considera vinovate, adesea prin confruntari verbale sau fizice.

Citeste si: Cum sa te feresti de MANIPULARE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Creierul uman a fost, este si va ramane un subiect de studiu pentru oamenii de stiinta de...
Intr-o societate in care oamenii se vaita ca altii iau decizii pentru ei, e important sa stii...