Ce este si cand are loc echinoctiul de primavara

Ce este si cand are loc echinoctiul de primavara

Echinoctiul este acel moment al anului cand ziua este egala cu noaptea. Fenomenul astrologic are loc de doua ori pe an: primavara si toamna. Echinoctiul de primavara care marcheaza trecerea la primavara astronomica va avea loc anul acesta pe 20 martie la ora Romaniei 23.24.

Echinoctiu de primavara. Ce se intampla in acel moment? Soarele traverseaza ecuatorul ceresc ( un cerc mare trasat pe sfera cereasca, care este proiectia ecuatorului terestru pe aceasta) trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Atunci cand Soarele se afla in acest punct(punct vernal), el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen care determina, la acea data, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. In tara noastra, unde valoarea medie a latitudinii este de 45 grade, cifra presupune valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. De asemenea, la acea data, Soarele răsare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.

Echinoctiu de primavara. Zi versus noapte. Din momentul echinoctiului de primavara, ziua intra intr-o continua crestere. 93 zile, pana la momentul solstitiului de vara(21 iunie), ziua va creste, iar noaptea va scadea.

Echinoctiu de primavara. Emisfera nordica versus emisfera sudica. Odata cu echinoctiul de primavara, in emisfera nordica incepe primavara astronomica. In schimb, emisfera sudica intra in toamna astronomica. Astfel, in regiunea polara din emisfera sudica incepe noaptea polara, iar in emisfera nordica, lunga zi polara; ambele fenomene dureaza 6 luni!

Echinoctiul de primavara are loc cu cateva zile inainte de trecerea la ora de vara. Pe 26 martie, vom da ceasurile cu o ora inainte: ora 3.00 va deveni ora 4.00. Asta inseamna ca, pe final de martie, se va insera in jurul orei 20.30.

Citeste si: Cum sa identifici planeta Saturn

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Echinoctiul este acel moment al anului cand ziua este egala cu noaptea. Fenomenul astrologic are loc de...
Facturile la electricitate si gaze naturale au crescut peste masura. Simti ca pierzi controlul si ca nu...