Cum poti sa divortezi in trei pasi simpli?

Cum poti sa divortezi in trei pasi simpli?

In ultimii ani, rata divorturilor din Romania a crescut ingrijorator. Despartirea dintre doi oameni poate fi insa una civilizata, daca ambii soti sunt de acord sa divorteze pe cale amiabila.

Atunci cand cei doi soti decid de comun acord sa se desparta, divortul poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Mai mult de atat, divortul poate fi pronuntat rapid la notar sau apeland la un mediator.

Pasii spre un divort amiabil sunt simpli, iar daca cei doi soti ii respecta, ei isi pot reface viata rapid fara cheltuieli inutile, scrie Avocatnet.ro.

1

Sotii trebuie sa puna la punct toate detaliile unei despartiri civilizate. Astfel, daca se inteleg, sotii pot alege sa puna capat casniciei fie pe cale administrativa, fie pe cale notariala. Potrivit NCC, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort. Notarul poate desface casatoria si cand exista copii minori, daca intre cei doi soti nu exista dezbateri aprinse.

2

Depunerea cererii de divort. Potrivit reglementarilor din NCC, sotii depun impreuna cererea de divort, urmand ca, dupa inregistrarea documentului, sotii sa beneficieze de un termen de reflectie de 30 de zile. In acelasi timp, la notarul public cererea de divort se poate depune si prin mandatar cu procura autentica.

3

Divortul propriu-zis. Divortul se poate pronunta in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii in fata notarului public sau a ofiterului de la starea civila. Acesta le ofera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor daca acestia sunt determinati sa puna capat casniciei si dupa cele 30 de zile.

Atentie! Daca sotii nu se inteleg asupra numelui, asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.

Etichete: divort, soti, stare civila, notar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

DIVORTUL - reprezinta desfacerea casatoriei datorita unor motive temeinice, a unor raporturi iremediabile dintre soti care fac...
Nu te mai intelegi cu sotia? Ati picat de comun acord ca trebuie sa va despartiti? Esti...
Rata divorturilor a crescut semnificativ la nivel global, incepand cu 1970. Acest fenomen destul de galopant i-a...