Afla ce modificari au aparut in noul Cod Rutier

Afla ce modificari au aparut in noul Cod Rutier

Daca esti sofer sau te pregatesti sa sustii examenul auto, trebuie sa stii ce reguli ai de respectat in trafic conform noilor modificari aparute in Codul Rutier.

Cele mai importante modificari operate in noul Cod Rutier si publicate in Monitorul Oficial sunt urmatoarele:

Transportarea copiilor in deplina siguranta. Prima regula si poate cea mai importanta se refera la folosirea centurilor de siguranta.  Astfel, incepand cu 28 septembrie 2014, va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sistem de siguranta. De asemenea, soferii care transporta minori in masina trebuie sa se asigure ca pe timpul calatoriei copiii poarta permanent centuri de siguranta sau sunt transportati in scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare care asigura confortul si siguranta micutilor pasageri.

“Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata”, se arata in OG nr.21/2014.

Soferii care nu se vor asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Recoltarea probelor biologice. O alta modificare prevazuta din luna septembri de noul Cod Rutier consta in posibilitatea recoltarii de probe biologice in ambulanta sau in autospeciala apartinand Serviciului mobil de urgenta. Pana acum probele biologice au fost recoltate doar de catre unitatile de asistenta mediale autorizate si de cele medico-legale. O data cu aceasta schimbare, probele vor fi recoltate mult mai rapid, iar rezultatele vor fi si mai aproape de adevar.

Recuperarea permisului auto anulat. Ultima modificare importanta din noul Cod Rutier consta in posibilitatea de recuperare a permisului anulat in baza unei hotarari judecatoresti definitive.Astfel, cei care aveau permisul de conducere anulat pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala pot merge la examen pentru obtinerea unui carnet nou.

Aceste modificari aparute in noul Cod Rutier au intrat deja in vigoare si pot fi citite integral aici.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu este dificil sa conduci o masina. Daca vrei sa evoluezi, insa, ca sofer, trebuie sa aplici...
Masina ta ascunde multe mistere, indiferent daca esti sofer cu experienta sau unul incepator. Practic, multe dintre...
Noul Cod Rutier a intrat in vigoare. Neatentia, indisciplina si alcoolul sunt pedepsite drastic conform noilor modificari....