Covid 19. Medicul de familie te invata ce trebuie sa faci daca apar simptome

Covid 19. Medicul de familie te invata ce trebuie sa faci daca apar simptome

Covid 19 continua sa dea peste cap intreaga Planeta. Oamenii de stiinta se straduiesc sa gaseasca un remediu. In aer pluteste incertitudinea. Economia mondiala are de suferit. La fel si buzunarele multor oameni de rand, care si-au pierdut job-urile sau carora li s-au taiat simtitor din salarii. Practic, e aproape imposibil sa nu te afecteze psihic toata aceasta perioada de presiune, in care trebuie sa te supui unor reguli de igiena si/sau izolare.

Pentru a trece , totusi, mai usor, peste dificultatile declansate de Covid 19, e bine sa te informezi si sa stii cum sa actionezi in orice situatie. In acest sens, te ajuta si Societatea Nationala de Medicina Familiei, care, printr-o scrisoare deschisa, iti transmite cum sa procedezi in cazul nefericit in care apar simptome de Covid 19, dar si alte amanunte importante referitoare la acest virus.

Ai simptomele unei boli respiratorii sau alte semnale care te duc cu gandul la Covid 19? Atunci trebuie sa:

- ramai acasa si sa contactezi medicul de familie. Transmite-i telefonic sau prin email ce te supara. Acesta va decide urmatorul tau pas. E posibil sa stabiliti o intalnire sau sa iti ofere o reteta pentru acasa. Tot medicul de familie e cel care iti va spune daca e cazul sa faci testul Covid. 

- sa suni la 112. Te sfatuim sa contactezi, intai, medicul de familie. Daca simptomele sunt agresive, poti suna direct la 112. O echipa specializata se va deplasa la locuinta ta. Important: nu tu decizi daca vizita ambulantei este necesara, ci specialistii serviciului medical de urgente 112!

Ai fost depistat pozitiv? Iata ce se intampla in aceasta situatie:

- laboratorul de analize trimite imediat rezultatul catre Directia de Sanatate Publica (DSP) teritoriala si astfel esti luat in evidenta DSP.

- DSP te contacteaza. Vei fi transportat la o unitate abilitata pentru evaluarea obligatorie si pentru efectuarea anchetei epidemiologice.

- DSP va elibera, in termen de maxim 30 zile de la ultima zi a perioadei de izolare, Decizia de izolare in baza careia vei putea solicita concediu medical.

- in prima faza, se face o evaluare intr-o unitate medicala abilitata (evaluare obligatorie prin lege). Astfel , se va decide daca vei fi izolat/a acasa sau intr-o unitate specializata;

- ambulanta te va duce catre unitatea medicala abilitata. NU folosi, in acest scop, mijloace de transport proprii sau in comun.

Cum sa te comporti, acasa, in perioada de izolare?

- stai pe cat posibil departe de familie(daca nu sunt si membrii familiei ;

- evita sa intereactionezi cu persoanele din jur;

- foloseste doar tu o camera si o baie(daca ai aceasta posibilitate)

- dormi singur/a;

- foloseste masca fara oprire, daca stai cu alte persoane in aceeasi locuinta;

- dezinfecteaza toate obiectele de folosinta comuna dupa ce le atingi.

- anunta medicul de familie pentru a fi luat in evidenta. Vei discuta zilnic despre starea ta de sanatate cu medicul tau de prin consultatii la distanta (telefon, online).

Simptomele se agraveaza? Atunci, trebuie sa apelezi 112!

Sfaturi pentru persoanele sanatoase(contacti directi - familie) care intra in contact cu un bolnav:

- sa respecte decizia de carantinare.

- sa respecte distantarea fata de bolnav pentru a reduce riscul de imbolnavire deoarece, mai ales in primele zile de boala, contagiunea e mai mare;

- sa se automonitorizeze pentru a constientiza potentialele semne de boala

- sa contacteze medicul de familie/112 in cazul aparitiei unor simptome de boala respiratorie;

Important! Contactul direct este persoana apropiata de bolnavul COVID-19 (au locuit impreuna sau au muncit impreuna). Cei care, la randul lor, au venit in contact doar cu o persoana declarata ca fiind contact direct, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinati, chiar daca locuiesc la aceeasi adresa sau sunt colegi de munca/ scoala cu acestia.

Persoana bolnava este declarata necontagioasa la finele celor 14 zile de izolare, daca nu mai prezinta simptome. Asta indiferent de rezultatele altui test!

Cand poti sa iti reiei activitatea? Dupa 14 zile, daca nu mai prezinti simptome, fara a fi necesar un test pentru aceasta.

Documente necesare pentru perioada de carantina sau izolare:

- decizia de izolare/carantinare (dupa caz) emisa de DSP.

- aceasta decizie o vei trimite medicului de familie dupa ce iesi din izolare. Pe baza ei, vei primi certificatul de concediu medical.

- daca esti elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absentelor si un aviz epidemiologic pentru reintrarea in colectivitate.

- contactul direct va prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisa de DSP. Acessta va putea primi, astfel, concediul medical pentru perioada consemnata in decizie.

Concediile medicale se elibereaza retroactiv, in termen de 30 zile de la iesirea din izolare sau carantina.

Citeste si: 

»» Covid 19. Cum afli daca ai fost deja infectat/a

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu scapam de Covid 19! Mai mult, virusul care a blocat planeta sufera mutatii din ce in...
Oamenii de stiinta au descoperit un medicament care se pare ca opreste varianta Omicron a Covid 19!...
Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...