Cumparam mai putine haine. Care sunt motivele? Nu preturile sunt vinovate

Cumparam mai putine haine. Care sunt motivele? Nu preturile sunt vinovate

Vanzarile de haine la nivel global au inceput sa scada simtitor, in ultimii 7 ani. In aceasta perioada, profiturile companiilor de profil au scazut cu 50%, zeci de mii de magazine au fost inchise, iar unele branduri au falimentat. Cumparatorii prefera sa cheltuie mai multi bani pe produse alimentare si pe cosmetice. In fond, cine are nevoie de o multime de tricouri sau de blugi care sa arate la fel?!

Motivele scaderii masive a vanzarilor in marile magazine:

Productia in masa. Un fabricant gigant de haine produce aproximativ 450 milioane de articole vestimentare pe an, scotand pe piata aproximativ 40 000 modele noi! Vanzarile totale ale acestui colos la nivel mondial sunt de aproximativ 80 miliarde de articole. Impresionant! Oamenii, insa, au inceput sa fuga de productia in masa. Pun pret pe propria personalitate si nu mai vor sa arate ca multi alti. E o reactie fireasca intr-o societate evolutiva. Imbracamintea de masa are darul de a distruge individualitatea, spune Mary Ruppert-Stroescu, profesor asociat de design vestimentar la Universitatea Washington din St. Louis.

Excesul de fabricatie. Consumul industrial de haine a dat nastere excesului de fabricatie. Cativa specialisti ai organizatiei non-guvernamentale Greenpeace au efectuat un studiu prin intermediul caruia s-a constatat ca 110 000 de tone de textile sunt trimise in depozitele de deseuri, anual, numai in Hong Kong! Multe dintre aceste haine sunt fabricate din fibre artificiale care se vor descompune in mai mult de 100 ani sau care se vor transforma in microplastic!

Calitatea indoielnica. Pentru a face bunurile mai disponibile si pentru a reduce preturile, producatorii folosesc tesaturi si accesorii de o proasta calitate. Hainele respective se largesc relativ rapid, se scamoseaza, iar nasturii/fermoarele se strica repede. Fenomenul e posibil din cauza dezvoltarii pietei modei rapide care a determinat populatia globala sa inteleaga faptul ca hainele nu sunt lucruri de valoare! De fapt, hainele au devenit obiecte de unica folosinta. Unele persoane cumpara mai multe produse datorita preturilor scazute si perfect constiente de calitatea indoielnica a acestora, insa mai tarziu, cand se uita la multimea de haine inutile, se simt dezamagite.

Salariile mici. Un alt mod de a micsora cheltuielile presupune reducerea costurilor de fabricatie. Fabricile de cusut sunt situate in tari cu nivel de trai scazut, unde oamenii sunt platiti cu salarii foarte mici. Aceste state sunt China, India, Cambodgia si Bangladesh. Muncitorii din aceste zone primesc aproximativ 3 dolari pe zi si traiesc in depozite! Multe companii mari nu sunt proprietari directi ai acestor fabrici, ceea ce inseamna ca nu poarta nicio responsabilitate pentru actiunile din interior. Asa se poate ajunge inclusiv la adevarate tragedii. Spre exemplu, pe 24 aprilie 2014, complexul Rana Plaza(Bangladesh), unde se aflau mai multe fabrici de croitorie, s-a prabusit. Muncitorii se plangeau, de ceva vreme, de fisurile din pereti, insa autoritatile nu le-au acordat atentie. In urma accidentului, peste 1000 persoane au murit, iar alte 2 500 au fost ranite!

dezastru bangladesh

Citeste si: Cum sa te imbraci cand mergi la restaurant

Marimile clasice. Productia in masa creeaza niste sabloane; unele incomplete, insa. De obicei, sunt produse doar marimile S si M pentru femei. Rar se gasesc marimile foarte mari sau foarte mici! De asemenea, producatorii nu iau in considerare alti parametri. Spre exemplu, inaltimea medie a unei femei europene este 1 metru si 65 centimetri. Daca esti mai scunda sau mai inalta, sigur vei avea nevoie de actiunea unui croitor iscusit. Si atunci te intrebi: merita sa cumpar?

Tendintele ciudate. Marii producatori au tendinta de a copia moda. Hainele de pe covorul rosu, insa, nu sunt cele mai potrivite pentru viata de zi cu zi. De aici, reticenta cumparatorilor care nu pot sa se prezinte la birou cu haine transparente sau in combinatii de culori ciudate. Luati de valul tendintelor exagerate, reprezentantii marilor companii uita ca trebuie sa fabrice si lucruri normale, pe care oamenii de rand sa le poata purta in viata de zi cu zi.

Alternative:

- croitorie individuala. Fa o lista cu hainele necesare si mergi la croitorie. Nu este necesar sa comanzi un intreg dulap. Poti alege doar cateva articole precum: o pereche de pantaloni office, un costum de birou, o rochie de seara, o fusta pentru serviciu si o camasa eleganta. Te va costa, probabil, putin mai mult, insa hainele respective vor fi purtate o perioada lunga. Daca alegi produse industriale, cu siguranta le vei arunca relativ repede.

- swap-parties(petreceri pentru schimb). In Occident, se poarta astfel de petreceri. Prietenii se intalnesc la unul dintre ei acasa si fac schimb de haine. Adu-le pe cele pe care nu le mai porti, avand grija sa nu fie deteriorate. Ceilalti vor proceda la fel si e imposibil sa nu pleci acasa cu macar un articol care sa-ti placa.

- magazine second-hand. Vanzarile in magazinele second-hand au crescut de 2 ori, in ultimii 10 ani. Principalii consumatori sunt femeile cu varste cuprinse intre 25 si 37 ani. De multe ori, in astfel de magazine poti gasi imbracaminte de calitate, chiar si cu etichete originale.

- haine de la producatori locali. Cu siguranta, ati fost in magazine pe care scrie de producator. Articolele sunt mai scumpe si mai putin cunoscute, insa sunt de calitate. Astfel de fabricanti creeaza loturi mici de articole si le verifica minutios.

Citeste si: Cum si unde poti dona haine in Bucuresti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tocmai ti-ai cumparat un articol vestimentar pe care abia astepti sa il porti? Nu te grabi! Inainte...
Simti nevoia de putina culoare in viata ta? E firesc. Toti simtim asta la un moment dat....
Cumperi haine frecvent si tot nu esti multumita de garderoba ta? Ti se pare ca ai cheltuit...