Cum ne afecteaza internetul

Cum ne afecteaza internetul

Internetul ne-a adus evolutie, prin posibilitatile mult mai rapide de informare si de comunicare, insa si involutie, daca ne gandim la multiplele moduri in care ne afecteaza. Din pacate, schimbarile negative nu sunt vizibile cu ochiul liber. Ele se intampla la nivelul creierului.

Cum ne afecteaza internetul:

1. Scade nivelul de atentie. Studiile arata ca oamenii, in medie, nu mai pot fi atenti mai mult de 8 secunde. Asta in vreme ce, pana la inceputul anilor 2000, media era de 12 secunde la acest capitol. Mai mult, 80% din oamenii cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani recunosc ca, atunci cand nimic nu le capteaza atentia, butoneaza telefonul mobil. La polul opus, doar 10% dintre cei cu varste peste 65 ani declara ca folosesc telefonul cand nu au ce face. Si cum sa mai fim atenti la ce e in jur, daca pe an verificam telefonul de 1 milion de ori, adica de 2600 ori pe zi?!

2. Nivelul de empatie, in continua scadere. Boom-ul informational determina omul modern sa discearna din ce in ce mai greu informatiile din mediul online. Mai mult, distragerile constante ii deformeaza acestuia gandirea, astfel ca e afectata si capacitatea de empatie. Cu cat omul e mai distrat, cu atat firul gandirii e mai afectat si evident nivelul de empatie, mai scazut.

3. Este afectata memoria. Obisnuiti sa cautam orice ne intereseaza pe internet, uitam sa retinem. Creierul se automultumeste in timp cu existenta motoarelor de cautare, asa ca e diminuata capacitatea de memorare. Practic, mutarea informatiilor din partea constienta a mintii (memoria functionala) in memoria pe termen lung necesita un proces de consolidare a memoriei care se bazeaza pe atentie. Daca esti in mod constant distras si absorbi noi informatii, nu faci decat sa impingi acele informatii in si din partea constienta a mintii. Nu ai grija de ele intr-un mod care sa fie necesar pentru consolidarea bogata a memoriei.

4. Ne simtim conectati, dar singuri. Conexiunea cu aproape orice e aparent benefica. Putem vorbi cu prieteni si cu rude din alte parti ale lumii, putem cunoaste rapid persoane. Culmea, exista si un pret pentru aceasta lejeritare in comunicare: senzatia de singuratate se amplifica. Oamenii de stiinta au demonstrat ca utilizarea excesiva a internetului ne indeparteaza de cei dragi. Nu ii mai sunam, nu ii mai intalnim cat ar trebui, iar asta ne face sa ne simtim singuri si deprimati.

5. Creste nivelul de analfabetism. Internetul ne face sa absorbim mai multe informatii scrise ca oricand. Din pacate, cu cat folosim mai des internetul, cu atat nevoia de a citi o carte scade.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Internetul este locul in care, multi dintre noi, discutam cu prietenii, dezvoltam site-uri, lucram, invatam lucruri noi...
5G reprezinta generatia a cincea de tehnologie retele celulare fara fir, fiind succesoarea tehnologiei 4G. UIT IMT-2020...
Majoritatea oamenilor utilizeaza internetul. Daca citesti acest articol, esti unul dintre ei. Chiar daca te gasesti online...