8 sfaturi pentru o igiena dentara fara greseala

8 sfaturi pentru o igiena dentara fara greseala

Igiena dentara are un impact major asupra sanatatii. Tehnicile simple de periaj si diferitele produse cu pe care le folosiminca din copilarie ar putea sa nu fie, insa, suficiente pentru a mentine dantura sanatoasa! De aceea e bine sa tinem mereu cont de sfaturile stomatologilor! Exista anumite comportamente de igiena orala pe care ar trebui sa le introduci in rutina zilnica!

9 sfaturi pentru o igiena dentara fara greseala:

1. Nu peria dintii imediat dupa ce mananci! Multi oameni adora sa inceapa ziua cu un pahar de suc. Seara, se delecteaza cu niste fructe. Nu e nimic rau in asta; gustu dulce si un continut ridicat de vitamina C. Problema apare atunci cand te speli pe dinti imediat dupa ce ai consumat astfel de produse. Explicatia?Fructele au un continut ridicat de acid care poate inmuia si deteriora smaltul dintilor. Asa ca periajul imediat nu e sanatos pentru dinti! Asteapta macar o jumatate de ora dupa ce ai mancat! Apoi, poti peria dintii fara grija.

2. Incepe periajul din cele mai dificile zone. Exista multe tehnici de curatare a dintilor, insa doar cateva dintre ele sunt suficient de sigure. In primul rand, medicii ne sfatuiesc sa incepem intotdeauna cu locurile mai greu accesibile, cum ar fi cerul gurii, si sa terminam cu zonele usor de periat. Multi procedam exact invers, ceea ce nu e chiar sanatos.

3. Este in regula sa te speli pe dinti fara sa folosesti pasta. Daca nu esti sigur/a ce pasta de dinti sa folosesti, poti peria dinti simplu, fara pasta si apa! Doar perii periutei de dinti pot perturba bacteriile! Pasta de dinti este doar un instrument suplimentar. De fapt, cercetatorii au demonstrat faptul ca periajul uscat reduce acumularea placii, sangerarea si gingivita cu minimum 50%!

4. Foloseste zilnic apa de gura. Apa de gura nu poate inlocui periajul si ata dentara. Ea trebuie folosita ca un beneficiu suplimentar, dupa periaj. Pasii sunt simpli: 1.spala-te pe dinti; 2. foloseste ata dentara; 3. clateste-te cu apa de gura. La fel de important: nu manca/bea circa 30 minute dupa folosirea apei de gura.

5. Utilizeaza guma de mestecat fara zahar. E recomandat sa mesteci guma, dupa masa, daca nu ai posibilitatea de a folosi periuta. Guma de mestecat favorizeaza fluxul de saliva, ceea ce ajuta la neutralizarea acizilor. Saliva este plina de calciu si fosfat care au rolul de a remineraliza dintii si de a intari smaltul dentar. Ai grija sa foloseti doar guma de mestecat fara zahar. Bacteriile orale daunatoare se hranesc cu zaharurile pe care le consumam.

6. Foloseste o periuta moale. Daca folosesti o periuta cu peri duri, ar fi cazul sa schimbi obisnuinta! Chiar si periutele de dinti peri medii pot fi foarte abrazive si daunatoare pentru gingii si dinti, in timp. Te sfatuim, asadar, sa folosesti varianta cu peri moi.

7. Nu te spala pe dinti prea des! Ar trebui sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Unii prefera sa se spele de macar 3 ori! Ce e prea mult , insa, dauneaza smaltului, mai ales daca periajul nu este cel mai potrivit(prea apasat, de exemplu).De asemenea, daca exagerezi, dintii vor parea mai galbeni decat de obicei, deoarece dentina galbena din spatele smaltului tau va deveni mai vizibila. In unele cazuri, Aspalarea excesiva a dintilot poate duce la un regres al gingiilor! Te sfatuim, asadar, sa te speli de minimum 2 ori sau de maximum 3 ori pe zi!

8. Apa este bautura cea mai sanatoasa pentru dantura! La fel ca saliva, apa potabila mentine gura curata. Spre deosebire de suc, sifon sau alte bauturi acide, apa nu doar curata gura de resturi alimentare, ci curata si zaharul nedorit de pe dinti. Apa dilueaza, de asemenea, acizii produsi de bacteriile din gura.

Citeste si: Remedii naturiste impotriva tartrului dentar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dinti albi si sanatosi? Cei mai multi dintre noi viseaza la asa ceva. Se poate si nu...
Tartrul este un strat subtire de bacterii, care se acumuleaza pe dinti, plombe, gingii, limba, proteze si...
Circa 92% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani au parte de carii dentare!...