Cum sa te feresti de MANIPULARE

Cum sa te feresti de MANIPULARE

Intr-o societate in care oamenii se vaita ca altii iau decizii pentru ei, e important sa stii ce e manipularea si cum poti s-o eviti. Din pacate, in mod cotidian suntem inconjurati de persoane care incearca sa ne manipuleze. Unii oameni o fac perfect constient si reprezinta un pericol major, altii inconstient(prieteni, familie) din dorinta de-asi pune amprenta in vietile persoanelor dragi.

Prin natura noastra, manipulam si suntem manipulati. Important e sa nu o facem cu un scop ascuns, care sa produca rau persoanelor din jurul nostru.

Exista cateva reguli(sfaturi) care te vor ajuta, cu siguranta, sa identifici manipularea si sa o eviti, pe cat posibil.

1. Informeaza-te cu privire la manipulare. In primul rand, pentru a putea evita situatiile manipulatorii este necesar sa cunosti ce presupune manipularea. Pe scurt, sa fii constient de ea. Pentru asta trebuie sa stii cum poti fi manipulat, cand esti mai vulnerabil la manipulare, ce te face sa reactionezi intr-un anume fel de care ceilalti ar putea profita si de asemenea sa fii constient de metodele existente prin care ceilalti te-ar putea influenta.

Citeste carti despre psihologia umana si despre manipulare. Vei putea sa te protejezi mai usor atunci cand o persoana incearca sa te manipuleze.

2. Gandeste, analizeaza, priveste situatiile sociale cu circumspectie. Nu crede tot ce ti se spune. Verifica, pe cat posibil, informatia, mai ales daca ea vine din mass-media. De asemenea, e bine sa verifici informatia din mai multe surse. Vei sesiza, astfel, nivelul de veridicitate. Google te ajuta enorm in acest sens.

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multi dintre noi cunosc sentimentul de manipulare. Influenta emotionala poate fi un instrument puternic, iar unii il...
Prietenii sunt foarte importanti pentru orice om. Fara acestia, singuratatea, depresia, anxietatea se pot instala rapid in...
Familia si prietenii sunt concepte esentiale, intr-o societate in care totul se misca foarte rapid, sacadat, stresant....