Cum sa faci un sutien. Masurarea si alegerea materialelor:
1. Calculeaza dimensiunea pentru banda de sutien. Infasoara-te ferm cu un metru de jur imprejurul cutiei toracice chiar sub axila. Noteaza numarul de centimetri, apoi adauga la acesta intre 10 si 13 cm. Ai obtinut dimensiunea benzii pentru sutien. De exemplu, daca cutia toracica are 79 cm, atunci banda va masura intre 89 si 92 cm.
2. Scade dimensiunea benzii de sutien din masurarea completa a pieptulu. Pentru a calcula dimensiunea cupei, masoara in jurul celei mai pline parti a bustului. Apoi, scade dimensiunea benzii de sutien din dimensiunea intregului bust pentru a obtine dimensiunea cupei. De exemplu, daca masura pieptului este de 97 cm si dimensiunea benzii de sutien este 91 cm, atunci o cupa va avea 6 cm. Diferentele si dimensiunile cupei corespunzatoare sunt:
- 0 cm indica dimensiunea cupei AA;
- 2,5 cm - A;
- 5,1 cm - B;
- 7,6 cm - C;
- 10 cm - D;
- 13 cm - DD (numit si E);
- 15 cm - DDD (sau F);
- 18 cm - FF.
3. Alege un model care se potriveste stilului tau. Exista multe stiluri de sutiene disponibile. Poti rasfoi o revista de moda pentru a gasi modelul ideal pentru tine. Cele mai comune tipuri de sutiene sunt:
- banda completa( plina). Acest sutien are o banda care inconjoara bustul, iar cupele sunt fixate in el. Un sutien cu banda completa ofera o sustinere excelenta, asa ca este o optiune buna pentru femeile cu bust generos;
- push-up captusit. Acest sutien ofera suport mediu si posibilitati de scoatere in evidenta a decolteului. S-ar putea sa-ti placa un sutien cu push-up captusit daca ai o dimensiune medie sau mica a bustului sau daca vrei ceva care sa completeze un top / o rochie decoltata.
- inchidere frontala cu banda partiala. Acest tip de sutien ofera o sustinere medie, cu o inchidere foarte simpla. S-ar putea sa incerci acest stil de sutien, daca ai un bust mic pana la mijlociu sau daca ai dificultati in a ajunge la spate pentru a scoate sutienul.
- sutien sport. Acesta este un sutien fara fir, mulat, care ofera suport complet si compactare pentru a putea face fara probleme activitati fizice. Se potriveste pe orice dimensiune de bust.
4. Selecteaza o tesatura elastica in culoarea dorita. Materialul ar trebui sa aiba putina elasticitate, astfel incat sutienul sa se poata mula pe corpul tau. Iata lista de materiale din care poti alege:
- nailon elastic in doua directii sau satin cu Lycra;
- dantela;
- tricot
- satin stretch;
- amestec de bumbac cu Lycra;
- bumbac.
5. Alege sistem de inchidere cu carlig si ochi, curele si fire. In functie de modelul ales, vei avea nevoie de materiale suplimentare: un anumit numar de piese de inchidere, un anumit tip de elastic cu bretele, sarme pentru sutien, cum ar fi panglica, franjurile sau margelele. Cumpara toate articolele necesare pentru modelul ales. Daca faci un sutien cu sarma, atunci va trebui sa cumperi si carcasa de sarma, cunoscuta si sub denumirea de canalizare. Aceasta va acoperi sarma si va impiedica patrunderea sa in piele.
Cum sa faci un sutien. Taierea tesaturii:
1. Citeste instructiunile de pe ambalaj. Pe modele sunt trecute detalii specifice despre cum sa executi corect proiectul. Citirea si intelegerea acestora este esentiala, daca vrei sa faci bine un sutien.
