O persoana normala, elimina intre 15 si 40 basini pe zi! Un proces absolut normal, dar care inca mai creeaza jena in societatea moderna. Din punct de vedere etic, abtinerea din a flatula este o conduita normala. In schimb, acest comportament nu e deloc sanatos. Iata ce se intampla cand pastrezi gazele in stomac si in intestine:
1. Corpul tau reabsoarbe gazele. Cand te fortezi sa nu dai vanturi, organismul ramane fara optiuni si le reabsoarbe. Astfel, gazele sunt puse, din nou, in circulatie. Ele pot fi eliminate, apoi, prin eructare(ragaiala).
2. Dureri si arsuri la stomac. Cand incordezi muschii pentru a evita scaparea unui part, se creeaza presiune suplimentara in interiorul corpului. Acest comprotament poate provoca durere, indigestie si arsuri la stomac. Daca te abtii in mod regulat, pot aparea afectiuni la nivelul tractului digestiv.
3. Colon pus sub presiune. Flatulenta elimina presiunea din organism. Daca te abtii des, colonul s-ar putea irita. Mai mult, ai putea sa faci hemoroizi!
4. Senzatie de balonare. Cand tii gazul in interior, te vei simti balonat!
5. O problema mai grava. Eliminarea gazelor din stomac si intestine este un proces normal si sanatos. Intensitatea si mirosul, in schimb, pot spune multe despre sanatatea ta! Daca basinile tale miros foarte urat si sunt foarte zgomotoase, cel mai probabil suferi de o afectiune digestiva sau ai anumite intolerante alimentare. Daca te doare cand elimini gaze, iti sugeram sa mergi la medic!
Bonus. Trucuri pentru a evita vanturile puternice si urat mirositoare:
- evita sa consumi bauturi carbogazoase, deoarece acestea produc mai mult gaz in stomac si in intestine;
- mananca portii mai mici si mesteca incet.
- consuma alimente cum ar fi banane, cartofi, cereale si grau in mod regulat, pentru a preveni vanturile ura mirositoare.
Citeste si: Afla cum sa eviti balonarea