Cum sa te feresti de MANIPULARE

Cum sa te feresti de MANIPULARE

Intr-o societate in care oamenii se vaita ca altii iau decizii pentru ei, e important sa stii ce e manipularea si cum poti s-o eviti. Din pacate, in mod cotidian suntem inconjurati de persoane care incearca sa ne manipuleze. Unii oameni o fac perfect constient si reprezinta un pericol major, altii inconstient(prieteni, familie) din dorinta de-asi pune amprenta in vietile persoanelor dragi.

Prin natura noastra, manipulam si suntem manipulati. Important e sa nu o facem cu un scop ascuns, care sa produca rau persoanelor din jurul nostru.

Exista cateva reguli(sfaturi) care te vor ajuta, cu siguranta, sa identifici manipularea si sa o eviti, pe cat posibil.

1. Informeaza-te cu privire la manipulare. In primul rand, pentru a putea evita situatiile manipulatorii este necesar sa cunosti ce presupune manipularea. Pe scurt, sa fii constient de ea. Pentru asta trebuie sa stii cum poti fi manipulat, cand esti mai vulnerabil la manipulare, ce te face sa reactionezi intr-un anume fel de care ceilalti ar putea profita si de asemenea sa fii constient de metodele existente prin care ceilalti te-ar putea influenta.

Citeste carti despre psihologia umana si despre manipulare. Vei putea sa te protejezi mai usor atunci cand o persoana incearca sa te manipuleze.

2. Gandeste, analizeaza, priveste situatiile sociale cu circumspectie. Nu crede tot ce ti se spune. Verifica, pe cat posibil, informatia, mai ales daca ea vine din mass-media. De asemenea, e bine sa verifici informatia din mai multe surse. Vei sesiza, astfel, nivelul de veridicitate. Google te ajuta enorm in acest sens.

3. Cunoaste-te bine, pentru a putea cunoaste lumea. Cei care sunt cei mai usor de manipulat sunt oamenii care nu stiu cine sunt si nu stiu ce vor. Acesti vor permite, cu usurinta, altora sa gandeasca pentru ei, sa decida pentru ei, sa detina controlul pentru ei. Daca reusesti sa iti creezi o identitate clara, te vei feri de manipulare!

4. Actioneaza calm chiar daca esti presat! Deciziile gresite se iau, de cele multe ori, sub presiune. Indiferent ca vin de la sef, iubit/a, prieteni sau parinti acestea reprezinta o tehnica de manipulare. Invata sa nu te pripesti, chiar daca altii fac presiuni asupra ta. Adu-i argumente sefului si fa-ti treaba in felul tau! Daca nu e nimic in neregula cu munca ta, iar superiorul continua sa te sicaneze, inseamna ca are o problema cu tine. Solutia sanatoasa? Cauta un alt loc de munca. Solutia de compromis? Fa-i pe plac. Nu e de dorit, fiindca in timp aceste actiuni iti vor distruge personalitatea, vei deveni un individ nefericit.

Poate multi inca se intreaba de ce este manipularea periculoasa. Nu e o gluma, un rasfat sa lupti cu manipularea! Manipularile pot schimba cursul firesc al societatii. De fapt, au facut-o si o vor mai face. Prin manipulare agresiva(intoxicare) se schimba guverne, se organizeaza proteste, sunt declansate razboaie intre natiuni, sunt intretinute conflicte in mod artificial. Pe scurt, societatea globala are de suferit! Cine castiga din manipulare? Oamenii care detin controlul(economic, politic, militar etc).

Din pacate, intr-o societate a boom-ului informational e si mai dificil sa te feresti de manipulare. Tocmai de aceea informeaza-te bine si treci totul prin propriile filtre! Nu lasa pe altii sa gandeasca pentru tine!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Expresia spalare pe creier(controlul mintii/persuasiune coercitiva/conversia credintei) a fost folosita pentru prima data in anii 1950 de...
Multi dintre noi cunosc sentimentul de manipulare. Influenta emotionala poate fi un instrument puternic, iar unii il...
Prietenia este o relatie afectiva dupa care orice om tanjeste. Fara prieteni am fi mai saraci. Dar...