1 aprilie - Ziua pacalelilor. Origini
Sfantul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu Antonie cel Mare, e la capatul acestei povesti vechi, Se spune ca Sisoe il pacale pe Antonie, spunandu-i ca l-a vazut pe diavol usurandu-se in strachina cu mancare a acestuia sau prefacandu-se ca a reusit sa invie din morti diverse victime ale unei epidemii de ciuma
Sfantul Fesbuchie. De asemenea, o alta legenda vorbeste despre Sfantul Fesbuchie ca intemeietor fara voie a acestei sarbatori. Fesbuchie locuia in apropierea unui iaz in care scufundase cativa busteni si pe care mergea la inceputul lunii aprilie, creandu-le impresia pelerinilor ca poate merge pe apa, la fel ca Iisus.
Regele Carol al IX-lea. In 1564, regele a mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Intrucat la vechiul An Nou (1 aprilie) se obisnuia sa se imparta cadouri, s-a continuat impartirea de daruri si dupa acest an, insa sub forma unor farse si glume nevinovate.
Calendarul. In caledarul pe rit vechi(iulian), anul nou se sarbatorea pe data de 1 aprilie. In 1582, s-a trecut la calendarul gregorian, initiat de papa Grigore al XIII-lea. Asadar,, sarbatoarea anului nou a fost mutata de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie. Multi oameni nu s-au obisnuit cu aceasta schimbare, continuand sa faca sarbatoarea de an nou pe 1 aprilie. In consecinta, acestia au fost numiti nebuni de aprilie, de unde, cel mai probabil, si originea termenului englezesc pentru ziua pacalelilor (April Fools Day). Legenda spune ca si dupa ce s-au mai obisnuit, localnicii continuau sa ofere cadouri. Acest lucru, insa, se facea doar in semn de gluma, amintindu-se de confuzia creata cu schimbarea calendarului.
1 aprilie - Ziua pacalelilor pe glob
Romania. Sarbatoarea a ajuns la noi in secolul al XIX-lea. Exista diverse obiceiuri care se leaga de aceasta sarbatoare. Se spune ca, daca o fata frumoasa te pacaleste de 1 aprilie, trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa iti fie prietena. Totusi, se spune ca barbatii care se casatoresc de 1 aprilie vor fi tinuti sub papucul nevestei toata viata lor. Copiii ce se nasc in aceasta zi vor fi predispusi la succes pe toate planurile. E indicat ca oamenii ce se nasc in aceasta zi sa nu se atinga de jocurile de noroc.
Europa nordica. In aceasta zona a continentului sunt traditionale stirile false de 1 aprilie. Moda s-a raspandit in majoritatea tarilor europene, acolo unde marile cotidiane dau stiri false de 1 aprilie, pentru a-si inveseli cititorii. De remarcat ca in zona scandinava fake-news-urile de 1 aprilie sunt puse pe prima pagina. De aceea au fost si cazuri in care stirile respective u fost crezute.
Irlanda. Aici se obisnuieste a se trimite scrisori persoanelor apropiate. Se presupune ca ar fi o veste importanta la mijloc. In realitate, este o gluma incheiata cu mesajul Da pacaleala mai departe!
Italia, Franta, Belgia, Olanda, Elvetia si Canada(zonele de limba franceza). In aceste parti ale lumii exista traditia numita Pestele lui aprilie. Cei care intra in joc, trebuie sa lipeasca un peste din hartie de spatele celor dragi fara ca acestia sa isi dea seama. Obiceiul exista din secolul al XIX-lea, fiind folosit si pe cartile postale trimise pe 1 aprilie.
Spania si statele hispanice. Aici, ziua pacalelii este importanta, dar se sarbatoreste pe 28 decembrie. Semnificatia? Ziua pruncilor ucisi de regele Irod. Se spune ca, pentru ca fecioara Maria, Iosif si pruncul Iisus sa scape, au apelat la diverse siretlicuri si au reusit sa fuga in Egipt.
Citeste si: Cum sa pacalesti apropiatii de 1 aprilie