2. Taie bucatile de model de hartie la dimensiunea dorita. Localizeaza liniile de marime pe piesele de model si decupeaza toate piesele la dimensiunea dorita. Foloseste o foarfeca ascutita pentru a taia de-a lungul liniilor bucatilor de model de hartie. Taie incet si cu grija pentru a nu crea margini crestate de-a lungul pieselor. Pune piesele pe o suprafata de lucru curata in timp ce le tai. Te sfatuim sa trasezi conturul liniilor de dimensiunea dorita pentru a putea taia mai simplu.
3. Fixeaza bucatile de model de hartie pe material, asa cum este indicat de model. Asaza materialul sutienului pe o suprafata de lucru plana si pliaza-l asa cum este indicat pe ambalaj. Netezeste tesatura astfel incat sa nu existe cute sau denivelari. Apoi, pune bucatile de model de hartie pe tesatura conform instructiunilor. Foloseste bolduri pentru a tine bucatile de model de hartie compacte. Daca tesatura pe care o folosesti este delicata, atunci s-ar putea sa trebuiasca sa folosesti greutati pe bucatile de model de hartie pentru a le tine pe loc.
4. Taie de-a lungul marginilor pieselor de model. Foloseste foarfeca ascutita pentru a taia materialul de-a lungul marginilor modelului de hartie. Taie ambele straturi de material si evita crearea de margini cutate. Mentine bucatile de model de hartie deasupra diferitelor tipuri de bucati de tesatura pentru a evita amestecarea acestora.
Cum sa faci un sutien. Asamblarea:
1. Fixeaza piesele de tesatura impreuna, asa cum indica producatorul. Gaseste piesele pe care trebuie sa le cosi impreuna. Apoi, asaza-le asa cum este descris pe ambalaj.
2. Trage o cusatura in zig-zag la 0,64 cm de marginile pieselor. Cusatura in zig-zag este adesea folosita pentru sutiene, deoarece se va intinde odata cu materialul. Seteaza masina de cusut pe optiunea zig-zag si coase de-a lungul marginilor pieselor prinse conform instructiunilor. Este posibil sa fie nevoie sa cosi mai multe piese impreuna, in functie de complexitatea modelului.
3. Coase cupele sutienului pe banda de sutien. Odata ce piesele individuale ale sutienului sunt conectate, va trebui sa prinzi banda de sutien si cupele. In functie de tipul de sutien pe care il lucrezi, poate fi necesar sa conectezi mai multe bucati din banda si cupe. Tine cont de instructiuni si nu poti gresi! Coase incet si cu rabdare.
4. Coase elasticul pe marginile benzii de sutien si ale cupelor. Urmeaza instructiunile pentru a atasa elasticul la cupe si la banda de sutien. Fixeaza elasticul de marginile benzii de sutien si ale cupelor, astfel incat partile din dreapta (imprimate sau exterioare) ale tesaturii si ale elasticului sa fie in fata in raport cu cealalta. Apoi trage o cusatura in zig-zag la aproximativ 0,64 cm de marginile brute. Intoarce acum elasticul astfel incat marginile sa fie ascunse si elasticul sa fie in interiorul sutienului, apoi coase din nou de-a lungul marginilor. Elasticul va avea, asadar, si rol de tiv.
5. Adauga bretele. In functie de tipul de sutien pe care il faci, este posibil sa cosi elasticul chiar pe sutien sau ar putea fi necesar sa atasezi un inel si un glisor special pentru a face sutienul reglabil. Verifica instructiunile si urmeaza-le cu atentie. Foloseste cusatura in zig-zag pentru a coase in zona in care elasticul si sutienul se intalnesc de 3 pana la 4 ori pentru a le face mai sigure. Foloseste curele elastice. Acest tip va oferi mai mult sprijin.
6. Finalizeaza sutienul cu inchideri. Prinde toate dispozitivele de inchidere si alte articole necesare pentru a termina sutienul. Sutienele se inchid adesea cu doua sau mai multe agrafe cu carlig si ochi, insa un sutien cu inchidere frontala va necesita o inchidere mai sigura, cum ar una cu glisanta.
Citeste si: Cum sa-ti faci un sutien pentru rochiile cu spatele gol