Cum arata NOUL COD RUTIER. PEDEPSE aspre pentru consum de ALCOOL si NEACORDARE de PRIORITATE

Cum arata NOUL COD RUTIER. PEDEPSE aspre pentru consum de ALCOOL si NEACORDARE de PRIORITATE

Noul Cod Rutier a intrat in vigoare. Neatentia, indisciplina si alcoolul sunt pedepsite drastic conform noilor modificari. Spre exemplu, amenzile au crescut de 10 ori, iar cei care nu le vor plati risca sa ramana fara carnet!

Modificari esentiale in noul Cod Rutier:

Consumul de alcool la volan

- imbibatia alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 zile.

- imbibatia alcoolica de peste 0,5 g/l alcool pur in sange - infractiune - se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si o amenda de 9 600 lei.

Depasirea limitelor de viteza

- depasirea vitezei permise cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 puncte amenda, adica intre 720 si 1 600 lei. De asemenea, permisul de conducere se ridica pentru 90 zile.

- depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri soldata cu accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale- sanctiuni din clasa a VI-a, adica de la 51 pana la 120 puncte de amenda (intre 4080 si 9600 lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an.

- depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri soldata cu victime- sanctiuni din clasa a VI-a, adica de la 51 pana la 120 puncte de amenda (intre 4080 si 9600 lei), plus suspendarea permisului pentru doi ani.

Neacordare de prioritate

- neacordare de prioritate, depasire sau trecere pe rosu si provocare de accident soldat exclusiv cu pagube materiale - 9 pana la 20 puncte-amenda de 4000 lei si suspendarea permisului pana la trei luni. In cazul in care un sofer nu isi achita amenda in termen de 30 zile, permisul de conducere ii va fi suspendat. Suspendarea efectiva a permisului are loc, insa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.

- trecere peste calea ferata in timp ce semnalele acustice si vizuale sunt pornite- amenda de 9600 lei!

Vorbitul la telefon in timpul deplasarii

- daca esti prins de politist vorbind la telefon in timp ce conduci, vei primi o amenda de 1 600 lei

Lipsa centurii de siguranta - amenda de 1 600 lei!

Transportul copiilor

- copiii sub 12 ani nu pot fi transportati pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel.

- copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale.

- copiii cu o inaltime de cel mult 135 de centimetri trebuie transportati in scaun. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai de impartit o mostenire cu un membru al familiei, mai mult sau mai putin apropiat, dar...
Ai permisul auto suspendat? Atunci trebuie sa stii ca ai sansa de a reduce perioada de suspendare....