Parolarea unei astfel de conexiuni poate fi facuta usor si rapid si va poate scuti de multe neplaceri.
Iata acteva sfaturi in acest sens:
Accesati routerul wireless. Puteti face acest lucru prin discul de setup al routerului sau de la distanta prin intermediul Internetului. Pentru a va accesa routerul cu ajutorul browserului web, introduceti adresa URL-ului. Adresele de router obisnuite includ 192.168.1.1, 192.168.0.1 si 192.168.2.1.
- Daca puteti, accesati routerul folosind un computer conectat printr-un cablu Ethernet. Daca il acesati prin Wi-Fi, veti fi deconectati cand schimbati setarile si va trebui sa va reconectati la retea si sa va logati din nou, pentru a face modificarile necesare.
- Username-ul si parola implicite, pentru majoritatea routerelor sunt „admin” in ambele campuri. Daca nu functioneaza atunci lasati un camp liber si tastati „admin” in celalalt. Daca nu reusiti sa va logati, consultati instructiunile din fabricatie a routerului.
- Daca v-ati schimbat aprola de acces in trecut si nu vi-o mai amintiti, puteti apasa si tine apasat butonul Reset de pe router si sa reveniti la setarile din fabricatie. Astfel veti sterge toate setarile.
- Daca nu mai aveti documentele originale, atunci puteti cauta modelul de router online, pentru a afla adresa de IP si detaliile de logare.
Gasiti setarile de securitate wireless. Acestea sunt diferite in functie de router, insa se gasesc, in general, sub denumirile de “Wireless Settings” sau“Security Settings”. Daca nu reusiti sa le gasiti, cautati pe internet numarul modelului de router si cum puteti sa accesati setarile de securitate.
Selectati un tip de criptare. Majoritatea routerelor au cateva optiuni valabile cand vine vorba de securitate. Puteti alege intre WEP, WPA-PSK(Personal) sau WPA2-PSK. Daca puteti, selectati WPA2, deoarece este cea mai sigura forma de criptare existenta pentru retelele wireless. Unele routere mai vechi nu au aceasta optiune.
Alegeti algoritmul AES pentru WPA2-Personal. Daca aveti mai multe optiuni, alegeti AES ca si algoritm de criptare pentru securitatea WPA2, cealata optiune, TKIP, fiind mai veche si mai putin sigura. Unele routere permit doar selectarea AES.
Introduceti fraza de acces si SSID. SSID este numele retelei si fraza de acces trebuie introdusa de catre orice dispozitiv care se conecteaza cu numele respectivei retele. Parola ar trebui sa contina o combinatie de litere, numele si simboluri. Cu cat e mai simpla parola, cu atat hackeri o pot sparge mai usor. Puteti apela la ajutorul generatoarelor online de parole, pentru a va alege o parola puternica, ce va va oferi protectie maxima.
Salvati noile setari si restartati routerul. Dati click pe butonul Apply sau Save din pagina de Setari Wireless, pentru a va salva noile setari de securitate. Majoritatea routerelor se restarteaza automat si orice dispozitiv conectat wireless va fi deconectat si va trebui sa va logati din nou.