Alegerea solului potrivit pentru plante in 3 pasi

Alegerea solului potrivit pentru plante in 3 pasi

Fie ca aveti plante de interior in ghivece sau o gradina in aer liber plina de verdeata si flori, selectia solului este esentiala pentru sanatatea plantelor. Pentru ca acestea sa creasca in conditii optime, alegerea solului potrivit este o prima conditie care influenteaza dezvoltarea plantelor in cele mai bune conditii.

Atunci cand alegi solul ce urmeaza sa fie cultivat, tine cont ca plantele au nevoie de irigare, substante nutritive, o anume consistenta si un pH adecvat.

In continuare vei afla cum sa alegi solul potrivit pentru plante, avand ca puncte de reper trei calitati esentiale ale solului.

1

Sol organic sau non-organic

 Decide daca vei reutiliza solul organic din ghiveci sau solul non-organic de unica folosinta.

- Solul organic de ghiveci contine organisme microscopice. In solul organic se adauga substante nutritive, lucru care il face reutilizabil atat pentru florile din ghivece, cat si pentru gradina din curte.  

- Solurile non-organice din ghiveci, care contin ingrediente cum ar fi turba, gunoi de grajd si humus, sunt aruncate dupa numai un sezon, deoarece plantele care cresc in ghivece sunt in imposibilitatea de a absorbi nutrientii din sol. Orice ingrasaminte sau substante nutritive non-organice folosite in solul din ghivece sunt plasate acolo de oameni, iar acest lucru presupune o anumita stiinta legata de cultivarea plantelor.

2

Tipul de sol

- Selecteaza pamant cu greutate medie pentru plantele crescute in ghivece si expuse la lumina soarelui. Solul mediu in greutate retine apa mai bine decat solul-lumina. Solurile usoare nu sunt indicate pentru ca usuca planta din ghiveci in caz ca florile sunt expuse la soare pentru perioade indelungate.

- Utilizeaza sol mai usor pentru plantele suspendate sau pentru cele care cresc la umbra. Daca solul este prea greu, el devine prea ud și ucide planta.

- Daca ai cumparat de la magazin o planta inradacinata in sol light, atunci cand ajungi acasa schimba ghiveciul. Solul foarte usor este compus din turba si muschi de turba si se usuca repede, ceea ce produce uscarea plantei.

 - Evita utilizarea solului greu, deoarece consistenta lui compacta ar putea ingreuna trecerea aerului spre radacini. Solurile grele pot contine prea mult nisip si prea putine substante nutritive. Avand o scurgere slaba, acest tip de sol provoaca putrezirea radacinilor.

- Daca cultivi plante specifice desertului, cum ar fi cactusii, solul nisipos este indicat, pentru ca ofera drenaj mai bun si contine mai putine substante nutritive decat solul folosit pentru cele mai multe plante de ghiveci.

3

Fertilizarea pamantului

- Cumpara un ghiveci cu ingrasamant inclus in sol, astfel ca plantele tale sa beneficieze de nutrientii necesari. Urmeaza instructiunile de fertilizare de pe punga pentru a oferi plantelor ingrasamantul adecvat.

- Noteaza cantitatea de ingrasaminte necesara pentru plante. Mineralele azot, fosfor, potasiu - NPK - sunt listate cu trei numere pe pungile de pamant. De exemplu, un amestec care indica combinatia de cifre 20-10-10 semnaleaza ca azotul se afla intr-o cantitate dubla fata de fosfor so potasiu. Diferite tipuri de plante necesita diferite combinatii ale acestor minerale. Pentru ca plantele sa creasca sanatoase, respecta cantitatea de ingrasaminte indicata pe ambalaj.

 In general:

- Plantele cu frunze necesita un sol cu mai mult azot, iar acest lucru poate fi redat prin urmatoarea formula: 20-10-10.

- Plantele cu flori au nevoie de mai mult fosfor, iar raportul de minerale este de 10-20-10 pentru ca radacina si florile sa creasca sanatoase.

- In schimb, potasiul face ca plantele sa reziste mai bine in fata bolilor si sa creasca sanatoase. Atunci cand ele au nevoie de mai mult potasiu, raportul de minerale inscris pe punga de sol este de 10-10-20.

Ponturi pentru a alege solul adecvat pentru plante:

- Un amestec de soluri care poate fi obtinut la domiciliu contine o parte nisip grosier, 2 parti turba si 4 saci de pamant pentru gradina. Aceste materiale se gasesc la magazinele de gradina si pepiniere. Pentru plantele suspendate se adauga la amestecul obtinut in casa muschi de turba (sphagnum).

- Nu utilizati solul din curte sau gradina, deoarece acesta nu poate avea substantele nutritive necesare pentru a creste plante sadite in ghivece.

Pamantul de gradina poate avea o alta consistenta fata de cel necesar plantelor de ghiveci. De asemenea, folosirea solului de gradina este riscant pentru plantele de interior datorita germenilor sau ciupercilor care pot slabi ori ucide plantele de ghiveci.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Exista doua reguli de baza: nu stropiti niciodata plantele seara sau la pranz. Iata o serie de...
Ingrasamintele organice sunt favorabile plantelor. Compostul este cel mai obisnuit ingrasamant organic disponibil. Acesta poate fi facut...
Nimeni nu isi propune sa omoare o planta de apartament. Totusi, cele mai multe plante de acest...