In toate aceste operatiuni, multe informatii personale sunt vulnerabile. Din fericire, astazi exista mijloace de aparare fata de atacul informational.
Iata cum poti evita sa devii o victima in domeniul virtual, iata cum poti sa te feresti de furtul de informatii.
- Furnizeaza doar informatiile necesare in activitatea online; nu oferi date personale daca nu ti se cer, pentru ca nu se stie cine se poate folosi de ele mai apoi.
- Mentine firewall-ul activ pentru ca acesta are rolul de a impiedica accesul la informatiile din calculator. Firewall-ul filtreaza informatiile de pe internet, mesajele pe care le primesti; firewall-ul este un soi de zid de aparare al calculatorului fata de ceea ce este suspect si ar putea reprezenta o amenintare.
- Tine-ti antivirusul updatat. Multi antivirusi se pot downloada gratis, precum Avira, AVG, Avast, Comodo etc. si care, de obicei, se updateaza automat si nici nu incetinesc calculatorul.
- Nu folosi functia de autocompletare pe internet, caci, prin aceasta functie (activata), daca folosesti un calculator la care mai umbla si alte persoane (straine), poti furniza altora informatii, parole, id-uri personale.
- Sterge cookie-urile pentru ca ele furnizeaza informatii despre preferintele tale ca utilizator precum si adresa IP. Daca folositi Google Chrome, dati click pe Meniul Chrome in bara de sus, mergeti la Setari, apoi apasati pe Afisati setarile avansate si in sectiunea „Confidentialitate”, dati clic pe butonul Setari privind continutul si la sectiunea Cookie-uri ai mai multe optiuni: de stergere, de blocare etc.
- La orice tranzactie pe care o faci trebuie sa te asiguri ca e ok; site-ul pe care navighezi trebuie sa fie de incredere, cumparaturile pe care le faci incearca sa le faci de pe site-uri avizate, recunoscute ca fiind ok.
Pe internet trebuie sa fii vigilent astfel incat sa nu te oferi pe tava persoanelor rauvoitoare, care ar putea sa foloseasca informatiile tale personale in interesul lor.