Cum sa descoperi depresia ascunsa. 8 simptome mai putin evidente

Cum sa descoperi depresia ascunsa. 8 simptome mai putin evidente

Depresia este o boala grava. Poate fi confundata cu oboseala obisnuita, dar se poate ascunde si sub forma dependentei de munca sau, dimpotriva, sub aspectul falsei fericiri. Tristetea, lipsa de initiativa si pierderea puterii fizice si morale sunt alte cateva trasaturi ale acestei afectiuni.

Doar un medic poate diagnostica corect depresia, insa exista cateva simptome care te pot conduce la descoperirea depresiei ascunse, fara sa consulti un specialist. Iata despre ce este vorba:

1. Falsa stare de fericire. Oamenii incearca, adesea, sa-si ascunda depresia in spatele unei stari pozitive. De regula, vor sa arate ca sunt cu adevarat fericiti si lipsiti de griji. Pentru a reusi, evita conversatiile serioase si iau in deradere subiectele dificile. O astfel de persoana poate fi inteleasa si ajutata numai in urma unei discutii lungi si sincere.

2. O schimbare radicala a productivitatii. O persoana ce sufera de depresie ascunsa nu mai poate face fata sarcinilor obisnuite, uita informatii, e adesea obosita si resimte o lipsa de sens in actiunile sale. De asemenea, exista si un simptom opus: oamenii inactivi, de obicei, devin workhoholici(dependenti de munca). Ei incearca, astfel, sa uite de starea lor, de sentimentele nedorite si sa ofere un sens existentei lor.

3. Aspect neingrijit. O stare depresiva determina persoana bolnava sa nu se mai ingrijeasca. Daca un prieten(o ruda) renunta la igiena personala si nu tine locuinta curata, e foarte posibil sa sufere de depresie ascunsa. Acest fenomen se aplica persoanelor care nu au avut niciodata probleme cu ingrijirea personala si ordinea.

4. Ganduri obsesive. Depresia creeaza obsesie. Un om depresiv va cauta tot timpul raspunsuri in locuri inaccesibile. Astfel, spera ca isi va rezolva problemele. In realitate, aceasta iluzie ii va adanci starea negativa. O persoana cu ganduri obsesive e destul de usor de recunoscut: e tot timpul ratacita, visatoare, absenta, vorbeste despre aceeasi problema si nu incearca sa actioneze in loc sa vorbeasca.

5. Boli psihosomatice. Fiind deprimati, oamenii se plang, de obicei, de intepaturi in zona inimii, de tensiune la nivelul mainilor si picioarelor, de dificultati de respiratie, de dureri de cap sau de dureri de dinti. De regula, o examinare arata ca sanatatea lor este buna. Diferitele senzatii dureroase indica o stare de instabilitate. La randul sau, durerea provoaca anxietate si tensiune. Astfel se formeaza un cerc vicios, din care persoana depresiva va fi incapabila sa iasa fara ajutor de specialitate.

6. Lipsa unei reactii adecvate. Persoanele depresive pot interpreta o realitate intr-un mod diferit. Acestea pot fi de acord cu toata lumea. Nu isi mai exprima opiniile si dorintele, nu mai observa si nu mai dau atentie insultelor(jignirilor) si chiar nu mai simt durerea, chiar daca este inevitabila(de exemplu, pierderea unei persoane dragi).

7. Cautare continua de scuze. Persoana ce sufera de o depresie ascunsa foloseste adesea scuze pentru a-si ascunde dorintele si tristetea. De exemplu, inventeaza povesti induiosatoare pentru a scuza lipsa de la ziua de nastere a unui prieten. Aceste scuze, care de cele mai multe ori provoaca compasiune, servesc ca o acoperire a starii emotionale precare. Un depresiv nu vrea sa deranjeze pe nimeni cu starea sa!

8. Ganduri filosofice. Persoanele care sufera de depresie ascunsa incearca, de obicei, sa se exprime filosofic, folosind constructii abstracte. Asemenea lucruri se intampla, intotdeauna, cu mine, in loc de Nu reusesc sa dorm suficient.  Nu exista nicio logica in asta, in loc de Cred ca trebuie sa aleg o alta varianta. Ca regula, oamenii deprimati vor sa vorbeasca despre sensul vietii si o cam fac tot timpul. Cuvintele lor sunt mai mereu abstracte si vagi. Psihologii afirma ca, cu cat gandurile unei persoane sunt mai clare, cu atat persoana respectiva are mai multe sanse sa fie fericita.

Actiuni imediate in caz de depresie:

- testeaza-te cu ajutorul Inventarului de depresie Beck. Fa testul, aici!

- daca iti dai seama ca unul dintre cunoscutii tai este deprimat, incearca sa comunici cu el despre sanatatea si problemele sale. Ofera-i ajutorul. Daca refuza, accepta-i singuratatea pentru o vreme, apoi reabordeaza-l.

- nu minimaliza problemele rudelor si prietenilor si nu glumi pe seama lor. Expresii precum inveseleste-te si linisteste-te nu functioneaza in cazul depresiei.

- ajuta persoana depresiva cu treburile casnice si cu sarcinile de rutina. Depresia stoarce toata energia dintr-un om.

- nu incerca sa obigi un depresiv sa adopte un stil de viata activ, pana nu constientizezi ca e pregatit.

- ia pauze in relatia ta cu o persoana deprimata, astfel incat sa nu intri in acea stare nedorita.

- sugereaza-i ajutorul psihologului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Depresia reprezinta starea patologica a unei persoane descurajate. Este o boala foarte raspandita pe intreg Mapamondul; o...
Insomnia poate fi provocata de o stare mentala nepotrivita, dar si de alimentatie. Mai jos iti prezentam...
Depresia de sezon e greu de ocolit. Gerul, lipsa indelungata a razelor de soare si zilele scurte...