Sfantul Dumitru, patronul pastorilor. Traditii si obiceiuri

Sfantul Dumitru, patronul pastorilor. Traditii si obiceiuri

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut si ca Sfantul Dumitru- Izvoratorul de Mir, este considerat patronul pastorilor sau cel care desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Crestinii(ortodocsi si cataloci) il sarbatoresc pe 26 octombrie.

Sfantul Dumitru a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa ce tatal sau a decedat, Dimitrie a fost numit guvernator al Tesalonicului.

La cativa ani distanta,  imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, iar asta l-a maniat peste masura. Venit la Tesalonic, Maximian l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate zvonurile legate de el. Acesta a marturisit, fara teama, ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Acest curaj i-a adus, din pacate, o pedeapsa aspra: a fost inteminat si ucis cu sulita.

In noaptea urmatoare, crestinii au luat corpul lui Dimitrie si l-au ingropat, zidind deasupra mormantului o bisericuta in care se infaptuiau multe minuni. Spre exemplu, prefectul Iliricului, Leontie, s-a vindecat de o boala grea, in timp ce se ruga in acest loc. Ca rasplata pentru minunea traita, Leontie I-a multumit lui Dumnezeu si Sfantului Mucenic Dimitrie, zidind o biserica mai mare si mai frumoasa in acelasi loc.

Cand s-a sapat temelia pentru aceasta constructie, au fost gasite moastele Sfantului Dimitrie, care izvorau mir frumos mirositor. Cetatea s-a umplut de mireasma. De aici si numele de Izvoratorul de Mir.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru:

- se spune ca Sf. Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. In aceasta zi, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.

- deoarece Sf. Dumitru este patronul pastorilor, ciobanii afla, astazi, cum va fi iarna. Cojocul este asezat in mijlocul oilor si se asteapta pana cand o oaie se asaza pe el. Daca e o oaie neagra, iarna va fi buna, blanda. In schimb, daca se asaza o oaie alba, vom avea parte de o iarna grea, aspra. Ciobanii mai au o metoda de a afla cum va fi iarna. Daca in dimineata de Sfantul Dumitru se va trezi intai o oaie alba si va pleca spre sud, atunci urmeaza iarna grea. Daca se va trezi, in schimb, o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi blanda.

- in Ajun, credinciosii aprind focuri, peste care sar copiii. Astfel, cei mici vor fi sanatosi tot anul. Dupa ce focul este stins, se arunca un carbune in gradina, pentru ca pamantul sa ramana roditor.

- aceasta zi este considerata si una a soroacelor. Pe vremuri, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca la San-George se incaiera cainii, iar la Samedru se sfadesc stapanii.

- se tund coamele cailor de pana in 3 ani, pentru a avea par frumos;

- stanele se strica;

- servitorii se tocmesc pentru diverse treburi.

Imediat, dupa Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, crestinii mai sarbatoresc un Dumitru. Este vorba Sfantul Dimitrie ce Nou, ocrotitorul Bucurestilor, cinstit intotdeauna pe 27 octombrie. Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie Basarabov au fost asezate, in iunie 1774, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de intreaga suflare ortodoxa pe 23 aprilie, in fiecare an. In...
Suntem diferiti! Ne nastem asa, dar suntem ajutati si de societatea in care crestem. Pentru ca da,...
Un obicei se formeaza in timp. Unele studii arata ca o actiune devine automatism dupa 21-23 zile;...