Covid 19. Cat vor costa mastile produse in Romania

Covid 19. Cat vor costa mastile produse in Romania

Romania se pregateste sa iasa din starea de urgenta, insa relaxarea sociala se va face treptat. In plus, odata cu ridicarea starii de urgenta, in data de 15 mai, romanii vor fi obligati sa poarte masti. Pentru a putea acoperi intreaga cerere, doua companii de specialitate vor produce un milion de masti zilnic!

Masca de protectie va deven obligatorie in Romania, din 15 mai. Orice roman va fi nevoit sa poarte o astfel de masca in spatii publice inchise sau in mijloacele de transport in comun. Cetatenii vor avea de unde sa procure mastile de protectie la preturi pentru orice buzunar. Cel putin, asta ne asigura ministrul Economiei, Virgil Popescu:

Vom avea minim un milion de masti zilnic. In doua companii, asta e foarte important, e vorba doar in doua companii. (...) Din ce am vorbit cu cei doi producatori, pretul(n.r. - al unei masti) este in jur de 2 lei. De la 2 lei va pleca de la ei, probabil ca 2 lei fara TVA va fi si pret catre populatie, a declarat Popescu pentru postul de televiziune Digi 24.

Asadar, romanii vor putea cumpara masti de protectie la preturi decente. Nu va exista, in schimb, o plafonare a pretului mastilor. Ministrul Economiei a explicat de ce:

Nu cred ca vom vorbi de o plafonare. Daca ati observat, nu au mai fost atatea speculatii cum au fost la inceputul acestei crize, cand cererea era mai mare decat oferta. Cred ca s-a ajuns, in momentul de fata - si cu productia interna, si cu importurile, si faptul ca exista stocuri suficiente in tara - la un pret cat de cat corect al acestor masti, chiar daca evident, inainte de criza, pretul acestor masti era foarte jos. Motivul pentru care pretul a crescut in timpul acestei crize este pretul materialului, care inca se importa, inca avem nevoie de import la acest material, in special la materialul filtrant care se foloseste la toate mastile.

Companiile producatoare de masti ar trebui sa aiba la dispozitie un echipament care produce materialul filtrant, pentru a fi integrata toata tesatura necesara producerii mastilor. De asemenea, sunt recomandate liniile automate, care ar putea produce mii de masti pe ora, in detrimentul masinilor de cusut clasice.

Citeste si: Covid 19. Cum sa dezinfectezi dispozitivele

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii de stiinta au descoperit un medicament care se pare ca opreste varianta Omicron a Covid 19!...
Nu scapam de Covid 19! Mai mult, virusul care a blocat planeta sufera mutatii din ce in...
Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...